foto: REUTERS/SCANPIX
ISW: Krievija ar gaisa triecieniem mēģina kavēt Ukrainas pretuzbrukumu
Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 07:33

ISW: Krievija ar gaisa triecieniem mēģina kavēt Ukrainas pretuzbrukumu

Jauns.lv/LETA

Visi bezpilota un raķešu triecieni Ukrainā kopš aprīļa vidus varētu būt Krievijas mēģinājums ar jaunu gaisa triecienu kampaņu pārraut Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumu, jaunākajā ziņojumā pauž ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš 19. aprīļa okupanti veikuši vismaz desmit triecienu ar "augstas precizitātes" ieročiem, tos īpaši vēršot pret Ukrainas pozīciju aizmugurējām zonām, secinājuši ISW analītiķi.

Lai taupītu raķetes un noplicinātu Ukrainas pretgaisa aizsardzības spējas, kas ļauj atvairīt lielāko daļu uzbrukumu, krievi joprojām diezgan daudz izmanto arī Irānas bezpilota lidaparātus, lasāms ISW apskatā par situāciju frontē.

Analītiķi norāda, ka jaunas gaisa triecienu kampaņas mērķis ir Kijiva un iespējamās militāri rūpniecisko objektu atrašanās vietas, kā arī loģistikas maršruti.

Vienlaikus ISW analītiķu vērtējumā līdz šim Krievijas gaisa triecieni nav būtiski ierobežojuši Ukrainas Bruņoto spēku kopējās iespējas.

13. maija naktī Krievija veica plašu raķešu uzbrukumu, cita starpā trāpot rūpnieciskam objektam Ternopiļā. Vēlāk kļuva zināms, ka tur iznīcināta karavīriem paredzētu lietu noliktava.

Tajā pašā dienā Krievija ar Irānas bezpilota lidaparātiem Hmeļņickas apgabalā veica uzbrukumu kritiskās infrastruktūras objektam, kas atrodas ārpus apdzīvotām vietām. Krievijas uzbrukumos šajā apkaimē cieta 11 cilvēki un tika sabojātas simtiem māju.

Jau aprīlī Igaunijas izlūkdienests brīdināja, ka Krievija raķetes raida pa militāriem mērķiem, lai pārrautu Ukrainas pretuzbrukumu, bet vienlaikus Irānas bezpilota lidaparāti tiek izmantoti, lai iztērētu dārgo Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķešu rezerves.

Ukrainas puse uzstāj, ka gatavo plašu pretuzbrukumu, tomēr armijas ģenerālštābs drošības nolūkos neatklāj, kad un kur tas sāksies.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās