foto: JEANNE ACCORSINI/SIPA/Scanpix
Īlons Masks regulāri konsultējies ar Kremli pēc kara sākuma Ukrainā
Īlons Masks.
Pasaulē
2023. gada 23. augusts, 06:40

Īlons Masks regulāri konsultējies ar Kremli pēc kara sākuma Ukrainā

Jauns.lv

"SpaceX" dibinātājs Īlons Masks pēc kara sākuma Ukrainā regulāri konsultējies ar Krievijas varas iestādēm, bet 2022. gada rudenī personīgi runājis ar Vladimiru Putinu. Kā norāda žurnāls "The New Yorker", atsaucoties uz kādreizējo ASV aizsardzības ministra vietnieku politikas jautājumos Kolinu Kālu, tas noticis pēc tam, kad Masks pieņēmis lēmumu piešķirt Ukrainas militārajiem spēkiem "StarLink" termināļus satelītsakariem.

Kijiva nolēma vērsties pie "SpaceX", kad Kremlis bez militārā iebrukuma sāka veikt kiberuzbrukumus Ukrainas digitālajai infrastruktūrai. Ukrainas vadība plānoja izveidot termināļu tīklu, kuru būtu sarežģīti pilnībā iznīcināt Krievijai, vēsta "The Moscow Times".

Trīs "The New Yorker" avoti, kas nodarbojās ar "StarLink" sistēmu piegādi Ukrainai, pastāstīja, ka sākotnēji neviens nav aizdomājies, cik Masks personīgi iekļauts procesā: miljardieris atbalstīja termināļu piegādes Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Taču līdz 2022. gada rudenim Masks sāka paust satraukumu par "StarLink" izmantošanu karā, kā arī paziņoja, ka nevarēs pastāvīgi finansēt piegādes uz sava rēķina. Drīz pēc tam Ukrainas militārpersonas sāka sūdzēties par periodiskiem sakaru pārtraukumiem frontes līnijā.

2022. gada rudenī konferencē Aspenā, kur piedalījās uzņēmēji un politiķi, Masks pat pauda atbalstu Vladimiram Putinam. "Viņš teica no skatuves: Mums ir jārisina sarunas. Putins vēlas mieru - mums ir jākārto miera sarunas ar Putinu," atcerējās Rīds Hofmans, kurš strādāja ar Masku kompānijā "PayPal".

Pentagons nolēmis noslēgt līgumu ar "SpaceX", lai, kā pastāstīja Kāls, "Masks nevarētu vienkārši paņemt un apturēt savu atbalstu". Oktobrī Kāls ar viņu sazvanījās.

Uzņēmējs uzreiz nepiekrita amerikāņu varas iestāžu noteikumiem. "Man šķiet, ka viņš sāka nervozēt par to, ka "StarLink" dalība Krievijā sāka arvien biežāk asociēties ar Ukrainas militārpersonu rīcības atbalstu," uzskata Kāls.

Zvana laikā Masks pastāstīja, ka personīgi kontaktējies ar Vladimiru Putinu. Vēl kāds izdevuma avots norādījis, ka Masks par sarunu ar Krievijas prezidentu ziņojis dažas nedēļas pirms sava "miera plāna" publicēšanas tviterī; šis pats avots precizēja, ka Maska konsultācijas ar Kremli bijušas regulāras.

Par Maska un Putina sarunu 2022. gada oktobrī rakstīja izdevums "Vice", atsaucoties uz ekonomistu Janu Bremmeru. Masks noliedza saskarsmes faktu ar Krievijas prezidentu. "Nē. Ar Putinu runāju tikai vienu reizi, un tas bija apmēram pirms 18 mēnešiem. Tēma bija kosmoss," paziņoja uzņēmējs.