foto: AFP/Scanpix
Putins uzdāvina Kimam Krievijā ražotu automašīnu, informē Ziemeļkorejas mediji
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2023. gada 13. septembrī sveic Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu Vostočnijas kosmodromā.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 12:01

Putins uzdāvina Kimam Krievijā ražotu automašīnu, informē Ziemeļkorejas mediji

CNN/Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savam Ziemeļkorejas sabiedrotajam Kimam Čenunam uzdāvinājis automašīnu, otrdien, 20. februārī, pavēstīja Ziemeļkorejas mediji. Tas liecina par attiecību uzlabošanos starp abām valstīm un jau vairākkārt raisījis bažas Amerikas Savienotajām Valstīm.

Krievijā ražoto automašīnu Kima personīgajai lietošanai piegādāja Krievijas delegācija, svētdien informēja valsts pārvaldītā Korejas centrālā ziņu aģentūra KCNA (Korean Central News Agency).

KCNA informē, ka Kima māsa un Phenjanas amatpersona Kima Jodžonga brāļa vārdā pateicās Putinam un sacīja: “Dāvana ir skaidrs apliecinājums personiskām attiecībām starp Ziemeļkorejas un Krievijas augstākajiem līderiem.

ASV izlūkdienesta pārstāvjus aizvien vairāk uztrauc ilgtermiņa sekas, kas ir jauna līmeņa stratēģiskās attiecības starp Krieviju un Ziemeļkoreju," vēstī CNN.

Krievija pēdējā laikā ir raidījusi Ukrainas virzienā raķetes, kuras piegādā Ziemeļkoreja.

Tikmēr ASV amatpersonas uztraucas, ka Ziemeļkoreja, izmantojot ciešās attiecības ar Krieviju, varētu sākt mērķtiecīgi mazināt Ķīnas ietekmi Phenjanas kodolizmēģinājumu programmai.

Janvārī augsta ranga diplomāti no Ziemeļkorejas un Krievijas tikās Maskavā, īsi pirms Ziemeļkorejas mediju ziņām par gaidāmo Putina vizīti Phenjanā, kas ir pirmā vizīte 20 gadu laikā. Kims septembrī apmeklēja Krieviju, lai tiktos ar Putinu un pauda atbalstu Kremļa karam pret Ukrainu, sakot: "Es vienmēr būšu ar Krieviju".

Putina dāvana iespējams pārkāpj citu valstu Ziemeļkorejai izvirzītās sankcijas par kodolieroču programmu, neraugoties uz to, ka šis luksusa preču pārdošanas aizliegums valstij nav liedzis Kimam ierasties daudzās augstas klases automašīnās.

Ziemeļkorejas līderis pārvietojas ar "Mercedes - Maybach Pullman Guard" bruņu limuzīnu, kura vērtība pārsniedz vienu miljonu ASV dolāru.