foto: CAMERA PRESS/Wattie Cheung / Vida Press
Autisms nešķiro - Sūzena Boila, Entonijs Hopkinss un citas šovbiznesa zvaigznes, kam ir šī diagnoze
Sūzena Boila.
Slavenības
2022. gada 11. septembris, 06:20

Autisms nešķiro - Sūzena Boila, Entonijs Hopkinss un citas šovbiznesa zvaigznes, kam ir šī diagnoze

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai gan nervu sistēmas traucējumi ar apzīmējumu autisms var būt par iemeslu dažādiem izaicinājumiem, šie slavenie cilvēki ir spējuši diagnozi izmantot savā labā. Viņi pasauli redz citādi un varbūt arī tāpēc ir tik daudz sasnieguši.

Diagnoze kā atbrīvošanās

Sūzena Boila ir 2009. gada TV šova "Britain’s Got Talent" zvaigzne, kura no pirmā acu uzmetiena daudzus uzjautrināja.

Sūzenas Boilas pārvērtības

Sūzenas Boilas pārvērtības.

gallery icon

Tomēr, kad pusmūža sieviete sāka dziedāt dziesmu "I Dreamed a Dream" no "Les Miserables", viņas sniegums pārsteidza un satrieca kā skatītājus, tā tiesnešus.

2012. gadā 51 gada vecumā Sjūzenai Boilai tika diagnosticēts autisma paveids – Aspergera sindroms –, ko pati nodēvējusi kā “atvieglojumu”, jo tas izskaidrojis, kāpēc viņa vienmēr ir jutusies nesaprasta, visur sveša un atraidīta. “Man jau kopš bērnības apgalvoja, ka tas esot smadzeņu traumas dēļ. Šis atzinums bija kļūdains. Īsto diagnozi devos meklēt pie speciālista, jo domāju, ka man ir daudz nopietnāka slimība, iemesls, kāpēc nespēju atbilstoši funkcionēt. Aspergera sindroms mani nedefinē, tas ir nosacījums, ar ko jāsadzīvo un jāstrādā. Tagad cilvēki labāk sapratīs, kas es esmu un kāpēc daru to, ko daru. Man pašai tagad ir skaidrāka izpratne, jūtos atvieglota un mazliet brīvāka.”

Sūzena Boila dzīvo pieticīgi

Lai gan Sūzena Boila nopirkusi lielāku īpašumu pilsētas pretējā pusē, savu „smalko māju” viņa atdevusi brāļu un māsu bērniem. Dziedātāja ...

gallery icon

Jāpārvērtē dzīve

Seriāla "Izlaušanās" zvaigzne, britu aktieris Ventvorts Millers to, ka viņam ir autisms, uzzinājis jau pieaugušā vecumā, precīzāk – koronavīrusa pandēmijas un izolācijas laikā.

Ventvorts Millers dzīvē un uz ekrāna

gallery icon

Viņš savā "Instagram" kontā paziņojis, ka šis atklājums esot bijis “šoks, bet ne pārsteigums”: “Šoruden aprit gads, kopš saņēmu savu oficiālo autisma diagnozi. Tas ir bijis ilgs process. Galu galā esmu vīrietis labākajos gados, nevis piecgadnieks.” Šis paziņojums neesot ar mērķi kļūt par autisma kopienas “skaļo, neinformēto balsi”, bet gan vēlme padalīties ar jaunumiem: “Par autismu nezinu pietiekami. Šobrīd cenšos situāciju izprast un no cita rakursa izvērtēt savu 50 gadu ilgo dzīvi.”

Sindroms kā veiksmes atslēga

Komiķis, dziedātājs, aktieris, scenārists, rakstnieks Denjels Eikroids, kas plašāk pazīstams kā spoku mednieks no filmas "Ghostbusters", savu diagnozi uzzināja pagājušā gadsimta 80. gados.

foto: ddp/AFF / Vida Press
Dens Eikroids.

Laikā, kad tika atklāts, ka viņam ir Aspergera sindroms vieglā formā, viņš jau bija “izmests” no divām mācību iestādēm un sevī atklājis “apsēstību” ar spokiem. Viņaprāt, šis sindroms esot aktiermeistarības veiksmes atslēga: “Mans Aspergera sindroms ir radoši palīdzējis. Dažkārt dzirdu balsis un nospriežu, ka tāds varētu būt mans nākamais tēls.” Ne velti, vīrietis kā scenārists ir saņēmis "Emmy" balvu, Kārltonas Universitātes literatūras goda doktora grādu un ir iekļauts Kanādas Slavas alejā.

Diagnoze un karjeras beigas

Aktrise Derila Hanna savu diagnozi esot uzzinājusi jau senāk, bet publiski atklājusi tikai 2013. gadā.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Derila Hanna.

80. gados viņa bija lielizmēra slavenība un filmējās tādos Holivudas kases grāvējos kā "Pa asmeni skrejošais" (1982), "Volstrīta" (1987), "Splash" (1984), "Dzelzs Magnolijas" (1987), un tomēr pēc oficiālās diagnozes noteikšanas viņas karjera praktiski beigusies. Sievietei esot bijis grūti pildīt sociālos pienākumus: “Negāju uz sarunu šoviem vai filmu pirmizrādēm. Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija man bija tik neizturama un sāpīga, ka gandrīz uz sarkanā paklāja noģību. Es sociāli esmu tik dīvaina un neērta, ka beigu beigās tiku iekļauta “melnajā sarakstā”.” Lielos cilvēku pūļos viņa “zaudējot sevi”, un būt klātesošai nozīmē lielus enerģijas un koncentrēšanās ieguldījumus.

Terapiju profesionāle

Mūziķe Kortnija Lova savā biogrāfijā "Courtney Love: The Real Story" ir aprakstījusi, kā viņai deviņu gadu vecumā noteikta autisma diagnoze.

Kortnija Lova viena pati un ar meitu Frensisu Bīnu Kobeinu

gallery icon

Lai gan viņa ir bijusi neierasti inteliģenta meitene, problēmas esot sagādājušas skolas sociālās nepieciešamības. “Mana pirmā vizīte pie psihiatra bija apmēram trīs gadu vecumā. Novērošanas terapijas un tamlīdzīgi. Pamēģiniet nosaukt terapiju, un es uz tādu esmu bijusi,” sieviete komentējusi.

Neoficiāli

Lai gan režisors Tims Bērtons nav ne apstiprinājis, ne noliedzis savu saistību ar autismu, viņa bijusī sieviete aktrise Helēna Bonema Kārtere, TV šova vajadzībām studējot autisma iezīmes, secinājusi, ka Bērtons ir slavenību autistu vidū.

foto: CAMERA PRESS/Stringer/EIDON / Vida Press
Tims Bērtons.

“Autisti ir centīgi. Timam var kaut ko teikt, bet viņš to pat nedzirdēs. Viņš redz lietas, ko citi nepamana. Mēs kopā skatījāmies dokumentālo filmu par autismu, un viņš teica, ka tieši tā esot juties bērnībā,” pamato aktrise.

Nepaklausīgais skolnieks

Aktieris, režisors un producents Entonijs Hopkinss ir ieguvis dažādas atzinības – Kinoakadēmijas balva, trīs BARFA, divas "Emmy" balvas –, un tajā pašā laikā viņa diagnoze ir Aspergera sindroms.

foto: CAMERA PRESS/ED/JL/A.M.P.A.S / Vida Press
Entonijs Hopkinss.

Viņš sevi ir raksturojis kā “slikti audzināmo”, kas kļuvis par iemeslu izsmieklam bērnībā un mazvērtības kompleksiem. Neviens nezināja, ko vēl ar mani iesākt, tāpēc ievietoja internātskolā. Skolas pieredze bija slikta, un domāju, tas jebkurā bērnā rada dusmas un vientulības izjūtu,” atklājis Hopkinss. Arī sociālā dzīve pieaugušā vecumā viņam esot apgrūtinoša: “Man nav daudz draugu, bet cilvēki kopumā man patīk.”