foto: Publicitātes foto
Nepārmaksā par saviem kredītiem! Divi patiesi stāsti, kā ietaupīt tūkstošus
Bizness un ekonomika
2024. gada 14. marts, 11:00

Nepārmaksā par saviem kredītiem! Divi patiesi stāsti, kā ietaupīt tūkstošus

Reklāmas projekts

Ne velti mēs sekojam līdzi dažādām akcijām veikalos, jo tā ir iespēja ietaupīt. Daudzu cilvēku dzīve nav iedomājama bez ikmēneša budžeta plānošanas, kad skrupulozi atvēl noteiktu summu izklaidēm, pārtikai un bērnu kabatas naudai. Tomēr iztikt no algas līdz algai kļūst arvien sarežģītāk. Analizējot izdevumus, šķiet, ka ietaupīt nekur vairs nevar, bet reti kurš aizdomājas, ka var pārskatīt savas kredītsaistības. Lūk, divi piemēri, kas uzskatāmi parāda, ka var ietaupīt pat vairākus tūkstošus eiro, ja savas esošās kredītsaistības pārkreditē ar izdevīgākiem noteikumiem.

Ieguvums mērāms tūkstošos

Pirms divarpus gadiem Niklāvs sāka mājokļa remontu, bet drīz vien saprata, ka tā pabeigšanai pietrūkst naudas, tāpēc paņēma 4000 eiro kredītlīniju ar atmaksas termiņu 60 mēneši. Tolaik naudu vajadzēja, tāpēc viņš īsti neiedziļinājās kredītlīnijas noteikumos un nesatraucās par lielo gada procentu likmi – 38 %, jo bija apmierināts, ka viņam piešķirta prasītā summa un remontdarbi varēs turpināties. Katru mēnesi Niklāvs veica ikmēneša maksājumu – 194 eiro. Tas bija procentu maksājums un pavisam neliela pamatsummas atmaksa, kas uzkrājās kredītlīnijas kontā un ko var izmantot kredītlīnijas dzēšanai. Tad Niklāvam saplīsa automašīna. Lai to salabotu, bija nepieciešams dārgs remonts, tāpēc viņš no kredītlīnijā uzkrātās summas paņēma 200 eiro. Liels bija Niklāva pārsteigums, uzzinot, ka mainījies kredītlīnijas ikmēneša maksājums, – turpmāk 194 eiro vietā viņam katru mēnesi bija jāmaksā 180 eiro. Sākot interesēties, Niklāvs uzzināja, ka brīdī, kad viņš no savas kredītlīnijas izņēma 200 eiro, vecais atmaksas grafiks pārstāja darboties un sākās jauns – atkal uz 60 mēnešiem. Niklāvs bija ļoti neapmierināts, jo 27 mēnešu laikā, kopš bija paņēmis kredītlīniju, viņš kredītiestādei jau bija samaksājis 5238 eiro, bet tikai pavisam maza summa no tā bija novirzīta atpakaļ uz kredītlīniju.

Meklējot risinājumu, viņš vērsās pie “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA”. Zinoši speciālisti uzklausīja Niklāva bēdu stāstu un piedāvāja viņam izdevīgi pārkreditēt kredītlīniju. Niklāvam piedāvājums patika, un viņš parakstīja jaunu līgumu par aizdevumu ar 18 % gada likmi, kas jāapmaksā 48 mēnešu laikā, katru mēnesi maksājot 126,96 eiro. Pateicoties “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA”, Niklāvs katru mēnesi ietaupa 53,04 eiro, bet kopumā uz visu kredīta atmaksu ievērojamu summu – 4705,92 eiro, kurus viņš nolēmis tērēt jaunas automašīnas iegādei.

foto: Publicitātes foto

Pārkreditē un ietaupa gandrīz 3000 eiro.

Lauma pati sevi dēvē par reklāmas upuri, jo padevusies vilinošam aicinājumam paņemt pirmo
aizdevumu bez maksas un atmaksāt to 12 mēnešu laikā. Viņai bija veca gāzes plīts, veļasmašīna, ledusskapis un citas elektropreces, un Lauma izrēķināja, ka nepieciešams 3200 eiro aizdevums, lai nopirktu jaunas. Viņa noformēja kredītu un iegādājās kārotās lietas. Turpmāk katru mēnesi Lauma veica 250 eiro maksājumu, bet, tuvojoties atmaksas termiņa beigām, saprata – turpinot maksāt šādu summu, viņa 12 mēnešos neatmaksās 3200 eiro, ko bija aizņēmusies, bet tikai 3000 eiro. Jāmaksā taču bija arī procenti par kredītu! Izpētot sīkāk kredīta līgumu un atmaksas grafiku, sieviete bija nepatīkami pārsteigta. Izrādās, ka 11 mēnešus viņai jāmaksā 250 eiro un lielākā daļa no šī maksājuma ir procenti, bet pamatsummas dzēšanai tiek novirzīts pavisam nedaudz, jo 11 mēnešos tā samazinās tikai par 744 eiro. Vēl nepatīkamāk bija tas, ka pēdējā maksājumā bija jāsamaksā visa neatdotā kredīta pamatsumma – 2256 eiro. Lauma nekavējoties sazinājās ar savu aizdevēju, izstāstīja, ka tik lielu summu vienā maksājumā nevarēs atdot, un jautāja, kā šāda situācija izveidojusies. Izrādījās, kredīta atmaksas termiņš bija 12 mēneši, un viņa pati varēja izdomāt, kādu summu mēnesī maksās, lai segtu pamatsummu, bet 250 eiro bija minimālais maksājums, kas jāveic obligāti. Lai it kā spertu soli pretī, aizdevējs piedāvāja Laumai pagarināt līgumu vēl uz 12 mēnešiem un sastādīt jaunu atmaksas grafiku pēc tāda paša principa – 11 mēnešus maksā kaut vai tikai procentu maksājumus un pavisam nedaudz dzēs pamatsummu, bet neatmaksāto pamatsummu atdod pēdējā, 12. maksājumā. Atklāta tika arī kredīta gada procentu likme – 48 %, kas pirms gada, reklamējot šo kredītu, netika pat pieminēta. Lauma par šādu piedāvājumu bija šokēta, tāpēc meklēja veidu, kā sarežģīto situāciju atrisināt.

Viņa ievēroja vairāku klientu pozitīvās atsauksmes par “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA”, kas palīdzējusi pārkreditēt kredītus un tikt galā ar tikpat sarežģītām situācijām kā viņai. Nekavējoties Lauma aizpildīja pieteikumu mājaslapā https://www.lkpp.lv/lv/, un drīz vien ar viņu sazinājās “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA” speciālisti, lai apspriestu vislabāko risinājumu konkrētajai situācijai. Noskaidrojuši Laumas vēlmes, speciālisti piedāvāja sievietei pārkreditēt viņas esošās saistības. Tas būtu kredīts ar atmaksas termiņu 24 mēneši, katru mēnesi Laumai būtu jāmaksā 128 eiro, un gada procentu likme būtu tikai 19,9 procenti. Lauma bija ļoti pateicīga par šādu piedāvājumu. Tagad viņa savu neapdomīgi paņemto kredītu varēs atmaksāt divos
gados, par to pārmaksājot tikai 692 eiro. Pēc līguma parakstīšanas Lauma izrēķināja, ka divu gadu laikā ietaupīs 2880 eiro, kas viņas ģimenei ir ļoti liela nauda.

Stāsta Jorens Grauds, SIA "LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA" izpilddirektors. 

INFO@LKPP.LV

+371 24882424, +371 64444446