foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Komponistam Jurim Vaivodam ar sievu ir vismaz 50 randiņu gadā
Gunda un Juris Latvijas Nacionālajā operā un baletā apmeklē "Lielās mūzikas balvas" ceremoniju.
Slavenības
2023. gada 20. marts, 06:47

Komponistam Jurim Vaivodam ar sievu ir vismaz 50 randiņu gadā

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Muzikoloģe Gunda Vaivode (61) ar vīru komponistu Juri Vaivodu (56) atzīstas, ka laulības 23 gadu laikā kopā ir bijuši vairāk nekā tūkstots randiņos.

"Latvijas Radio 3 Klasika" direktore Gunda Vaivode un Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods tik bieži dodas uz koncertiem, operas un teātra izrādēm, ka paši jau pārstājuši skaitīt.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Gunda un Juris Latvijas Nacionālajā operā un baletā apmeklē "Lielās mūzikas balvas" ceremoniju.

“Kādreiz, kādus pirmos desmit gadus pēc mūsu apprecēšanās, vīrs cītīgi atzīmēja vismaz tos notikumus, ko devāmies baudīt ārpus Latvijas. Nu pat to skaits jau sen nojucis un patiešām reāli vairs nav apzināms,” tā žurnālam "Kas Jauns" saka Gunda, kura ar laulāto draugu regulāri mēro ceļu uz pasaules lielākajām koncertzālēm un teātriem, lai apmeklētu pirmām kārtām jau latviešu izcelsmes skatuves zvaigžņu koncertus.

“Patiesi, sanāk, ka mums it visi braucieni ārpus Latvijas ir koncertceļojumi, un, lai arī gribētos kādreiz pabaudīt tādu klasisku kūrortbraucienu ar pagulēšanu smiltīs, saulē, tādām lietām neatliek nedz laika, nedz līdzekļu. Tad nu kopā ar Juri ķeram prieku un atpūtu tur, kur esam ieradušies uz koncertiem. Juris parasti iepriekš izpēta informāciju, atsauksmes, saplāno kādu izstādes apmeklējumu, ko varam “pieķert klāt”, un obligāts ir arī kādas kafejnīcas vai restorāna apmeklējums, kur par gardu maltīti nauda nekad netiek taupīta. Taču tās ne vienmēr ir dārgas un ekskluzīvas ēstuves, kurp dodamies pusdienās vai vakariņās. Piemēram, nesen, kad bijām Amsterdamā, kafiju dzērām no papīra glāzēm uz ielas: tur pilsētā ir tāda izslavēta gardākā kafija, kur cilvēki gaida pat 15 metru garā rindā pēc dzēriena, ko pēc tam turpat, ārā stāvot, arī dzer. Tas bija tiešām jauks piedzīvojums,” stāsta viņa.

"Lielās mūzikas balvas" saviesīgā vakara daļa

"Lielās mūzikas balvas" saviesīgā vakara daļa Latvijas Nacionālajā operā.

gallery icon

Vaicāta, vai, būdama klasiskās mūzikas radio direktore, uz koncertiem saņem ielūgumus vai biļetes tomēr jāgādā pašiem par savu naudu, Gunda neslēpj – esot gan tā, gan tā. “Nupat uz Zalcburgu, kur 1. aprīlī norisināsies Vāgnera operas izrāde "Tainhauzers" ar diriģentu Andri Nelsonu un Elīnas Garančas uzstāšanos, bija iespēja tikt tikai pie pēdējā brīža biļetēm no “lētā gala”, un katra no tām mums izmaksāja 320 eiro. Dārgāko biļešu cena ir ap 400 eiro vai vēl vairāk,” neslēpj muzikoloģe.

Protams, vēl naskāks uz kultūras notikumu apmeklēšanu Vaivodu pāris ir Latvijā, kur teju katru nedēļu pošas uz kādu pirmizrādi vai koncertu. Vaicāta, kurā no Latvijas kultūrvietām ir visgardākā kafija, ko sanācis nobaudīt pirms pasākumiem vai starpbrīžos, Gunda saka: “Vakaros kafiju nedzeru, tāpēc grūti atbildēt. Bet visgardākā kafija ir tā, ko no rītiem pagatavo Juris, vai "Neiburgā" - viesnīcas vīna studijā, kur agrāk bija restorāns.”

“Tas ir brīnišķīgi, kad dzīvē sakrīt patīkamo apvienot ar lietderīgo un otrādi,” teic muzikoloģe, kurai aktualitātēm mūzikas jomā jāseko līdzi darba dēļ. Vaivodi ļoti bieži noorganizē, ka ne tikai apmeklē koncertus kā skatītāji, bet arīdzan tiek pie uzaicinājuma satikties un aprunāties ar mūsu skatuves māksliniekiem aizkulisēs.

Starp citu, Gunda un Juris Vaivodi leģendāri arī ar savām kāzām, proti, 1999. gada 6. novembrī, kad viņi teica viens otram jāvārdu, kļuva par pirmo pāri Latvijā, kas tika salaulāts ekumēniskās laulībās. Vēsturiskā ceremonija notika Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrālē, un, tā kā Juris ir katolis, bet Gunda – luterāne, viņus laulāja divi mācītāji – Gundas toreizējās draudzes mācītājs Juris Rubenis un katoļu priesteris Edgars Cakuls. Protams, arī bez skaista muzikālā pavadījuma šis notikums nepalika – katedrālē jaunlaulātos un viesus priecēja kora "Kamēr" brīnumskaista uzstāšanās.