Pasaulē
2023. gada 20. jūlijs, 17:23

Irāka draud saraut diplomātiskās attiecības ar Zviedriju

Jauns.lv/LETA

Irāka saraus diplomātiskās saites ar Zviedriju, ja Stokholmā, kā plānots, notiks dažu nedēļu laikā jau otrā Korāna dedzināšanas protesta akcija, ceturtdien brīdināja Irākas premjerministra birojs.

"Irākas valdība pa diplomātiskiem kanāliem ir informējusi Zviedrijas valdību - ja uz Zviedrijas zemes atkal notiks incidenti ar Svētā Korāna dedzināšanu, tas nozīmēs diplomātisko attiecību saraušanu," teikts premjera Mohameda Šias as Sudani biroja paziņojumā.

Tajā nosodītas "provokatīvās darbības", kas rada "draudus mieram un iedrošina vardarbības un naida kultūru".

Sudani ticies ar vecākajām drošības un diplomātiskajām amatpersonām pēc tam kad protestētāji ceturtdien Bagdādē bija aizdedzinājuši Zviedrijas vēstniecības ēku, protestējot pret šodien Stokholmā plānoto Korāna dedzināšanas akciju.

Tikšanās gaitā amatpersonas "stingri nosodīja Zviedrijas vēstniecības dedzināšanu Bagdādē, atzīstot to par nopietnu drošības pārkāpumu, kam nepieciešama tūlītēja reakcija", teikts paziņojumā.

Savulaik Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Zviedrija nevarēs iestāties NATO, ja turpinās šādi zaimot Korānu. Tiesa, šovasar viņš mainīja savu nostāju, pieļaujot Zviedrijas uzņemšanas apstiprināšanu.