Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 15:58

Sirēnas, panika un sprādzieni. Sevastopolē sagrauts Krievijas Melnās jūras flotes štābs

Jauns.lv

Piektdien, 22. septembrī okupētajā Krimā atkal nogranda sprādzieni. Šobrīd ir zināms par triecieniem Krievijas Federācijas Melnās jūras flotes galvenajā mītnē Sevastopolē, kā arī citās pussalas daļās, vēsta "RBC-Ukraine".

Materiālā apkopoti "Telegram" kanālu "Krismkij veķer", "ČP.Sevastopole", tā dēvētā Sevastopoles "gubernatora" Mihaila Razvožajeva un "Krimas premjerministra" Sergeja Aksenova paziņojumi, Krievijas aizsardzības ministrijas izteikumi, kā arī Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkera Jurija Ihnata teiktais.

Trieciens Krievijas Melnās jūras flotes galvenajā mītnē

Vēl dienas pirmajā pusē krievu okupantu ieceltais "gubernators" Mihails Razvožajevs ziņoja par mierīgu situāciju un anonsēja plānveida šaušanu. Ap 13:00 okupanti otro reizi dienas laikā slēdza satiksmi pār Kerčas tiltu, kā arī apturēja jūras transportu Sevastopolē. Kā minēja vietējie mediji, tas bija saistīts ar to, ka pussalai tuvojas raķetes vai droni.

Pēc dažām minūtēm parādījās informācija par pretgaisa aizsardzības darbību Saki, Gvardes garnizonā, virs Razdoļnenskas rajona un netālu no Belbekas lidlauka. Tāpat tika ziņots, ka virs Sevastopoles līča steigšus tika palaists dūmu aizsegs.

Ap pulksten 13:15 Sevastopolē bija dzirdami sprādzieni. Tika ziņots, ka papildus dūmu aizsegam virs līča vienā vietā pacēlās melni dūmi, it kā no trieciena. Vēlāk soctīklos parādījās video par Krievijas Melnās jūras flotes degošo štābu.

Un, spriežot pēc fotoattēla, galvenā mītnes ēka tikusi sagrauta.

Vietējie iedzīvotāji ziņoja par "traku sprādzienu vilni". Atlūzas nokrita pie Lunačarskas teātra Nahimova avēnijā. Pilsētā lielā ātrumā brauca desmitiem ātrās palīdzības mašīnu. Tiek ziņots par sešiem upuriem.

Okupācijas varas iestādes apstiprināja triecienu Krievijas flotes štābā. Tāpat tiek ziņots, ka virs Sevastopoles līča esot notriekts drons. Pilsētā ieslēdza sirēnu un no bērnudārziem evakuēja bērnus, kā arī studentus. Ap pulksten 14:15 Sevastopolē tika atcelti raķešu un aviācijas draudus, taču iedzīvotājus aicināti nebraukt uz pilsētas centru. Ceļi ir bloķēti, un krievi rīko "vairākus īpašus pasākumus".

Krimas mediji arī pieļāva, ka uzbrukums štābam veikts ar raķeti "Storm Shadow". Okupanti stāsta, ka civilā infrastruktūra ap flotes štābu nav bojāta, tāpat cilvēki uz ielas nav bijuši.

Kas vēl zināms par sprādzieniem Krimā

Tajā pašā laikā arī citos pussalas rajonos bija dzirdami sprādzieni. Jo īpaši Simferopoles reģionā, kā arī netālu no Pervomaiskes un Krasnogvardeiskes ciemiem.

Turklāt saskaņā ar dažiem ziņojumiem krievu karaspēka daļas rajonā Simferopolskes ielā 2, Bahčisarajā, paceļas dūmu stabs.

Tikmēr "Krimas vadītājs" Sergejs Aksenovs apgalvo, ka Krievijas pretgaisa aizsardzība esot notriekusi visas spārnotās raķetes. Publiskie ziņojumi vēsta, ka bijis trieciens Počtoves ciema rajonā, iespējams, militāro kravas automašīnu remontu bāzē.

Oficiālie paziņojumi

Krievijas Aizsardzības ministrija raķešu uzbrukumā vainoja Ukrainu. Tajā arī norādīts, ka uzbrukuma laikā esot notriektas piecas raķetes.

"Uzbrukuma rezultātā tika bojāta vēsturiskā Melnās jūras flotes štāba ēka. Saskaņā ar pieejamo informāciju viens karavīrs gājis bojā," teikts ziņojumā.

Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku spīkers Jurijs Ihnats sacīja, ka nevar komentēt triecienus, taču norādīja, ka krievi Krimā ir nemierīgi.

Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku komandieris Nikolajs Oļeščuks devis mājienu, ka uzbrukums Krievijas Melnās jūras flotes štābam bijis Ukrainas pilotu darbs.

"Mēs apsolījām, ka "turpinājums sekos..." Tāpēc, kamēr okupanti atgūstas Melitopolē, bet Sevastopolē joprojām atskan gaisa trauksmes signāli, es vēlreiz pateikšos gaisa spēku pilotiem," raksta Oleščuks.

Viņš arī nosauca Sevastopoli par Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku pilsētu.

Eksperts vērtē sekas, ko radījis trieciens Krievijas štābam Sevastopolē

Trieciens Krievijas Melnās jūras flotes galvenajā mītnē Sevastopolē iznīcina vēl vienu terorisma propagandas mītu par "spēcīgāko pretgaisa aizsardzību". Drīz būs vēl citi sprādzieni, norāda militārais eksperts, Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Vladislavs Seļezņevs.

Seļezņevs norāda, ka štābā parasti atrodas augstākā militārā vadība, kas organizē noteiktu un pakļauto spēku un līdzekļu darbību.

"Ņemiet vērā, ka iepriekšējā dienā bija trieciens Krievijas Melnās jūras flotes aizsargātajā komandpunktā Verhnosadoves ciema rajonā. Šodien jau bija trieciens Krievijas Melnās jūras flotes štāba galvenās ēkas teritorijā," piebilda militārais eksperts.

Pēc Seļezņeva teiktā, ja rūpīgi aplūko trieciena seku fotogrāfijas un video, var redzēt, ka trieciens noticis vienā no ēkas spārniem, kā rezultātā daļa no jumta un augšējais stāvs ir sagrauts. Tikmēr ugunsgrēks ir redzams ēkas centrālajā daļā, kas atrodas vairākus desmitus metru tālāk.

"Parasti tas notiek detonācijas un sprādziena rezultātā iekšā. Tur ir diezgan liels ugunsgrēks. Un es domāju, ka štābs un personāls, kas tur atradās, tik ātri neatgūsies no šī raķetes trieciena," piebilda Seļezņevs.