foto: CAMERA PRESS/Mark Stewart / Vida Press
Monako princis Alberts II atlaiž ilggadējo grāmatvedi. Viņš to ņem pie sirds un atklāj Monako aristokrātu nejēdzīgos tēriņus
Princis Alberts II un princese Šarlīna.
Slavenības
2024. gada 27. janvāris, 03:43

Monako princis Alberts II atlaiž ilggadējo grāmatvedi. Viņš to ņem pie sirds un atklāj Monako aristokrātu nejēdzīgos tēriņus

Jauns.lv

67 gadus vecais grāmatvedis Klods Palmero nekādā veidā nebūtu bijis ievērības cienīgs, ja vien viņš pēdējos 22 gadus nebūtu bijis Grimaldi ģimenes finanšu pārvaldnieks un grāmatvedis. Kas ir Grimaldi ģimene? Tā ir ģimene, kas jau no 13. gadsimta pārvalda Monako, un pašreizējais šīs karalistes valdnieks ir Alberts II.

Vairāk nekā divus gadu desmitus Klods Palmero pārvaldīja Grimaldi ģimenes maciņu, kas kopš 13. gadsimta ir miljonāru iecienītās Vidusjūras Firstistes Monako valdnieki, un ir vieni no spožākajiem Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem.

22 gadus, būdams mājas pašreizējā vadītāja prinča Alberts II galvenais aktīvu pārvaldnieks, grāmatvedis kārtoja ģimenes ieguldījumus, pārraudzīja izdevumus un, cik vien spēja, līdzsvaroja arī grāmatvedības uzskaiti. Taču pēc daudzu gadu kalpošanas, Palmero pērn bez ceremonijām tika atlaists. Par iemeslu kalpoja sociālajos tīklos izskanējuši nepārbaudīti apgalvojumi par finanšu neatbilstību Grimaldi ģimenē. Šāds pavērsiens veco kungu aizskāra un nu viņš Francijas medijiem ir atklājis detaļas par naudas tēriņiem šajā aristokrātiskajā ģimenē.

Francijas plašsaziņas līdzekļu rīcībā ir nonākušas piecas melnas piezīmju grāmatiņas, kurās detalizēti aprakstīti ģimenes darījumi. Palmero par tiem ir plaši izklāstījis vairākiem franču laikrakstiem.

Starp atklāsmēm, saskaņā ar “Le Monde”, ir Alberta sievas, 46 gadus vecās princeses Šarlīnas, bijušās peldēšanas čempiones, tērēšanas paradumi, kura 2000. gadā kā Šarlīna Vitstoka pārstāvēja Dienvidāfriku Sidnejas olimpiskajās spēlēs.

Šarlīnai, kura 2011. gadā apprecējās ar Alberta un pēc trim gadiem dzemdēja dvīņus Žaku un Gabriellu, gada pabalsts ir aptuveni 1,5 miljoni eiro. 2019. gada decembrī Palmero atzīmēja, ka pēdējo astoņu gadu laikā Šarlīna ir iztērējusi aptuveni 15 miljonus eiro.

Monako prinča kāzas

gallery icon

Palmero piezīmju grāmatiņas liecina, ka Alberts, kura personīgā bagātība tiek lēsta 2 miljardu eiro apmērā, regulāri ir papildinājis savas sievas pabalstu.

Monako princis Alberts un princese Šarlēna ar dvīņiem

Monako princis Alberts un princese Šarlēna ar dvīņiem princesi Gabrielu un princi Žaku.

gallery icon

2010. gadā pirms viņu laulībām princis apstiprināja papildu maksājumu 700 000 eiro apmērā Šarlīnai, piebilstot Palmero: "Esiet piesardzīgs, lai nepalielinātu šīs piemaksas ekonomiskās krīzes laikā."

Monako prinča Alberta un princeses Šarlēnas dvīņu kristības

10.maija rītā, tērptus dizainera Diora drānās, kristīja Monako augstdzimušā pāra dvīņus - piecus mēnešus vecos puisēnu Žaku un meiteni Gabrielu. ...

gallery icon

2016. gadā princese saņēma 77 000 eiro skaidrā naudā, “mazāk nekā gadu iepriekš, bet tomēr pārāk daudz”, liecina piezīmes grāmatveža grāmatiņā. 2017. gadā Šarlīnai tika piešķirti papildus 600 000 eiro, lai “nomaksātu overdraftu”. 2020. gadā Palmero reģistrēja vienreizēju maksājumu 200 000 eiro apmērā, kā arī 5 000 eiro skaidrā naudā.

Tomēr ne vienmēr Šarlīnai izdevās tikt pie prāvām naudas summām, jo, kā noprotams, Palmero bija zināma teikšana naudas tērēšanā. Tā, piemēram, Šarlīna netika pie katamarāna, ko viņa tik ļoti vēlējās. Grāmatvedis arī iebilda pret 1 miljona eiro Šarlīnas biroja remonta izmaksām, tomēr līdzīgu summu Šarlīna iztērēja īrējot villas Korsikā divus mēnešus.

2021. gadā grāmatvedis noraidīja Šarlīnas vēlmi pēc papildus apkalpotājiem, rakstot: “Viņas dienestā jau ir vairāk nekā 8 apkalpotāji - vairāk nekā jebkad agrāk.” Tomēr Palmero atļāva trīs maksājumus 300 000 eiro apmērā viņas Šarlīnas brālim Šonam “par viņa māju”.

Tomēr Šarlīna un viņas brālis nav vienīgie, kas gūst labumu, liecina piezīmju grāmatiņas. Prinča Alberts abas māsas Stefānija un Kerolaina “ikdienas tēriņiem” saņem gada pabalstus attiecīgi 800 000 un 900 000 eiro apmērā.

Piezīmju grāmatiņās ir ierakstīti arī izdevumi par Alberts diviem bērniem no attiecībām ar Nikolu Kostu un Tamāru Rotolo pirms Monako prinča apprecēšanās ar Šarlīnu.

Saskaņā ar Palmero ierakstiem, Alberts meitai Jasmīnai Greisai Grimaldi savulaik nopircis 3 miljonus eiro vērtu dzīvokli Ņujorkā un maksā viņai ceturkšņa pabalstu 86 000 ASV dolāru apmērā. 20 gadus vecais dēla Aleksandra Grimaldi-Kostes māte Nikola Koste tikmēr saņem finansējumu savam modes biznesam, kas Albertam izmaksā 1 miljonu eiro gadā.

Monako prinča Alberta ārlaulības meita Jasmīna Greisa Grimaldi

Princeses Greisas Kellijas mazmeitu Jasmīnu Greisu Grimaldi par savu bērnu Monako princis Alberts atzina vien tad, kad meitene bija sasniegusi ...

gallery icon

Laikraksts “Libération”, kas arī intervēja Palmero, ziņoja, ka Albertam bija privāts “BNP” bankas konts ar apzīmējumu AG, ļaujot viņam bez Šarlīnas ziņas pārskaitīt naudu bijušajām draudzenēm un viņu bērniem.

Nikola Koste arī pieprasīja dzīvokli, liecina piezīmju grāmatiņas, kam bija jābūt “pilnīgi uz Aleksandra vārda”, jo “Nikola baidās no lielām problēmām ar Šarlīnu”.

Piezīmju grāmatiņās arī ierakstīts Palmero satraukums par Monako pilī nelegāli nodarbināto darbinieku skaitu un izdevumiem. Piemēram, Šarlīnas personīgā pavāre dienā skaidrā naudā saņēma 300 eiro, bet filipīniešu auklītes Monako bija ieradušās ar tūristu vīzām vai viltotām pasēm.

Atsaucoties uz Palmero, “Le Monde” arī ziņo par Albertam "īpašu fondu", kas ik gadu tika papildināts ar 600 000 eiro gadā "slepenām misijām" un "paralēlām darbībām", piemēram, samaksājot policistam par "noderīgu informāciju" un "kompromitējošu fotoattēlu atgūšanu.”

Monako prinča Alberta Ziemassvētku pelde

gallery icon

Albertam advokāts Žans Mišels Daruā, attaisnojot savu klientu un Palmero apvainojumus, norāda, ka Monako budžets un prinča paša līdzekļi visu laiku tika turēti nošķirti, un par jebkādu nelikumīgu darbību apmaksāšanu bija atbildīgs grāmatvedis Palmero, kamēr princis Alberts par to neko neesot zinājis.