foto: LETA
"Sadales tīkla" peļņa deviņos mēnešos sasniegusi teju četrus miljonus eiro
AS "Sadales tīkls" telpas.
Bizness un ekonomika
2023. gada 19. decembris, 18:18

"Sadales tīkla" peļņa deviņos mēnešos sasniegusi teju četrus miljonus eiro

Jauns.lv/LETA

Latvijas elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 242,195 miljoni eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kā arī kompānija strādāja ar 3,996 miljonu eiro peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā minēts, ka galveno ietekmi uz "Sadales tīkla" rezultātiem 2023.gada deviņos mēnešos veidoja iepirktās elektroenerģijas cenas samazinājums par 44,5%, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, un sadales pakalpojumu tarifu pieaugums no 2023.gada 1.jūlija.

Vienlaikus deviņos mēnešos fiksēts sadalītās elektroenerģijas apjoma samazinājums par 5% jeb 241 gigavatstundu (GWh). Tarifu izmaiņas veicinājušas uzņēmuma finanšu rādītāju stabilizāciju, nodrošinot saimnieciskās darbības īstenošanai nepieciešamos ieņēmumus.

Mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar 2022.gadu, kurā bija vērojams izteikts, nepieredzēti straujš saules paneļu pieaugums, ir stabilizējies, tomēr arvien salīdzinoši augsts.

Sadales sistēmai pieslēgto mikroģeneratoru kopējā ražošanas jauda sasniegusi 140 megavatus (MW) un sadales elektrotīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits pārsniedzis 16 000. Sadales sistēmai pieslēgto ģeneratoru kopējā ražošanas jauda no gada sākuma pieaugusi par 100 MW un sasniegusi 372 MW.

Vienlaikus šā gada 1.jūlijā stājās spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi. Kopš 2023.gada maija, kad "Sadales tīkls" sāka aktīvu sabiedrības informēšanu par elektroapgādes tarifa pieaugumu, līdz oktobra beigām 27 700 mājsaimniecības un 3600 juridiskās personas izmantojušas iespēju samazināt elektrības pieslēguma jaudu, tā mazinot savu ikmēneša maksājumu par elektrības piegādi.

Vadības ziņojumā teikts, ka ilgākā perspektīvā ieguvēji ir visa sabiedrība, jo elektrotīkls pakāpeniski kļūst efektīvāks un samazinās tā uzturēšanas izmaksas, un arī jaunu pieslēgumu izveidošanas izmaksas.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, elektroenerģijas patēriņš šā gada deviņos mēnešos krities visos klientu segmentos - tirdzniecībā par 7,4%, rūpniecībā - 5,4%, pārējo lietotāju segmentā - 5,3%, nerūpniecības segmentā patēriņš krities par 4,9%, iedzīvotājiem - par 4,7% un lauksaimniecībā patēriņš krities par 3,1%.

Vienlaikus pārskata periodā "Sadales tīkls" padome par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlējusi Sandi Jansonu. Jaunais pilnvaru termiņš ir pieci gadi, tas stājās spēkā 2023.gada 1.oktobrī

Jau vēstīts, ka 2022.gada deviņos mēnešos "Sadales tīkla" apgrozījums bija 224,202 miljoni eiro, kas ir par 0,5% mazāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, kā arī kompānija strādāja ar zaudējumiem 13,863 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.