foto: EPA/Scanpix
Polijas paudusi gatavību uzņemt kodolieročus - Lietuvas prezidents šādu ideju atbalsta
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas prezidents Andžejs Duda.
Pasaulē
2024. gada 26. aprīlis, 16:03

Polijas paudusi gatavību uzņemt kodolieročus - Lietuvas prezidents šādu ideju atbalsta

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) kodolieroči kopš 2009. gada ir izvietoti Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un Turcijā. Tomēr arī Polija esošajos ģeopolitiskajos apstākļos paudusi gatavību tos uzņemt savā valstī.

"Mēs kā viena no NATO dalīb valstīm paziņojam, ka esam gatavi uzņemt šo ieroci. Tā ir adekvāta atbilde, jo visa NATO teritorija, mūsu izpratnē, ir pienācīgi, adekvāti jāaizsargā, tāpēc ir ļoti loģiski, ka kodolvienība ir jāpārvieto uz NATO austrumu flangu," norādīja Polijas prezidents Andžejs Duda, kas šomēnes bija devies vizītē ASV.

Viņš norādīja, ka kodolieroču izvietošana Polijā būtu atbilde uz Krievijas militarizāciju Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvā un taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā.

Kremlis uz to reaģēja ar paziņojumu, ka spers "visus nepieciešamos soļus, lai garantētu drošību", ja kodolieroči patiešām tiktu izvietoti Polijā. 

"Krievijas propagandas dzirnavas maļ," teica Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kurš kopā ar Dudu piektdien vēroja Lietuvas un Polijas militārās mācības Suvalku koridora tuvumā. 

"Un, protams, šādos gadījumos mēs vienmēr dzirdam draudus no viņu puses. Bet šie draudi acīmredzot tikai apstiprina, ka tāda ideja patiešām ir būtisks savaldīšanas līdzeklis un, protams, liek Krievijas politiķiem nervozēt," klāstīja Lietuvas prezidents. 

Kodolieroču koplietošana ir daļa no NATO kodolieroču savaldīšanas politikas. Tā nodrošina valstīm, kas nav kodolvalstis, piekļuvi kodolgalviņām.