foto: Shutterstock
Krievijā uzplaucis autopreču viltojumu tirgus
Pasaulē
2023. gada 27. maijs, 07:01

Krievijā uzplaucis autopreču viltojumu tirgus

Jauns.lv

Krievijā krasi pieaudzis viltotu autopreču tirgus, jo sankciju dēļ trūkst oriģinālu. Kopš šā gada sākuma ar viltojumiem saskārušies 23% Krievijas automehāniķu, raksta “Izvestija” atsaucoties uz autoservisu tīkla “Fit Service” un analītiskās aģentūras “Gruzdev Analyze” pētījumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No visiem 31% konstatēts ar smēreļļām, 23% bija aizdedzes sveces, 15% – filtra, 14% – amortizatoru un stūres vadības detaļas. “Atsevišķās autodaļu preču grupās līdz pusei pārdošanā nonākušās produkcijas var būt viltota,” atzīts pētījumā.

“Ja reiz 23% profesionāļu saskārušies ar viltotām rezerves daļām, tad to auto īpašnieku daļa, kas nopirkuši viltojumu, var būt daudzkārt lielāka,” uzskata “Gruzdev Analyze” ģenerāldirektors Aleksandrs Gruzdevs.

Šā iemesla dēļ autoservisi sāk atteikt klientiem, kas atbrauc ar savām detaļām, jo, tādas izmantojot, novērots remontdarbu pieaugums. Krievijas Nacionālās automobiļu savienības viceprezidents Jans Haiceers pat brīdina, ka viltoti eļļas filtra var izraisīt aizdegšanos, bet stūres detaļu gadījumā avāriju.

Gruzdevs spriež, ka ievērojama daļa viltojumu ievesta kā paralēlais imports. Piemēram, eļļa “Castrol” ievesta no Apvienotajiem Arābu Emirātiem – kas varot garantēt, ka tā ir oriģināls?

Haiceers kādā Maskavas tirgū redzējis “oriģinālu” bremžu disku komplektu, paredzētu “Range Rover Supercharged” par 10 000 rubļu (116 eiro). “Kamēr Anglijā vairumtirdzniecības cena tiem ir 500 mārciņu,” saka Haiceers.

Situāciju izmanto arī autozagļi, kas īpaši daudz sākuši zagt Hyundai un Kia, kuru detaļas ir pieprasītas Krievijā. Nesen Latvijā pēc pakaļdzīšanās policija notvēra zagļu grupas organizatoru. Naktī uz 15. maiju šie garnadži Zolitūdē nozaga 2021. izlaiduma gada Hyundai Santa Fe, kuras vērtība ir 40 000 eiro.