Atklāta saruna ar Elitu
Slavenības
2009. gada 26. maijs, 15:44

Atklāta saruna ar Elitu

Jauns.lv

Modes māksliniece Elita Patmalniece (45) ekskluzīvā intervijā atzīst, ka pati nesaprot, kā tik ilgi spēj būt kopā ar leģendāro „Līvu” solistu Jāni Grodumu (50).

Uz leģendārās grupas „Linga” 20 gadu jubilejas koncertu Ķīpsalas hallē pazīstamā modes māksliniece Elita Patmalniece ieradās viena. „Nekas cits jau neatlika… Jānis atkal nenoturējās un piedzērās tā, ka neturas vairs kājās. Kas tas vairs par gājēju,” nogroza galvu Patmalniece.

Mūziķiem jādzīvo ar savām sievietēm

TV dīvas Baibas Sipenieces ekstravaganto un košo tērpu autore bilst, ka par attiecībām ar tādu vīrieti kā Jānis Grodums nekad neesot sapņojusi. Tomēr „Līvi” viņai patikuši vienmēr. „Es vienmēr esmu bijusi liels latviešu rokmūzikas fans, un, paskat, kā dzīvē sanāca — dabūju pašu vecāko rokmūziķi! Un lielāko dzērāju! Nekad nedomāju par tādu Grodumu, bet, redz, kā sanāca,” smej Patmalniece. Abi ar Grodumu iepazinušies 2007. gada Ziemassvētkos, un kopš tā laika abu starpā uzvirmojušas romantiskas jūtas. Nu jau ilgāku laiku pāris dzīvo kopā — Elitas plašajā un greznajā četristabu dzīvoklī Rīgas centrā. To gan māksliniece neesot iegādājusies, bet īrējot. „Visu laiku maksāju nepilnus 800 eiro mēnesī. Tagad krīzes dēļ saimnieki nolaida cenu uz pieciem simtiem,” nopūšas dizainere, atceroties, cik savādas sajūtas bijušas, kad Grodums grasījies pārcelties uz dzīvi viņas mājās. „Sākumā jutos pavisam dīvaini. Domāju — nu, kā viņš tagad dzīvos pie manis! Bet es jau saprotu, ka mūziķiem ir jādzīvo ar savām sievietēm. Viņas viņus iedvesmo un, kad vajag, tad savāc. Grodums jau arī tā ir pieradis — padzīvo pie vienas, pie otras, pie trešās. Galvenais, lai nedzīvo ar trijām vienlaikus! (Smejas.) Bet tā cilvēcīgi viņš ir ļoti labs un jauks. Un neko daudz jau man nepatērē. Man nav sajūtas, it kā viņš dzīvotu man uz kakla. Kad sēžam abi mājās, mums ir forši. Žēl vienīgi, ka reti sanāk kaut kur kopā aiziet. Tagad, piemēram, viņš atkal nenoturējās, piedzērās tā, ka pat nevar vairs kājās nostāvēt,” teic Elita.

Neizdodas atrunāt no dzeršanas

Patmalniece atzīst, ka viņas attiecības ar Grodumu neatbalstot lielākā daļa viņas draugu. „Draugi jau man saka — nu, ko tu viņu pie sevis turi?! Lai pats sev meklē, kur dzīvot! Nenoliegšu, ka arī man pašai gribētos savādākas attiecības. Lai varētu kopā kaut kur iziet, kaut kur aizbraukt. Tagad, kā smejas viena mana draudzene, man mājās ir gultas sargs. Jā, cilvēks nekad nevar zināt, ar ko dzīve savedīs kopā. Kad prasu Grodumam, kāpēc, pēc viņa domām, mēs esam kopā, viņš atbild, ka tas esot baigais liktenis,” smaida Elita, „taču ko tu padarīsi — kā dzīve ir iegrozījusies, tā ir… Sevi smejoties mierinu, ka, esot kopā ar Grodumu, došu savu ieguldījumu latviešu rokmūzikā.”

Vaicāta, vai mīļoto centusies atrunāt no alkohola lietošanas, Elita Patmalniece piekrītoši māj ar galvu. „Protams, ka esmu Grodumam teikusi, lai nedzer tik daudz, taču tad viņš uz mani paskatās tāāādām acīm un prasa: „Ko? Tu gribi mani pārveidot?” Viņš brīdina, lai nemaz nemēģinot — nu jau viņam esot 50 gadu, bet dzēris esot jau no 13 gadu vecuma… Tādos brīžos domāju — kāpēc man tāds vīrietis dzīvē uzsūtīts. Manā ģimenē nekad nav bijis neviena dzērāja. Nu, nezinu, varbūt Dievs arī uzsūtīja. Prasīju vīrieti un tagad dabūju tādu dzērāju. Varbūt Dievs man uzsūtīja tādu pārbaudījumu tāpēc, ka līdz šim mana dzīve bija pārāk normāla, godīga un mierīga?” spriež modes māksliniece, neslēpdama, ka dzīvesbiedra netikuma dēļ pati alkoholu vairs tikpat kā nelieto. „Man jau pietiek, ka dzer viņš, un tagad alkohols man šķiet pavisam pretīgs. Cik reižu bijis tā, ka jāskrien uz veikalu viņam pirkt šņabi. Nevar jau arī neiet — nabags guļ, viņam tik slikti, atstieps vēl kājas.”


Patmalniece neņemas prognozēt, kāda nākotne sagaida viņu un leģendāro „Līvu” mūziķi, taču arī par šķiršanos no Groduma viņa nedomājot. „Kad vien nedzer, Grodums ir sakarīgs. Nu, interesanti man ir ar viņu. Nebūtu vien tās lielās dzeršanas. Es tiešām nesaprotu, kā viņš var tik daudz dzert. Savā būtībā nelaimīgs, slims cilvēks, kurš nevar iztikt bez tā alkohola. Un nelīdz nekādi anonīmie alkoholiķi, nekādas zāles… Tieši šā iemesla dēļ man ir grūti formulēt, kā īsti mēs dzīvojam un kas mūs satur kopā,” atzīst Elita Patmalniece, kura 19. maijā ar krāšņām svinībām un smalkiem viesiem „Galerijā Istaba” atklāja savu jaunāko darbu personālizstādi.

Inta Mengiša/Foto: Mārtiņš Purviņš, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva