foto: Russian Look Ltd. / Alamy/ Vida Press
ES Tiesa vairākus krievu uzņēmējus patur sankciju sarakstā, vienam sankcijas atceļ
Krievijas uzņēmējs, tīmekļa veikala "Ozon" bijušais ģenerāldirektors Aleksandrs Šuļgins.
Pasaulē
2023. gada 6. septembris, 16:52

ES Tiesa vairākus krievu uzņēmējus patur sankciju sarakstā, vienam sankcijas atceļ

Jauns.lv/LETA

Eiropas Savienības (ES) Tiesa Luksemburgā noraidījusi vairāku Krievijas uzņēmēju un viņu ģimenes locekļu prasības, kas tiesai bija lūguši atcelt viņiem noteiktās ES sankcijas, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg" un citi mediji.

Savukārt Krievijas uzņēmējs, tīmekļa veikala "Ozon" bijušais ģenerāldirektors Aleksandrs Šuļgins no ES sankciju saraksta svītrots, vēsta tīmekļa medijs "Novaja gazeta".

Tiesa noraidījusi uzņēmuma TMK bijušā īpašnieka Dmitrija Pumpjanska, viņa sievas un dēla, kā arī uzņēmuma "Volga Group" īpašnieka Genādija Timčenko un viņa sievas prasības, vēsta "Bloomberg".

Krievijas valdības medijs "RIA Novosti" ziņo, ka sankciju atcelšanu nav izdevies panākt arī uzņēmuma "Safmar" dibinātājam Mihailam Gucerijevam un uzņēmuma "Yandex" bijušajam direktoram Tigranam Hudaverdjanam.

ES Tiesa atcēlusi "Ozon" bijušajam vadītājam Šuļginam noteiktās sankcijas, teikts trešdien pieņemtajā lēmumā.

Lēmums stāsies spēkā pēc apelācijas termiņa beigām, bet līdz tam laikam aktīvu iesaldēšana un ieceļošanas aizliegums Šuļginam paliks spēkā.

Šī ir pirmā reize, kad ES Tiesa atceļ Krievijas uzņēmējam noteiktās sankcijas, norāda "Novaja gazeta".

Kā medijam RBK paskaidroja Briseles juridiskās firmas "Acquis" partneris sankciju speciālists Jurijs Šumilovs, līdz šīm tiesas lēmumi par sankciju atcelšanu bijuši tikai attiecībā uz sankcijām pakļauto uzņēmēju radiem - Jevgēņija Prigožina māti Violetu un Dmitrija Mazepina dēlu Ņikitu.

Tiesa gan, attiecībā uz pēdējo lēmums bija daļējs un skāra tikai Ņikitas Mazepina profesionālo auto sacīkšu braucēja darbību.

Tiesas mājaslapā publicēts lēmums Pumpjanska lietā.

Kaut arī uzņēmējam "nav bijusi nepastarpināta loma Krievijas iebrukumā Ukrainā", tomēr viņš ir saistīts ar tautsaimniecības naftas un gāzes sektoru, kas nodrošina būtisku ienākumu avotu Krievijas valdībai.

Tiesa Pumpjanska un viņa sievas iekļaušanu sankciju sarakstā atzina par pamatotu un tādu, ar ko netiek pārkāptas pamattiesības.