foto: EPA/Scanpix
Man ir tiesības jebkurā brīdī iznīcināt Dienvidkoreju, saka Ziemeļkorejas diktators
Kims Čenuns smaida saviem verdziski padevīgajiem pavalstniekiem un draud kaimiņiem
Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 17:43

Man ir tiesības jebkurā brīdī iznīcināt Dienvidkoreju, saka Ziemeļkorejas diktators

Jauns.lv

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns vēl agresīvāk sācis izrunāties pret saviem tautiešiem pussalas dienvidos, ne vien atsakoties no abu Koreju miermīlīgas atkalapvienošanās koncepcijas, bet skaidri paziņojot par savām tiesībām Dienvidkoreju iznīcināt jebkurā laikā pēc sava ieskata, vēsta Korejas Centrālā ziņu aģentūra KCNA.

Apmeklējot Aizsardzības ministriju, lai svinētu Ziemeļkorejas armijas dibināšanas gadskārtu, viņš paziņoja, ka dienvidnieku “marionešu” režīms noraidījis visas komunistisko ziemeļu centienus sadarboties un esot apsēsts ar Ziemeļkorejas pievienošanas ideju. Tādējādi Kims uzskata par pareizu kaimiņus nodēvēt par “galveno ienaidnieku”, kuram “jebkurā brīdī drīkst uzbrukt un to iznīcināt”.

Pirms tam KCNA ziņoja, ka Ziemeļkorejas Augstākā tautas asambleja nobalsojusi par visu ekonomiskās sadarbības līgumu ar Dienvidkoreju atcelšanu.

Kopš gada sākuma Kima režīms pastiprinājis agresīvo kampaņu pret Dienvidkoreju, ieskaitot draudīgus paziņojumus, ballistisko raķešu izmēģinājumus un simboliskās apvienošanās cerību statujas nojaukšanu Phenjanā.

Dienvidkorejā kaimiņu agresijas pastiprināšanos uztver kā aprīlī gaidāmo Dienvidkorejas parlamenta vēlēšanu ietekmes mēģinājumu. Dienvidkorejas prezidenta Juna Sukjola konservatīvā Tautas varas partija, kas atbalsta militāros sadarbību ar ASV un stingrāku nostāju pret Kima režīmu, cenšas atgūt kontroli pār parlamentu, kur pašlaik dominē opozīcijas Demokrātiskā partija, kas vēlas miermīlīgu tuvināšanos ar Ziemeļkoreju, vēsta “The Japan Times”.

Tā kā Kims neizrāda nekādu vēlēšanos atgriezties pie kodolatbruņošanās sarunām un viņa režīms demonstrē jaunus ieročus, kas paredzēti kodoluzbrukumiem ASV un to Āzijas sabiedroto teritorijai, tiek minēts, ka Kims ir apņēmies no draudiem beidzot pāriet pie darbiem. ASV prezidents Džo Baidens Kimu jau brīdinājis, ka jebkāds kodoluzbrukuma mēģinājums nozīmēs viņa režīma beigas.