Pasaulē
2024. gada 25. aprīlis, 12:52

Cietis viens no slavenākajiem Parīzes simboliem — nogāzušies leģendārā Mulenrūžas kabarē vējdzirnavu spārni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz ceturtdienu Parīzē nogāzušies leģendārā Mulenrūžas kabarē vējdzirnavu spārni. Par laimi, cietušo nav.

Negadījumā cietusi arī kabarē izkārtne, nokrītot tā nosaukuma pirmajiem trim burtiem. Pagaidām nav zināms notikušā cēlonis, ņemot vērā, ka nakts nebija īpaši vējaina. Ugunsdzēsēji paziņojuši, ka pašai būvei nekas nedraud.

Kabarē direktors Žans Viktors Kleriko izteicies, ka viss norāda uz tehnisku problēmu.

Viens no Parīzes simboliem pēdējo reizi bija cietis tālajā 1915. gadā, kad oriģinālā kabarē ēka nodega līdz pamatiem.

Mulenrūžas likstas sarūgtinājušas vietējos iedzīvotājus. Andrē Divāls, kurš astoņdesmitajos gados Mulenrūžā bija galvenais oficiants, laikrakstam "Le Parisien" izteicās, ka "Parīze bez savām vējdzirnavām ir kā Parīze bez sava Eifeļa torņa". Sevišķi nepatīkami ir tas, ka šāda liksta atgadījusies pavisam neilgi pirms Parīzē gaidāmajām vasaras olimpiskajām spēlēm, kas notiks no 26. jūlija līdz 11. augustam.

Mulenrūža (“Moulin rouge”) ir 1889. gadā dibinātais Parīzes kabarē, kura visslavenākais priekšnesums ir franču kankāns. Uz Mulenrūžas skatuves savulaik uzstājušās arī tādas izklaides industrijas leģendas kā Mistingeta, Edīte Piafa, Šarls Aznavūrs, Ella Ficdžeralda, Džindžera Rodžersa, Burvils, Moriss Ševaljē, Šarls Trenē, Laiza Minelli, Frenks Sinatra, Mihails Barišņikovs un citi, bet skatītāju vidū bija pat britu karaliene Elizabete II.

Mulenrūža ir kļuvusi par vienu no tūristu visapmeklētākajām vietām Parīzē, tāpat kā Eifeļa tornis vai Triumfa arka, tā iedvesmojusi daudzas filmas, tostarp, Džona Hjūstona 1952. gada režisēto “Moulin Rouge”, Žana Renuāra (leģendārā gleznotāja Pjēra Ogista Renuāra dēla) 1955. gada filmu “French Cancan” ar franču kino leģendu Žanu Gabēnu galvenajā lomā, Baza Lurmena 2001. gada filmu “Moulin Rouge!”, kurā tēloja Jūens Makgregors un Nikola Kidmena, kā arī Vūdija Alena 2011. gada filmu “Midnight in Paris”.