foto: Māris Puķītis
Vēstules no Āfrikas. Tanzānijā līst kā pa Jāņiem
Pēc kārtīga lietus Daresālamas rajonā Kigamboni.
Pasaulē
2023. gada 27. aprīlis, 06:32

Vēstules no Āfrikas. Tanzānijā līst kā pa Jāņiem

Māris Puķītis

Jauns.lv

Kopš februāra Tanzānijā ir lietus sezona. Reizēm uzlīst nedaudz, biežāk naktīs, bet reizēm gāž vēl trakāk nekā Latvijā Jāņos.

Bedrainie zemes ceļi gar mājām pārvēršas lielās peļķēs, gan pietiekami seklās, lai riskētu tām gar malu braukt cauri ar divriteni. Tumsā, kas iestājas ap septiņiem vakarā, aiziet uz tuvējo bodīti gan ir izaicinājums. Pat ar telefona lukturi, ja šis ceļš nebūtu jau staigāt daudzas reizes, varētu arī viegli iepērties dubļos.

foto: Māris Puķītis
Pēc pamatīga negaisa pie Dāresalāmas rajona Kigamboni galvenā ceļa gandrīz nogāzts elektrības stabs.

Kādā vakarā mājās atgriežos ar bodaboda – taksometra lomu pildošo motociklu. Pa ceļam nopērku 13 litru ūdens bunduli, un kopējais svars ir pietiekams, lai mocītis noslāptu prāvas peļķes vidū. Jau samierinos ar domu, ka vajadzēs kāpt ar sandalēm dubļainajā ūdenī, tomēr vadītājs Felikss ir sava darba profesionālis, moci izdodas iedarbināt un izdabūt sausumā.  

Daudz trakāk ir ārpus pilsētas, dziļāk laukos, kur pārplūst arī lielie ceļi, iespējami nogruvumi. Skatos “Facebook” pasaules apceļotāja Kārļa Bardeļa video, kurš patlaban apmeties Dāresalāmas jathklubā un atradis kopēju valodu ar vietējiem veloentuziastiem. Viņi ar divriteņiem forsē nelielu, lietusgāzes radītu upīti, par kuru šķiet, ka pārbrist nevarēs.

foto: Māris Puķītis
Ceļš uz mājām pēc lietainas nakts. Ir bijis vēl trakāk.

Naktī reizēm grand pērkons, un mēdz pazust elektrība. Tomēr laika prognoze, ka saulaina diena gaidāma tikai 7. maijā, nepiepildās. 25. un 26. aprīlī arī priecē saule, tā būšot arī 27. aprīlī. Lietus sezona būšot līdz jūnija sākumam. Tātad Jāņos Tanzānijā nelīs.