Auto un tehnoloģijas
2024. gada 6. februāris, 10:47

Auto ziņas: telefona lietošana un braukšana ir nāvējoši bīstama - sevišķi ziemā

Jauns.lv

Visi zina, ka mobilo tālruņu un jebkādu viedierīču lietošana pie stūres ir bīstama un tādēļ aizliegta un sodāma rīcība. Tomēr ik pa laikam internets izmet ierakstus ar vieglprātīgiem ļaudīm, kas pie stūres iegrimuši līdz ausīm soctīklos vai pat skatās filmas.

"Telefons un braukšana nav apvienojamas lietas - sevišķi ziemā," uzsver DBS Autoskolas direktors Jānis Vanks. Ziemā ikviens manevrs prasa vairāk laika un pārbauda autovadītāju prasmes. Spriežot pēc nesenā Degpunkta video, kur kāds braucējs spaidot telefonu bija iebraucis grāvī, prasmes ir, maigi izsakoties viduvēja. Un izpratne par to nozīmi vēl zemāka. Policistu katram blakus nenoliksi, turklāt ierīci var veikli paslēpt no apkārtējo acīm.

foto: Ekrānuzņēmums
Ziemā ikviens manevrs prasa vairāk laika un pārbauda autovadītāju prasmes.

Aptaujas rāda, ka auto savienojumi ļauj plašāk izmantot brīvroku sistēmas, un neaiztikt telefonu. Tomēr Jānis Vanks ir skeptisks: "Ziemā pat viens vai divi tādi uz ceļa jau ir problēma."

Papildus stimuls neaiztikt tālruni līdz brauciena beigām ir atkusnī bagātīgi saradušās bedres. Ja bedre ir liela vai to ir vairākas, bet pretējā joslā tādu nav, var mēģināt apbraukt lamatas pa pretējo pusi. Taču šis manevrs saistīts ar paaugstinātu bīstamību. Labākā metode kā nepārsist riepu bedrē ir tajā vispār neiebraukt. Apdzīvotās vietās ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, ārpus tām - apbruņoties ar kārtīgām gaismām. Un, jo mazāks būs ātrums, jo vairāk sekunžu būs jūsu rīcībā.