foto: ZUMAPRESS.com
Vai šodien noslēgsies Zviedrijas ceļš uz NATO? Putinam draudzīgās Ungārijas parlamentā paredzēts balsojums
Kremļa saimniekam draudzīgais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ar Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu Budapeštā 2024. gada 23. februārī
Pasaulē
2024. gada 26. februāris, 08:58

Vai šodien noslēgsies Zviedrijas ceļš uz NATO? Putinam draudzīgās Ungārijas parlamentā paredzēts balsojums

Jauns.lv/LETA

Paredzams, ka Ungārijas parlaments pirmdien ratificēs Zviedrijas uzņemšanu NATO. Likumdevēji gatavojas balsot par Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO pirmajā plenārsēdē pēc deputātu atgriešanās no ziemas brīvdienām.

Balsojums gaidāms pēcpusdienā. Parlamenta komitejas jau ir atbalstījušas ratifikāciju.

Ungārija, kuras premjerministram Viktoram Orbānam ir ciešas attiecības ar Krievijas diktatoru Vladmiru Putinu, ir vienīgā dalībvalsts, kas vēl nav ratificējusi Zviedrijas uzņemšanu aliansē. 

Zviedrija pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju 2022.gadā pēc tam, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. 2023.gada aprīlī Somija kļuva par alianses dalībvalsti, bet Zviedrijas pievienošanos aizkavēja Turcija un Ungārija. Pēc Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana ilgstošas stīvēšanās ar Zviedriju un pašu aliansi Turcijas parlaments 23.janvārī ar lielu balsu vairākumu beidzot atbalstīja Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Turcija ilgāk nekā gadu aizkavēja Zviedrijas pievienošanos NATO, apsūdzot šo valsti par pārāk iecietīgu attieksmi pret personām un grupām, kuras Ankara uzskata par draudiem tās drošībai vai 2016.gadā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma līdzdalībniekiem.

Lai valsti uzņemtu NATO, tai nepieciešams vienbalsīgs visu alianses dalībvalstu lēmums.

Ungārija ir aizkavējusi Zviedrijas uzņemšanu NATO, apgalvojot, ka Zviedrija izplata "klajus melus" par demokrātijas stāvokli Ungārijā. Vienlaikus Ungārijas valdība vairākkārt bija teikusi, ka tā nebūs pēdējā NATO sabiedrotā, kas ratificēs Zviedrijas iestāšanos.

24. janvārī Orbāns paziņoja, ka telefonsarunā ar NATO vadītāju Jensu Stoltenbergu atkārtoti apliecinājis savu atbalstu Zviedrijas dalībai aliansē.