foto: action press/ Vida Press
Orbānam nu ir īsts draudziņš ES valstu vadītāju vidū – Slovākijas premjers aicina ukraiņus Krievijai atdot okupētās zemes
Roberts Fico.
Pasaulē
2024. gada 22. janvāris, 12:35

Orbānam nu ir īsts draudziņš ES valstu vadītāju vidū – Slovākijas premjers aicina ukraiņus Krievijai atdot okupētās zemes

Jauns.lv

Lai izbeigtu karu ar Krievijas, Ukrainai būtu jāatdod teritorija, ko agresorvalsts paspējusi okupēt, pavēstījis Slovākijas prokrieviskais premjerministrs Roberts Fico. Viņaprāt, tas ir vienīgais veids, kā pārtraukt bruņotā konflikta risināšanu.

Lieki piebilst, ka šādi Slovākijas premjera izteikumi ir izsaukuši, mazākais, sašutumu daudzu ukraiņu vidū.

"Ir jābūt kaut kādam kompromisam. Ko viņi sagaida, ka krievi pametīs Krimu, Donbasu un Luhansku? Tas ir nereāli," Fico sestdien sacīja Slovākijas sabiedriskajai raidorganizācijai RTVS .

Intervija notika Fico plānotās tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu priekšvakarā, un viņš atkārtoti pauda nostāju pret Ukrainas centieniem pievienoties NATO. Viņš sacīja, ka uzliks veto lēmumam.

foto: action press/ Vida Press
Roberts Fico un Viktors Orbāns.

"Es Šmihaļam pateikšu, ka esmu pret Ukrainas dalību NATO un uzlikšu tai veto. Tas vienkārši būtu pamats Trešajam pasaules karam, nekas vairāk," sacīja Fico.

Pretrunīgi vērtētais politiķis arī sacīja, ka "Ukraina nav neatkarīga un suverēna valsts", kā arī atkārtoja Kremļa tēzi, ka valsti kontrolē ASV.

"Es apstiprināšu, ka Ukraina nesaņems nekādus ieročus no Slovākijas valdības," sacīja Fico, apsūdzot Ukrainu par "vienu no korumpētākajām valstīm pasaulē".

Slovākija  nepalīdzēs Ukrainai militāri, bet sniegs humāno atbalstu. Slovākijas valdības vadītājs Roberts Fico par to paziņoja pirms tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu Užhorodā. Viņš norādīja, ka tikšanās "būs interesanta", savukārt Ukrainas puse pat atteikusies no kopīgas preses konferences.

Iepriekš Fico kopā ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu vienojās bloķēt  finansējumu Ukrainai.