ASV notiesā māti, kura pirms 40 gadiem mežā pameta savu meitiņu
Mērija Ketrīna Kramliha (foto: "Facebook")
Pasaulē
2024. gada 23. aprīlis, 18:58

ASV notiesā māti, kura pirms 40 gadiem mežā pameta savu meitiņu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV notiesāta Dienvidkarolīnas štata iedzīvotāja, kura pirms 40 gadiem Ziemassvētkos mežā pameta savu jaundzimušo meitu.

57 gadus vecajai Mērijai Ketrīnai Kramlihai piespriests viena gada cietumsods. Viņai bija tikai 17 gadi, kad viņa pie Ņūdžersijas štata Mendemas pilsētas pameta savu jaundzimušo meitu, viņu ietinot segā un ieliekot celofāna maisiņā un atstājot mežā pie strauta. Koroners noskaidroja, ka meitenīte bija piedzimusi dzīva un vienu dienu veca.

Atrasto meitenīti kristīja vietējais mācītājs Maikls Drūrijs, viņai dodot vārdu Mērija, ar acīmredzamu norādi Ziemassvētkiem un jaunavu Mariju, un parūpējās, lai meitenīti apbedītu viņa sv. Jāzepa baznīcas kapsētā, visus turpmākos Ziemassvētkus pie viņas kapa sarīkojot dievkalpojumu, bet policisti parūpējās par kapa pieminekli un katru gadu Ziemassvētkos apmeklēja meitenītes kapu. “Tas kļuva par mūsu ikgadējo tradīciju. Mēs negribējām, lai mazā Mērija tiktu aizmirsta,” Mendemas policijas priekšnieks Ross Džonsons izteicās “Fox News”.

Policijai vairākus gadu desmitus neizdevās noskaidrot meitenītes personību un atrast viņas vecākus, taču 2014. gadā izmeklētājiem izdevās izveidot meitenītes DNS profilu, un izmeklētāji sāka pētīt apkaimes ģimenes. “Mēs nekad neticējām, ka [vainīgais] bija nejauša persona no citas pilsētas,” norādīja Džonsons. “Vieta bija tik specifiska, ka tam būtu jābūt kādam apkaimes iedzīvotājam”. Gadu gaitā vēlāk tiesu medicīnas eksperti atrada profila sakritības ar kādu Ņūdžersijas štata iedzīvotāju, kurš 2009. gadā bija izdarījis pašnāvību. Šis vīrietis izrādījās meitenītes tēvs, kurš par savas meitas pastāvēšanu nemaz nezināja, bet viņa radinieki palīdzēja atrast viņas māti, kas sen bija pārcēlusies uz Dienvidkarolīnu, tur apprecējās un bija kļuvusi ne vien par māti, bet arī vecmāmiņu.

Kramlihu arestēja tieši pirms gada 2023. gada 23. aprīlī, bet pēc gada viņai piesprieda gada ieslodzījumu. Tik maigs sods skaidrojams ar to, ka nozieguma pastrādāšanas brīdī viņa bija nepilngadīga.

Mācītājs Drūrijs ticies ar Kramlihu. “Viņa toreiz bija ļoti jauna meitene, ļoti iebiedēta, ļoti nobijusies,” viņš atzina “The New York Post”. Viņš sacīja, ka sieviete apzinās savu nodarījumu, to ļoti nožēlojusi un lūgusi Dieva piedošanu. Mācītājs atbildējis, ka Dievs viņai piedevis, un mazā Mērija ir pie viņa. Viņš piebilda, ka meitenītes māte pēc soda izciešanas cer nākamajos Ziemassvētkos atnākt uz kapsētu ikgadējam dievkalpojumam, pieminot savu meitiņu. “Es sapratu, ka viņa ir laba mamma un laba sieva. Viņas pastrādātā kļūda uz mūžiem būs ar viņu, un es domāju, ka ar to cenšas sadzīvot,” sacīja mācītājs. 

Likumsargi norādījuši, ka Ņūdžersijas štatā tikai 2000. gadā tika pieņemts likums, kas vecākiem ļauj droši, legāli un anonīmi atteikties no jaundzimušā bērna. Ja tāds likums būtu pastāvējis agrāk, iespējams, mazo Mēriju būtu izdevies izglābt. “Es vēlos, lai jaunās ģimenes zina, ka ir pieejama palīdzība,” pērn preses konferencē paziņoja Morisas apgabala šerifs Džeimss Genons, paziņojot par Kramlihas arestu.