foto: AFP/Scanpix
Īlons Masks paziņo par Trešā pasaules kara draudiem un aicina atjaunot attiecības ar Krieviju
Īlons Masks.
Pasaulē
2023. gada 24. oktobris, 15:13

Īlons Masks paziņo par Trešā pasaules kara draudiem un aicina atjaunot attiecības ar Krieviju

Jauns.lv

Militārie konflikti Tuvajos Austrumos un Ukrainā varētu pāraugt Trešajā pasaules karā, paziņojis miljardieris Īlons Masks.

Masks aicināja uz uguns pārtraukšanu Ukrainā, karu ar Krieviju nodēvējot par "bezcerīgu situāciju". Miljardieris paziņoja, ka Rietumiem ir "jāatjauno normālas attiecības" ar Krieviju.

"Mums ir jāatrod miers Ukrainā, un es domāju, ka mums ir jāatjauno normālas attiecības ar Krieviju," sacīja Masks (citāts no "The Wall Street Journal").

Masks izteica pieņēmumu, ka karš Ukrainā varētu piespiest Krieviju iestāties ciešākā savienībā ar Ķīnu. Viņaprāt, Krievijas, Ķīnas un Irānas alianse var pieveikt Rietumus globālā konfliktā, bet Amerikas militārā varenība vairs nav tā, kāda tā bija agrāk, salīdzinot ar citām lielvarām, raksta "The Moscow Times".

Pēc kara sākuma Ukrainā Īlons Masks regulāri konsultējies ar Krievijas varas iestādēm, bet 2022. gada rudenī personīgi runājis ar Vladimiru Putinu, rakstīja "The New Yorker", atsaucoties uz Pentagona vadītāju Kolinu Kālu. 

2022. gada rudenī konferencē Aspenā, kur piedalījās uzņēmēji un politiķi, Masks pat pauda atbalstu Vladimiram Putinam. Viņš teica no skatuves: "Mums ir jārisina sarunas. Putins vēlas mieru - mums ir jākārto miera sarunas ar Putinu," atcerējās Rīds Hofmans, kurš "PayPal" strādāja kopā ar Masku.

Masks noliedza saskarsmes faktu ar Krievijas prezidentu. "Nē. Ar Putinu runāju tikai vienu reizi, un tas bija apmēram pirms 18 mēnešiem. Tēma bija kosmoss," paziņoja uzņēmējs.