foto: CAMERA PRESS/Elio Sorci / Vida Press
Mirusi modes dizainere Mērija Kvanta, kuru uzskata par mini svārku izgudrotāju
Britu modes dizainere Mērija Kvanta (1930-2023) 1967. gadā.
Slavenības
2023. gada 14. aprīlis, 14:14

Mirusi modes dizainere Mērija Kvanta, kuru uzskata par mini svārku izgudrotāju

Jauns.lv

13. aprīlī 93 gadu vecumā mirusi britu modes dizainere Mērija Kvanta, kura pirmā iepazīstināja pasauli ar mini modi – super īsiem svārkiem un šortiem, vēsta BBC.

Dizaineres ģimenes izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kvanta mūžībā devusies savās mājās Sarejas grāfistē Anglijas dienvidos.

Mini svārku izgudrotāja modes dizainere Mērija Kvanta

gallery icon
42

Kvanta bija viena no pasaules atzītākajām 20. gadsimta modes māksliniecēm un izcila novatore. Kā vēsta “BBC News”, tieši Kvanta modes vēsturē ierakstīta kā mini svārku popularizētāja. Mini mode kļuva par sešdesmit gadu raksturīgāko tendenci visā pasaulē. Savukārt “Sky News”, atsaucoties uz Londonas Viktorijas un Alberta muzeju, norāda, ka “nav pārliecinošu pierādījumu”, lai vienu konkrētu cilvēku nosauktu par minisvārku izgudrotāju. Tomēr telekanāls atzīst, ka tieši minisvārki kļuva par Kvantas stila vizītkarti.

“Nav iespējams pārvērtēt Kvantas ieguldījumu modē. Viņa pārstāvēja sešdesmito gadu modes dzīvespriecīgo brīvību un radīja jaunu paraugu atdarināšanai jaunām sievietēm. Mūsdienu mode ir tik daudz parādā par viņas novatorisko redzējumu,” paziņojis Viktorijas un Alberta muzejs, savu ierakstu papildinot ar dizaineres spilgtāko darbu video.

 

Mērija Kvanta kopš 1957. gada bija precējusies ar Aleksandru Planketu Grīnu, kurš bija arī viņas biznesa partneris. Ar īru dziedātāja Harija Planketa Grīna dēlu viņa iepazinās 1953. gadā. Mērija ar Aleksandru laulībā nodzīvoja līdz pat vīra nāvei 1990. gadā. Viņiem ir kopīgs dēls Orlando, kurš nācis pasaulē 1969. gadā.