Pasaulē
2024. gada 25. aprīlis, 13:06

FOTO, VIDEO: nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem Polijas lielākajā zvēraudzētavā - īpašniekam pieder kompānija arī Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vienā no lielākajām Polijas zvēraudzētavām dokumentēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem - iemūžinātajos kadros redzams, kā dzīvnieki tiek sisti, mīdīti ar kājām un brutāli triekti pret būriem.

Minētā kažokzvēru audzētavā Polijā pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam "Van Ansem Participaties B.V." un kompānijā kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Kompānijai arī Latvijā pieder zvēraudzētava ar nosaukumu "Baltic Devon Mink". Uzņēmums 2020.gadā strādājis ar 1,4 miljonu eiro apgrozījumu un 417 532 eiro zaudējumiem. Miljonos mērāmus zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada.

Zvēru audzētava Polijā (brīdinām - nepatīkami skati)

Vienā no lielākajām Polijas zvēraudzētavām dokumentēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem - iemūžinātajos kadros redzams, kā dzīvnieki tiek sisti un brutāli ...

gallery icon

Kadrus ar cietsirdīgo izturēšanos pret dzīvniekiem izdevās iegūt Polijas dzīvnieku aizsardzības organizācijai "Otwarte Klatki, kuras aktīvists piecu nedēļu garumā bija iefiltrējies dzīvnieku audzētavā un slepeni dokumentēja tajā notiekošo. Iegūtajos videokadros manāms, ka ūdeles tiek sistas ar kailām dūrēm un nūjām, tiek mestas pret būra metāla nožogojumi, kā arī spertas ar kājām un rautas aiz astēm. Tāpat konstatēts, ka būri, kuros dzīvnieki tiek turēti neatbilst nekādām sanitārajām normām - tie nereti ir klāti ar biezu putekļu kārtu, dzīvnieku apmatojumu, vai ūdeļu asinīm. 

"Mēs esam dokumentējuši vardarbību pret dzīvniekiem zvēraudzētavā, kas pieder ietekmīgajai Van Ansemu ģimenei, kura it kā ievēro augstus dzīvnieku labturības standartus, un pat ieguvusi "WelFur" sertifikātu. Brutālā izturēšanās pret dzīvniekiem kažokzvēru audzētavās nav atsevišķs gadījums, bet gan sistēmiska problēma. Šī nav pirmā reize, kad atklājas šāda nežēlīga prakse," vēsta aktīvistu grupas vadītāja Bogna Viltovska.

"Polijas zvēraudzētavā dokumentētais šokē, bet nepārsteidz. 2021. gadā Van Ansemu ģimenei piederošajā zvēraudzētavā Latvijā tika dokumentēta līdzīga izturēšanās pret dzīvniekiem. Tas veicināja zvēraudzēšanas aizlieguma pieņemšanu Latvijā. Ceram, ka arī Polija drīz pievienosies valstīm, kas atstājušas kažokādas pagātnē," norāda biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītāja Katrīna Krīgere.

Van Ansemi, nīderlandiešu ģimene, kuras vēsture ūdeļu audzēšanā aizsākās 20. gadsimta 60. gados, savu pirmo saimniecību Polijā izveidoja jau 1991. gadā. Kopš tā laika viņi ir paplašinājuši savu darbību ar zvēru audzētavām Latvijā, Rumānijā un ASV. Van Ansemiem piederošās zvēraudzētavas ir vienas no lielākajām Polijā – tajās šauros metāla sprostos tiek turēti pat vairāki simtiem tūkstošu ūdeļu.

Polija pašlaik ir lielākā kažokādu ražotājvalsts Eiropā un otrā lielākā pasaulē – uzreiz aiz Ķīnas. Tomēr tuvākajās nedēļās aktīvisti plāno ierosināt jaunu likumprojektu kažokādu aizliegumam valstī.  "Otwarte Klatki" cer, ka viņu iiemūžinātie kadri kalpos par izšķirošu katalizatoru kažokzvēru audzēšanas aizlieguma ieviešanai Polijā.