foto: Sputnik/IPA/SIPA
Vācijas firmas gūst peļņu Krievijas okupētajā Mariupolē
Krievi atjauno pašu sagrauto Mariupoles Drāmas teātri, kurā noslaktēja aptuveni 600 cilvēku.
Pasaulē
2024. gada 5. aprīlis, 06:45

Vācijas firmas gūst peļņu Krievijas okupētajā Mariupolē

Māris Puķītis

Jauns.lv

Vairākas Vācijas kompānijas piedalās būvdarbos gandrīz pilnībā sagrautajā un kopš 2022. gada pavasara okupētajā Mariupolē, vēsta medijs“ARD Monitor”.

Lai gan uzņēmums “Knauf” apgalvo, ka nosoda Krievijas karu pret Ukrainu un ievēro visas noteiktās sankcijas, žurnālisti secinājuši, ka kompānija turpina sadarboties ar agresorvalsti - "Knauf" Krievijā vēl joprojām nodarbina aptuveni 4000 strādājošo, un vairāku būvju celtniecībā Mariupolē tiek izmantots “Knauf” cements. Tāpat uzņēmuma meitasfirmu pārskatos atrodama informācija par kompānijas dalību dzīvojamā nama būvē, kuru pasūtījusi Krievijas Aizsardzības ministrija.  

Darbībā Mariupolē iesaistījies arī kāds cits Vācijas uzņēmums - “WKB Systems”. Žurnālisti izpētot vairākas Mariupoles fotogrāfijas un videomateriālus secinājuši, ka būvdarbos tiek izmantoti betona bloki, kas marķēti ar minētās kompānijas logo. “WKB Systems” galvenais akcionārs ir Krievijas uzņēmējs Viktors Budarins, pret kuru nav noteiktas sankcijas. Muitas dati liecina, ka “WKB Systems” gadiem ilgi piegādājusi betona bloku ražošanas iekārtas Budarina uzņēmumam.

Bundestāga Ārlietu komitejas vadītājs Roderihs Kīzveters Vācijas uzņēmumu darbību okupētajās Ukrainas teritorijās stingri nosodījis, norādot, ka šādā veidā tiek stiprināta Krievijas vara.