foto: EyePress News/Shutterstock/ Vida Press
Krievija "nebaidīsies izmantot kodolieročus karā ar NATO, jo uzskata, ka ASV neuzdrošināsies atbildēt"
Krievijas kodolraķetes "Sarmat" palaišana.
Pasaulē
2024. gada 23. janvāris, 13:50

Krievija "nebaidīsies izmantot kodolieročus karā ar NATO, jo uzskata, ka ASV neuzdrošināsies atbildēt"

Jauns.lv

Krievijas vēlme izvietot kodolieročus potenciālā konfliktā ar NATO pieaug, jo Kremlis uzskata, ka ASV un tās sabiedrotie neuzdrošinās atbildēt, vakar savā ziņojumā brīdināja Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta (IISS) domnīca.

"Zinot, ka Rietumi ir izvairīgi no upuriem un riska, Krievija var censties izmantot pietiekami daudz nestratēģisku kodolieroču, lai nodarītu kaitējumu, tā novēršot savu sakāvi," teikts IISS ziņojumā.

"Krievija zina, ka ASV, lai atriebtos, nevēlētos pārkāpt kodolieroču slieksni, un var priekšlaicīgi izbeigt konfliktu. Krievijas uztverē Rietumiem trūkst gribas izmantot kodolieročus vai pieņemt konfliktā, un tas vēl vairāk pastiprina Krievijas agresīvo doktrīnu," norādīts ziņojumā.

IISS norāda, ka šāda kodolieroča izmantošanas loģika būtu konflikta eskalācija kontrolētā veidā, "vai nu lai novērstu ASV un NATO iesaistīšanos, vai arī piespiestu izbeigt karu uz Krievijas noteikumiem".

Nestratēģiskie kodolieroči ietver visus kodolieročus, kuru darbības rādiuss ir līdz gandrīz 5500 kilometriem, sākot ar taktiskajiem ieročiem, kas paredzēti izmantošanai kaujas laukā. Stratēģiskie kodolieroči savukārt tālāka darbības rādiusa ieroči, ko Krievija vai ASV varētu izmantot, lai dotu triecienu attiecīgās valsts pamatteritorijai.

Maskava noliedz kodoldraudus, taču vairāki prezidenta Vladimira Putina paziņojumi kopš kara sākuma Ukrainā ir šādi interpretēti Rietumos.

Tas sākās pirmajā dienā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad Kremļa saimnieks brīdināja par "sekām, ar kurām jūs (rietumvalstis – red.) nekad savā vēsturē neesat saskārušies" ikvienam, kas mēģinātu kavēt vai apdraudēt Krieviju.

Kopš tā laika Rietumu analītiķi un politikas veidotāji ir cieši sekojuši līdzi diskusijām starp Krievijas militārajiem ekspertiem par to, vai Maskavai vajadzētu pazemināt savu kodoldraudu slieksni vai to uzturēt.

Piemēram, pagājušajā gadā Krievijas analītiķis Sergejs Karaganovs runāja par nepieciešamību draudēt ar kodoltriecieniem Eiropā, lai iebiedētu un "attīrītu" Maskavas ienaidniekus.

Virkne Krievijas elites, tostarp bijušais prezidents un premjerministrs Dmitrijs Medvedevs un galvenais propagandists Vladimirs Solovjovs, regulāri ir aicinājuši izmantot kodolieročus Ukrainā un ārpus tās.