foto: IMAGO/SNA
Pēc vētras pazuduši Krievijas kaujas delfīni
Pasaulē
2023. gada 3. decembris, 15:34

Pēc vētras pazuduši Krievijas kaujas delfīni

Jauns.lv

Pēc Krimā 26. novembrī piedzīvotās vētras pazuduši Krievijas kaujas delfīni. Sevastopoles līcī vairs nav redzami delfīnu voljeri, liecina satelītuzņēmumi, kas izpētīti ar mākslīgā intelekta OSINT palīdzību.

Iespējams, konstrukcijas nogrimušas vai aizskalotas, ļaujot delfīniem izkļūt brīvībā. Iespējams, ka Krievijas flote tos pārvietoja, bet tam pierādījumu nav.

Analītiķis ar segvārdu H I Sutton norāda, ka kaujas delfīni ir izaudzēti nebrīvē, atkarīgi no dresētājiem un diez vai spēs savvaļā sagādāt sev barību un izdzīvot.

Krievija sāka izmantot kaujas delfīnus pēc iebrukuma Ukrainā, jūnijā to skaitu palielināja divtik, līdz sešiem vai septiņiem. Šie gudrie jūras zīdītāji var būt efektīvi pret ūdenslīdējiem, kas nespēj ar tiem sacensties ātrumā, tāpat delfīni izmantojami patruļām, aprīkoti ar atbilstošu tehniku.

Vētra Melnās jūras piekrastē sasniedza 40 metru sekundē, bez elektrības palika pusmiljons cilvēku, Krimā un Krasnodaras novadā gāja bojā četri cilvēki. Krievijas okupācijas varasiestādes Krimā zaudējumus vērtē par 1,34 miljardiem rubļu (ap 13,4 miljoni eiro).

Vētras laikā aizskalotas arī Krievijas izveidotās aizsargbūves, tostarp bonas, kam jāsargā Krimas tilts no Ukrainas jūras trieciendroniem.