foto: AFP/Scanpix
Krievu operdziedone Ņetrebko tiesājas pret Metropoles operu
Annas Ņetrebko koncerti kļuvuši retāki.
Pasaulē
2023. gada 21. augusts, 05:32

Krievu operdziedone Ņetrebko tiesājas pret Metropoles operu

Jauns.lv

Krievu operas zvaigznes Annas Ņetrebko draudzība ar Putinu tagad viņai sāpīgi atspēlējas. Rudenī Prāgā plānotais koncerts atcelts, un šīs nav vienīgās Kremļa dīvas nedienas.

Viņa vērsusies tiesā pret Metropoles operu Ņujorkā, kas lauza līgumu pēc atteikšanās nosodīt diktatoru Vladimiru Putinu par karu pret Ukrainu. Dziedone pieprasa 360 000 dolāru kompensāciju par morālo un finansiālo kaitējumu.

Viņai jau izdevies saņemt 200 000 dolāru no Metropoles operas par 13 koncertu atcelšanu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Toreiz sūdzību izskatīja arodbiedrības arbitrāža, bet tagad viņa iesniegusi sūdzību Manhatanas apgabaltiesā.

Ņetrebko sūrojas, ka pēc 20 gadu ilgās uzstāšanās uz Metropoles operas skatuves Linkolna centrā sabojātas viņas attiecības ar publiku un izraisīti pret viņu vērsti protesti rietumos.

Prasībā teikts, ka Ņetrebo jūt “smagas garīgās ciešanas”, pārdzīvo “depresiju, pazemojumu, apjukumu, stresu un trauksmi”. Opera norādījusi, ka prasībai nav pamata.

Pēc Metropoles operas pretenzijām Ņetrebko tomēr nosodīja karu, mēnesi pēc iebrukuma, bet atteicās kritizēt Putinu, kurš to uzsāka. Vienlaikus viņa izpelnījusies sašutumu arī Krievijā. Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins nosauca to par nodevību: “Balss ir, bet goda nav.”

Operdziedone jau ilgus gadus dzīvo Austrijā. Viņa iekļauta Ukrainas sankciju sarakstā, kamēr rietumvalstis viņas izdarības izlikās neredzam

jau gadiem ilgi. Ņetrebko ir uzstājusies kā Putina uzticības persona prezidenta vēlēšanās un atbalstījusi teroristus Donbasā. 2014. gadā viņa ziedoja miljonu rubļu (10000 eiro) Doņeckas operteātrim un fotografējas kopā ar Kremļa atbalstītās bandas līderi uz “Jaunkrievijas” karoga fona.

Pēc kara sākuma Ņetrebko uzstāšanās Eiropā ir retas un skandālu pavadītas. Pavasarī Visbādenē Vācijā Ņetrebko dēļ uz festivālu atteicās braukt Ukrainas Nacionālās operas mūziķi un Harkivas Tarasa Ševčenko dramatiskā teātra aktieri. Organizatori mēģināja pierunāt emigrējušo krievu grupu “Pussy Riot”, bet arī tā atteicās. Protestu dēļ atcelti koncerti arī Taivānā un Štutgartē.

Ņetrebko koncerti gan vēl aizvien paredzēti Berlīnē, Vīnē, Milānā, Parīzē un Bueonosairesā.