foto: Shutterstock
Oficiāli: par atvērtu alkohola pudeli mašīnā Lietuvā draudēs sods līdz 140 eiro
Ceļš un gājēju tilts netālu no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. (Ilustratīvs foto)
Tūrisms
2023. gada 12. maijs, 06:25

Oficiāli: par atvērtu alkohola pudeli mašīnā Lietuvā draudēs sods līdz 140 eiro

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Lietuvā, kas latviešu tūristus nereti pārsteigusi ar stingrajiem alkohola aprites noteikumiem, no 1. jūnija stāsies spēkā vēl nopietnāki ierobežojumi. Par atvērta alkohola iepakojuma atrašanos automašīnas salonā tagad var draudēt bargs sods - pat līdz 140 eiro, vakar nobalsojis Lietuvas Seims. Turklāt sodu varēs piemērot ne tikai autovadītājam, bet arī pasažieriem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietuvas Seims ir pieņēmis grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, piekrītot ieviest administratīvo atbildību par nelikumīgu alkohola produktu lietošanu un pārvadāšanu transportlīdzekļos, atsaucoties uz paziņojumu presei, raksta Lietuvas medijs Delfi.lt.

Saskaņā ar jaunajiem pieņemtajiem noteikumiem no 1. jūnija par alkoholisko dzērienu lietošanu, glabāšanu un pārvadāšanu atvērtos traukos automobiļa salonā, izņemot transportlīdzekļus, kuru salons ir pastāvīgi atdalīts no vadītāja sēdekļa, varēs uzlikt naudas sodu no 40 līdz 100 eiro. Par atkārtotu pārkāpumu - naudas sods no 100 līdz 140 eiro. 

Medijs atgādina, ka Lietuvā 2009. gadā stājās spēkā grozījumi Alkohola kontroles likumā, kas

aizliedz fiziskām personām lietot, glabāt un pārvadāt alkoholiskos produktus atvērtā iepakojumā automašīnu salonā,

izņemot transportlīdzekļus, kuru sēdeklis ir pastāvīgi atdalīts no vadītāja vietas. Tomēr līdz šim par alkohola lietošanu automašīnas salonā parasti sodīja tikai transportlīdzekļa vadītāju saskaņā ar Kodeksā paredzēto vispārējo Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Sods par šo pārkāpumu svārstījās no 10 līdz 12 eiro.

Līdz ar jauno grozījumu stāšanos spēkā varēs piemērot sodu arī pasažieriem.

Par jaunajiem grozījumiem balsoja 96 deputāti, 7 deputāti atturējās.

Šis nav vienīgais jaunums, kas jāzina tiem, kuri ar automašīnu pārvietojas pa mūsu kaimiņvalsts Lietuvas ceļiem. Jauns.lv jau rakstīja par izmaiņām Lietuvas Ceļu satiksmes noteikumos, kuras stājušās spēkā no 1. maija.