foto: SplashNews.com/ Vida Press
Mīlestības skavās. Seriāla "Virgin River" recenzija
Kadrs no seriāla.,
Slavenības
2023. gada 25. novembris, 11:58

Mīlestības skavās. Seriāla "Virgin River" recenzija

Laila Pastare

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Skaistajam, romantiskajam amerikāņu seriālam «Virdžinrivera» šoruden iznāca piektā sezona. Lai gan to kritizē par gauso notikumu attīstību un paredzamību, «Virdžinriverai» piemīt apbrīnojama spēja pārņemt skatītāju savā varā. Kur meklējama tā panākumu atslēga?

Kaut kur Kalifornijā, varenas upes krastos, atrodas mazpilsēta, kurā mutuļo dzīve. Tās nosaukums – Virdžinrivera – sasaucas ar garām plūstošo upi. Vieta ir izdomāta, lai gan ASV patiešām ir Virdžīnijas upe (Kolorādo upes pieteka Jūtas, Nevadas un Arizonas štatos), taču cilvēku likteņi, jūtas un emocijas ir pilnasinīgas un īstas. Viņi mīl un grib būt mīlēti, pieļauj kļūdas un labo tās, kā nu katrs māk un saprot.

Seriāla varoņu raksturi ir spilgti un tēli pietuvināti realitātei – tādi parasti cilvēki kā es vai tu: medmāsa–vecmāte, ārsts, bāra īpašnieks, pavārs, friziere, atvaļināti armijnieki, lauksaimnieki, pensionāri un apmaldījušies jaunieši... Nekas nav izskaistināts, pārspīlēts vai mākslīgi nopulēts. Šis ir viens no retajiem seriāliem, kur cilvēki izskatās «kā dzīvē» – dabiski skaisti, turklāt tiek aptvertas visas paaudzes, atklājot katra dzīves posma izaicinājumus un grūtības. Vārdu sakot, glamūru te nemeklējiet, taču cilvēcisku kaislību ir daudz. Ienirstiet Virdžinriveras sabiedriskās dzīves sirdī – Džeka bārā, pasūtiniet kādu no Prīčera virtuves šedevriem un ļaujieties mazpilsētas šarmam ar tenkām un intrigām. Ļaudis ir sirsnīgi, gaiši un izpalīdzīgi, un ikviens svešinieks ātri kļūst par savējo.

Kas notiek «Virdžinriverā»?

Pēc bērna nāves dzemdību laikā un traģiska vīra zaudējuma galvenā varone medmāsa – vecmāte Melinda Monro – ierodas Virdžinriverā, lai sāktu dzīvi no jauna. Viņai izdodas atkausēt īgnā daktera Vernona sirdi, atkal iemīlēties un izveidot attiecības ar Džeku, vietējā bāra īpašnieku. Džeks ir krietns un šarmants vīrietis, taču arī viņam ir savi pagātnes rēgi, kas iegūti bērnībā un dienējot jūras kājiniekos. Lai gan Džeks un Mela ir kā radīti viens otram, nekas nav vienkārši, jo Šarmeina, ar kuru vīrietis mēdza reizēm satikties, lai gūtu mierinājumu, paziņo, ka ir gaidībās un Džeks kļūs par tēvu dvīņiem…

Otrs nozīmīgākais pāris seriālā ir seniori – dakteris Vernons un viņa sieva Houpa, kura izcili pilda pilsētas mēra pienākumus. Tiesa, Houpai ir straujš, negants raksturs un asa mēle. Labu gribot, viņa aizrautīgi metas risināt ne tikai savas, bet arī citu problēmas un iesaista tajā teju visu pilsētu.

Un tad ir Džeka cīņu biedri no jūras kājinieku laikiem. Prīčers pēc dienesta kopā ar Džeku saimnieko viņa bārā un, spriežot pēc apmeklētāju atsauksmēm, ir izcils pavārs. Prīčeram ir laba sirds, viņš ātri iemīlas, taču lielākoties neveiksmīgi. Breidijs ir apmaldījies – dienestā gūtās emocionālās traumas rada grūtības atsākt normālu dzīvi. Pēc strīda ar Džeku viņš pamet darbu bārā un sāk strādāt pie Kelvina, kur iesaistās narkotiku izplatīšanā. Ar laiku viņam izdodas savu dzīvi mainīt un pārtraukt nelikumīgo rūpalu, taču attiecības ar Džeka māsu Brī, kuru iepazīstam trešajā sezonā, saglabāt neizdodas.

Seriālā būtiska vieta atvēlēta jaunajai paaudzei – ap spītnieci Liziju, kuru vecāki nosūta uz laukiem pie tantes uz pāraudzināšanu, spieto ne viens vien jauneklis, atklājot pirmās mīlestības skaistumu un trauslumu. Sperot pirmos soļus pieaugušo dzīvē, apgūstot darba tikumu tantes konditorejā un iesaistoties mazpilsētas dzīvē, Lizija izveidojas par jaunu, sirsnīgu un spējīgu sievieti. Savukārt kopienas īpašo sajūtu veido mazpilsētas seniores, kas regulāri pulcējas uz rokdarbu pēcpusdienām. Draudzības aspekts un atbalsts līdzcilvēkiem ir viena no seriāla svarīgākajām šķautnēm. Kā precīzi norādījis seriāla izpildproducents Patriks Šons Smits, tā «pamatā ir mīlestība, kopiena, romantika, otrā iespēja un dzīve».

Sekojot līdzi varoņu likteņiem un pārdzīvojumiem, skatītājs tiek iepazīstināts arī ar vairākiem būtiskiem amerikāņu dzīves aspektiem: veselības aprūpes specifiku, atvaļināto armijnieku izaicinājumiem, atgriežoties civilajā dzīvē, tostarp psiholoģiskā atbalsta trūkumu, narkotiku izplatību un baltādaino amerikāņu strādnieku šķiras problēmām, kas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Neizpaliek arī ieroči kā amerikāņu personīgās identitātes simbols.

No dzīves norakstīts

Seriāla pamatā ir amerikāņu rakstnieces Robinas Karras tāda paša nosaukuma grāmatu sērija. Septembra sākumā pie skatītājiem nonāca seriāla 5. sezona, un tās pēdējās divas sērijas kā īpašais Ziemassvētku speciālizlaidums būs pieejamas 30. novembrī. Neatbildētu jautājumu un intrigu ir daudz, tāpēc droši ticams, ka sagaidīsim arī 6. sezonu, jo materiāls ir – Karra par Virdžinriveras ļaudīm sarakstījusi 21 (!) grāmatu, pēdējā no tām izdota 2020. gadā. Vairāki stāsta pavedieni sasaucas ar autores dzīvi – Karra ieguvusi medicīnas izglītību, taču nav varējusi veidot karjeru, jo agri apprecējās ar ASV gaisa spēku pilotu un sekoja vīram no bāzes uz bāzi. Lai aizmirstos pēc smagas grūtniecības, Karra sāka lasīt romantiskus romānus un drīz vien tos sāka rakstīt pati, kļūstot par veiksmīgu romantiskā žanra autori. Viņas grāmatas pārdotas vairāk nekā 27 000 000 eksemplāru un ir tulkotas 19 valodās 30 valstīs.

«Virdžinriveras» aktieru sastāvā nav lielu zvaigžņu, taču tas ir ieguvums, nevis trūkums. Ir tiešām grūti iedomāties Melas un Džeka lomās kādu superstāru, jo Virdžinriverai tas nepiestāv! Lauku vidē viss ir dabisks un īsts. Katra krunciņa un liekā tauku krociņa, arī sirmie mati. Varoņiem ir ne tikai dažāds vecums, bet arī rase un ķermeņa tipi, vēlreiz uzsverot laika ritējuma nepielūdzamo dabu un ASV multikulturālo vidi. Galveno – Melas – lomu atveido amerikāņu aktrise Aleksandra Brekenridža, kuras kontā ir lomas seriālos «True Blood» (2011) un «The Walking Dead» (2015–2016). Džeka lomā iejuties jaunzēlandiešu aktieris Martins Hendersons, kuru vērīgākie skatītāji atcerēsies no «Grejas anatomijas» (2015–2017), kur Hendersons atveidoja dakteri Neitanu Rigsu.

Romantisks mierinājums

Lai gan seriālam ir piecas sezonas – pirmā iznāca 2019. gadā –, tā laika skala vēl nav sasniegusi sešu mēnešu atzīmi. Šarmeina joprojām ir gaidībās, un tas savukārt nozīmē, ka Mela Virdžinriverā dzīvo nepilnu pusgadu. Jā, seriāls ir rāms, taču ne izstiepts, jo satricinošu mirkļu netrūkst – spontānais aborts, draugu nāve, seksuālā vardarbība, pēcdzemdību depresija, narkotiku atkarība, smaga tiesas prāva, saslimšanas, ar kurām saskaramies novecojot… Tajā pašā laikā šim stāstam piemīt kaut kas nomierinošs. Tas ir kā maigs tuva cilvēka apskāviens pēc grūtas darbadienas. Sirsnīgas sarunas ar draugiem, viegls skrējiens vai garas pastaigas pa gleznainajiem Vankūveras mežiem, kur tiek uzņemts seriāls, tā varoņiem palīdz pārvarēt grūtības, un šī labi zināmā, vienkāršā labsajūtas formula ir pazīstama ikvienam no mums.

Par romantikas žanru bieži smīkņā, taču «Virdžinriveras» panākumi, iekļūstot «Netflix» visvairāk skatīto seriālu listē, pierāda, ka cilvēkiem joprojām patīk garas drāmas un paredzamība, turklāt romantika, iespējams, ir tas, kā mums visiem trūkst. Virdžinriveras varoņu likteņi liek noticēt, ka arī pēc sāpīgiem zaudējumiem un lieliem pārdzīvojumiem ir iespējams atkal piedzīvot īstu mīlestību. Ka attiecības var būt skaistas, atbalstošas un, jā, arī kaislīgas līdz sirmam vecumam. Ka mīlestība tevi var pārsteigt visnegaidītākajā brīdī un jebkurā vecumā. Tas ir iedvesmojoši un cerību raisoši, vai ne?  Apsolījums, ka dzīve, lai arī sarežģīta, ir skaista.

KRITIĶI VĒRTĒ

«Decider.com», Elizabete Kočana, dzīvesstila un kultūras žurnāliste:
««Virdžinrivera» ir viegls, nomierinošs seriāls, kas līdzinās sarunai ar senu draugu. Ja jums patika iepriekšējās sezonas, patiks arī šī (5. sezona) – garantēta drāma, romantika un zemnieciska Klusā okeāna ziemeļrietumu ainava.»

«Variety.com», Aramīda Tinubu, kinokritiķe:
«Neraugoties uz 5. sezonas dramatisko noskaņu, romantika ir seriāla «Virdžinrivera» stūrakmens. Spēja izvairīties no klišejām un absolūta stulbuma, kas bieži padara nebaudāmas «Hallmark» filmas, veido šī seriāla pievilcīgumu.»

«Virgin River»

«Netflix» / 5. sezona – no 2023. gada 7. septembra

Producē «Reel World Management».
Pirmā sērija: 2019. gada 6. devembrī.
Sezonu skaits: 5.
Scenārija autore: Sjū Tenija.
Režisori: Martins Vuds, Endijs Mikita, Geila Hārvija, Monika Mičela u. c.
Lomās: Aleksandra Brekenridža, Martins Hendersons, Tims Matesons, Anete O'Tūla u.c.