foto: dpa/picture-alliance
Vācijā būvēs pasaulē lielāko čipu rūpnīcu
Par vērienīgo plānu slēgtās ogļu spēkstacijas vietā būvēt mikročipu rūpnīcu paziņots, piedaloties Vācijas kancleram Olafam Šolcam (otrais no labās).
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 12. februāris, 08:15

Vācijā būvēs pasaulē lielāko čipu rūpnīcu

Jauns.lv

Vācijā paziņots par gada laikā jau trešo daudzus miljardus eiro vērtu ieguldījumu projektu mikroelektronikā.

Eiropa cenšas krasi samazināt atkarību mikroshēmu nozarē no Āzijas, pirmām kārtām Ķīnas, un arī no ASV. Par ražošanas līderi grasās kļūt Vācija. ASV korporācija “Wolfspeed” paziņojusi par plānu Zāras federālajā zemē pie robežas ar Franciju un Luksemburgu būvēt pasaulē lielāko pusvadītāju rūpnīcu. Ražotne no 2027. gada apgādās Eiropas elektroauto ražotājus ar mikročipiem, kam par pamatu izmantots silīcija karbīds.

Vācijā tas ir jau trešais vērienīgais investīciju projekts šajā nozarē mazāk nekā gada laikā. Pērn martā par ieceri būvēt uzreiz divas ražotnes pie Magdeburgas paziņoja ASV kompānija “Intel”, un novembrī Vācijas koncerns “Infineon” pavēstīja, ka cels otru savu rūpnīcu Drēzdenē.

“Wolfspeed” jaunā mikroelektronikas rūpnīca atradīsies bijušās akmeņogļu spēkstacijas “Ensdorf” teritorijā. Šo ogļu ieguvi Vācija pilnībā pārtrauca 2018. gada beigās, bet tagad vietā nāk daudz modernāka ražošana.

Čipi uz silīcija karbīda pamata nodrošina daudz ātrāku elektroauto uzlādi un pagarina nobraukumu, tie ir pieprasīti arī mūsdienu rūpnīcu iekārtās un enerģētikā.

Jaunajā rūpnīcā paredzēts ieguldīt 2,75 miljardus eiro, no kuriem 170 miljonus investēs vācu “ZF Friedrichshafen” – viens no pasaulē lielākajiem autodetaļu ražotājiem. Uzņēmums cer arī uz valsts atbalstu 20% apmērā no projekta vērtības, bet tam nepieciešama Eiropas Komisijas piekrišana. Eiropas Savienība ir nolēmusi veicināt mikroelektronikas nozares attīstību blokā, plānojot līdz 2030. gadam divkāršot savu daļu pasaules tirgū līdz 20 procentiem.