Pasaulē
2023. gada 22. maijs, 12:23

Vai vīrieši izvairās no mājas uzkopšanas darbiem? Spānija izgudro speciālu lietotni, lai to noskaidrotu

Jauns.lv

Spānijas līdztiesības ministrija paziņoja, ka, cenšoties uzlabot dzimumu līdztiesību, tā laidīs klajā lietotni, kas paredzēta, lai uzraudzītu, kā mājsaimniecības locekļi sadala mājas uzkopšanas darbus, ziņo CNN.

Par šiem plāniem otrdien Ženēvā notikušajā Apvienoto Nāciju Organizācijas Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas sanāksmē paziņoja Spānijas līdztiesības ministrijas otrā amatpersona Angela Rodrigesa.

"Aptaujas liecina, ka sievietes mājsaimniecības darbiem velta daudz vairāk laika nekā vīrieši," teica Rodrigesa, piebilstot, ka lietotne ļaus katram mājsaimniecības loceklim ievadīt laiku, ko viņš pavada darot mājas uzkopšanas darbus.

"Tā ir ļoti vienkārša lieta," viņa teica, skaidrojot, ka lietotne darbosies līdzīgi kā tādas lietotnes kā “Splitwise”, kas ļauj grupām dalīt ēdināšanas vai citu izdevumu izmaksas.

Saskaņā ar Spānijas Valsts statistikas institūta decembrī publicēto aptauju 45,9 % aptaujāto sieviešu norādīja, ka viņas veic lielāko daļu mājsaimniecības darbu, savukārt tikai 14,9 % vīriešu.

Rodrigesa uzsvēra, ka par mājsaimniecības darbiem jāuzskata visdažādākie uzdevumi.

Piemēram, trauku mazgāšana ir acīmredzams uzdevums, kas jāievada lietotnē, taču pirms tam kādam ir jāiepērk sastāvdaļas, jāizplāno, kas konkrētajā dienā jāēd, un tad jāgatavo maltīte, viņa teica.

"Visi šie uzdevumi, šī garīgā slodze, gandrīz vienmēr gulstas uz sievietēm, tā liecina aptaujas," sacīja Rodrigesa.

Lietotne, kurai vajadzētu būt pieejamai līdz vasarai, būs noderīga ne tikai pāriem, bet arī mājsaimniecībām, kurās ir vecāki un bērni, viņa piebilda.

Rodrigess šos plānus komentēja arī sociālajā tīklā “Twitter”.