foto: akg-images/SCANPIX
Pie nacistu līdera Hermaņa Gēringa mājas atrasti pieci cilvēku skeleti
Nacistu līderis Hermanis Gērings 1938. gadā.
Pasaulē
2024. gada 3. maijs, 05:15

Pie nacistu līdera Hermaņa Gēringa mājas atrasti pieci cilvēku skeleti

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Arheologi bijušajā nacistu militārajā bāzē Polijā atraduši piecu cilvēku skeletus, kuriem pazudušas rokas un pēdas, vēsta CNN.

Cilvēku mirstīgās atliekas tika atklātas nacistu komandcentrā, kas zināms kā "Vilku midzenis" Gierlozā, Polijas ziemeļaustrumos. 24. februārī rakšanas laikā atrasts cilvēka galvaskausa fragments. Pēc vietējo varas iestāžu informēšanas, nolemts veikt turpmākus izrakumus.

Mirstīgās atliekas piederējušas trim pieaugušajiem, pusaudzim un jaundzimušam mazulim, teikts ceturtdien publicētajā Polijas pilsētā Gdaņskā bāzētās vēsturiskās organizācijas "Latebra" fonda paziņojumā.

Pieci līķi bija izkārtoti viens otram blakus pie mājas, kur dzīvoja nacistu komandieris Hermanis Gērings. Pirmā pasaules kara laikā viņš bija pilots, bet Otrajā pasaules karā kļuva par vienu no ietekmīgākajiem nacistu līderiem un tuvu Ādolfa Hitlera draugu.

foto: Piotrek Fundacja Latebra/YouTube

Skeletiem līdzās bija sadeguši dēļi un kanalizācijas infrastruktūras atliekas, taču apģērba pēdu nebija, teikts paziņojumā.

Fonda valdes loceklis Adrians Kostrževs telekanālam CNN pastāstīja, ka komanda sākotnēji domājusi, ka atrakusi vecu vannas istabu. Tomēr pēc tam atrasti pelni, sadedzināta atslēga, un galvaskausa fragments. "Tas bija ļoti pārsteidzoši," viņš teica.

Fonds gaida, kad būs zināmi policijas veiktās mirstīgo atlieku izmeklēšanas rezultāti, jo paliek neatbildēti daudzi jautājumi. "Ir daudz teoriju, kāpēc viņiem nav roku un pēdu," sacīja Kostrževa. "Šobrīd ir ļoti grūti pateikt." Svarīgs nākamais solis ir noskaidrot mirstīgo atlieku vecumu, izmantojot radiooglekļa datēšanu, viņš piebilda.

Nacistu bāze "Vilku midzenis" bija viena no lielākajām šāda veida Eiropā, norāda fonds. "Šī atklājuma unikalitāte slēpjas faktā, ka līķi atrasti trešā reiha vissmagāk apsargātā kompleksa telpās," lasāms paziņojumā. Hitlers tur kopumā pavadīja gandrīz trīs gadus.

"Vilku midzenis" bija Ādolfa Hitlera Austrumu frontes militārais vadības centrs Otrajā pasaules karā. "Vilku midzenis" kļuva par galveno no fīrera vadības centriem Austrumeiropā.