foto: EPA/Scanpix
Krievijā par anekdoti nepareizajā vietā draud pat cietums
Krievijā jokus par diktatoru Putinu un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu novērtē ar trim gadiem aiz restēm.
Pasaulē
2023. gada 26. marts, 08:52

Krievijā par anekdoti nepareizajā vietā draud pat cietums

Kas Jauns Avīze

Pret trīs bērnu tēvu no Rjazaņas apgabala Vasiliju Boļšakovu (38) ierosināta krimināllieta par anekdoti. Kremļa režīmam uzticīgi pilsoņi par viņa internetā ierakstīto joku paziņoja, kur vajag.

–  Sergej, kāpēc mēs atkāpjamies no Hersonas?

–  Volodja, tu taču pats pavēlēji atbrīvot Ukrainu no fašistiem un nacistiem.

Līdz trīs gadiem

Par šo novembra sākumā sociālajā tīklā “Vkontakte” ierakstīto joku Boļšakovam draud trīs gadi cietumā. Lieta ierosināta par Krievijas bruņoto spēku diskreditāciju, kopš kara sākuma tādas apsūdzības ir regulāras.

Boļšakovu ģimenē ir trīs bērni vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem, sieva ir ceturtās atvases gaidībās. 14. februārī pie viņiem ieradās policija veikt kratīšanu, lēmums par krimināllietas ierosināšanu pieņemts simboliskā datumā – 24. februārī, gadskārtā kopš iebrukuma Ukrainā.

Boļšakovs strādā par datorprogrammētāju un vēl dzimtajā Kasimovā izveidojis brīvā laika klubu, kur rīkot svētkus, spēlēt spēles. “Tas nav naudas dēļ, bet lai jaunatne nenodzertos. Mums pilsētā galīgi nav ko darīt, un jaunie dzer,” intervijā BBC teic Boļšakovs. Viņš ir pilsoniski aktīvs cilvēks, un tādi Putina Krievijā ir nevēlami.

foto: Vkontakte
Vasilijs Boļšakovs ir pilsoniski aktīvs, un tādi Putina Krievijā ir nevēlami.

Ziņotāju netrūkst

Boļšakova nedienas sākās jau pērn pavasarī, kad viņu par komentāru “Vkontakte” kāds nosūdzēja policijai. Toreiz viņam piesprieda naudassodu, krimināllietu ierosina tikai par atkārtotu armijas “diskreditāciju” gada laikā. Pēc tam rudenī sekoja vēl trīs denunciācijas jeb ziņojumi. Vasilijs sūdzētājus nepazīst. Savos komentāros viņš rakstījis, ka Krievijas karotāji Ukrainā ir kriminālnoziedznieki pēc pašas Krievijas likumdošanas.

Boļšakovs internetā ir šausminājies par algotņu firmas “Vagner” reklāmu, interesējies, kad Putina pilī Gelendžikā atklās korupcijas muzeju, rakstījis, ka PSRS bija fašistiskas valsts pazīmes. “Es esmu tāds cilvēks – ne no tiem, kuri ir par revolūciju, taču klusēt man ir smagi. Tas ir ļoti slikti mūsu valstij – klusēt,” saka Boļšakovs.

Gribēja emigrēt

Pēc Krievijas iebrukuma pērn Ukrainā Vasilijs ar sievu sāka domāt par emigrāciju, pēdējais pamudinājums bija rudenī izsludinātā mobilizācija. Ģimene pārcēlās uz Turciju, kur nodzīvoja dažus mēnešus. Ceturto bērnu viņi nolēma laist pasaulē Argentīnā, kas bija kļuvusi par populāru Krievijas grūtnieču ceļamērķi – ja bērns piedzimst tur, tad automātiski saņem pilsonību. Argentīna gan nesen nolēma pielikt punktu dzemdību tūrismam.

Boļšakovu plāns uz visiem laikiem palikt Dienvidamerikā izpalika, jo vispirms viņi nolēma atgriezties Krievijā – pārdot auto, pabeigt citas lietas – un apsūdzības dēļ iestrēga. Pēc kratīšanas Vasilijam atņēma ārzemju pasi (Krievijā ir iekšzemes pase un otra ceļošanai) un lika parakstīties par neizbraukšanu. Vēl būdams Turcijā, Boļšakovs jutās tik droši, ka ierakstīja tīmeklī anekdoti par Putinu un aizsardzības ministru Šoigu.

Vasilija advokāts Andrejs Kurjatņkovs teic: “Ja es atgrieztos pagātnē pirms 30 gadiem un izstāstītu par šo savam vectētiņam, viņš droši vien neticētu un teiktu: mēs to sen pārdzīvojām, cilvēkus vairs nevar sēdināt par anekdotēm. Bet izrādās, var.”

Padomju laika joks

Vienam klade, otram cietums

Sarunājas ASV prezidents Reigans un PSRS līderis Brežņevs. Reigans atklāj, ka kolekcionē anekdotes par sevi – jau pierakstījis vienu kladi. Brežņevs uz to atbild, ka arī krāj anekdotes par sevi – viens cietums jau pilns.