Pasaulē
2024. gada 4. aprīlis, 18:52

"Akmeņi lidoja kā lodes!": Taivānas zemestrīces aculiecinieki stāsta par pārdzīvoto

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Glābēji Taivānā cenšas sasniegt vairāk nekā 700 iesprostoto cilvēku dienu pēc tam, kad šo salu satricināja pēdējo 25 gadu spēcīgākā zemestrīce, nogalinot vismaz desmit un ievainojot 1067 cilvēkus, vēsta Taivānas Nacionālā ugunsdzēsības aģentūra (NFA).

Kāds aculiecinieks stāstīja, ka pazemes grūdienu dēļ šahtā, kur viņš strādāja, iežu gabali “lidoja kā lodes”. “No kalna sāka akmeņi lidot kā lodes, mums nebija nekur, kur patverties, visi centās paslēpties aiz smilšu maisiem,” Taivānas Centrālajai ziņu aģentūrai CNA pastāstīja šis vīrietis.

Citi no pārdzīvotā vairs nespēj gulēt. Kāda 81 gadu veca sieviete pastāstīja, ka devusies uz patvertni, jo baidās gulēt viena mājās. "Es iedzēru trīs miegazāļu tabletes, bet joprojām nespēju aizmigt," viņa izteicās "TaiwanPlus".

Vairākus cilvēkus, kas stihijas darbības rezultātā bija iesprostoti tuneļos un pie nacionālā parka, izdevās izglābt ar helikopteriem, taču 34 cilvēki joprojām pazuduši bez vēsts. Vairāk nekā 600 cilvēki palikuši iestrēguši kādā nomaļā viesnīcā, jo sapostīto ceļu dēļ nav iespējams to pamest, vēsta BBC. Pārtiku viņiem nācies nogādāt ar lidaparātiem.

ASV Ģeoloģiskais dienests ziņo, ka zemestrīces stiprums bija 7,4 magnitūdas, tās epicentrs atradās jūrā 18 kilometrus uz dienvidiem no Hualjeņas pilsētas, bet hipocentrs bija 34,8 kilometru dziļumā. Zemestrīce notika ap plkst.8 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika).

Stingrie celtniecības noteikumi un gatavība dabas katastrofām, šķiet, palīdzējusi izvairīties no lieliem cilvēku upuriem Taivānā, kur regulāri notiek zemestrīces.

Liela loma ir arī vietējo iedzīvotāju informētībai un pastāvīgajai gatavībai. Hualjeņas mērs Vejs Dzja-Jaņs izteicās CNN, ka bērnus no pašas mazotnes audzina par biežu zemestrīču iespēju.

Pēc zemestrīces Taivānā, Japānā un Filipīnās tika izsludināti brīdinājumi par cunami, kas vēlāk tika atsaukti.

Zemestrīcē sagruva vairākas ēkas Hualjeņas pilsētā. Avārijas dienestu darbinieki ceturtdien novāca milzīgus— pat automašīnas lieluma! — klinšu gabalus, kas bija nokrituši pie dzelzceļa sliedēm, lai varētu atjaunot dzelzceļa satiksmi. Ar akmeņiem un iežu gabaliem nācās nostiprināt 10 stāvu “Uranus” ēku, kas pēc zemestrīces ir ļoti sasvērusies un pēcgrūdienu gadījumā draud sabrukt. Vietējie mediji vēsta, ka kāda skolotāja gāja bojā šajā ēkā, kad viņa atgriezās, lai izglābtu savu kaķi.

Uz laiku tika apturēta vilcienu satiksme visā Taivānā un metro satiksme Taibejā, bet situācija galvaspilsētā drīz normalizējās un satiksme tika atjaunota.

Zemestrīcei sekoja daudzi pēcgrūdieni, no kuriem viens bija pat 6,5 magnitūdas stiprs. Amatpersonas brīdinājušas, ka tuvākajās dienās iespējami vēl citi pēcgrūdieni.

Taivānas lielākais pusvadītāju ražotājs TSMC pēc zemestrīces apturēja ražošanu, lai pārbaudītu ražošanas līnijas pēc darbinieku evakuācijas. Ražošanu apturēja arī kompānija "Powerchip".

Vietējā televīzijā tika demonstrēti dramatiski attēli, kuros redzamas sasvērušās daudzstāvu ēkas Hualjeņā un citur Taivānā. Arī galvaspilsētā Taibejā bija jūtami spēcīgi grūdieni, sapostot ēkas un liekot evakuēt cilvēkus.

Taivānas prezidente Cai Inveņa aicināja vietējās un centrālās valdības aģentūras sadarboties un paziņoja, ka arī armija sniegs atbalstu.

1999.gada septembrī Taivānā 7,6 magnitūdu zemestrīcē gāja bojā ap 2400 cilvēku. Tā bija lielākā dabas katastrofa salas vēsturē upuru skaita ziņā. Taibejas Seismoloģijas centra direktors U Čjeņfu paziņoja reportieriem, ka trešdienas rītā notikusī zemestrīce ir spēcīgākā pēdējo 25 gadu laikā.