foto: ekrānuzņēmums no video
“Pie***zt tevi, idiot!” Kremļa aktīvistu pāris no Vācijas reaģē uz žurnālistu atklājumiem par viņu darbību
Jeļena Kolbasņikova un Makss Šlunds ir vieni no zināmākajiem Kremļa politikas atbalstītājiem Vācijā.
Pasaulē
2023. gada 1. februāris, 06:29

“Pie***zt tevi, idiot!” Kremļa aktīvistu pāris no Vācijas reaģē uz žurnālistu atklājumiem par viņu darbību

Jauns.lv

Prokrievisko aktīvistu grupējums Vācijā ziedojis līdzekļus Krievijas okupantu vienībai, kas cīnās Ukrainā. Aģentūras “Reuters” rīcībā esošā informācija liecina, ka nauda izmantota rāciju, telefonu un līdzīga aprīkojuma iegādei.

Grupējuma centrā darbojas pāris Jeļena Kolbasņikova un Makss Šlunds, kuri, saskaņā ar medijos pausto, pagājušā gada nogalē personīgi konkrētās Krievijas spēku vienības virsniekam pasniedza 500 eiro lielu summu.

Sarakstes, kas nonākušas “Reuters” rīcībā apliecina – viņi zinājuši, ka iedotā nauda izmantota okupantiem nepieciešamu komunikācijas iekārtu sagādāšanai.

Tas darīts, neskatoties uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām, kas ierobežo šādas palīdzības sniegšanu Krievijas militārpersonām.

Berlīnē notiek protesti Ukrainas atbalstam

gallery icon

Sarpūpējuši okupantiem 500 eiro

Vēl 3. janvārī aģentūra vēstīja, ka Kolbasņikova un Šlunds Vācijā ir starp vairākām personām, kas veicina Maskavu atbalstošu nostāju, vienlaikus uzturot neskaidras saites ar Krievijas valsti, sankcijām pakļautiem Krievijas valstspiederīgajiem un valsts struktūrām, kā arī galēji labējiem elementiem.

“Reuters” ziņojumā tika atklāts, ka Kolbasņikova un Šlunds ir saņēmuši biļetes no Krievijas kultūras veicināšanas valsts aģentūras “Rossotrudņičestvo” Berlīnes nodaļas, lai dotos uz Maskavu, uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina apmeklētu konferenci.

Kopš tā laika Vācijas atbildīgās instances sāka pētīt aģentūras Berlīnes biroju.

Apkopotie jaunie pierādījumi liecina, ka pāris daudz aktīvāk iesaistās Kremļa militārajā kampaņā Ukrainā, nekā tika uzskatīts iepriekš.

Vēstījumā, kas oktobrī tika nosūtīts privātā “WhatsApp” grupā, kuras saturam piekļuva žurnālisti, Kolbasņikova rakstīja: “Pārskaitījām 500 eiro Krievijas Federācijas 42. Motorizētajai strēlnieku divīzijai, lai iegādātos radioaparātus, austiņas un radiotelefonus.”

“Mēs ar viņiem runājām Doņeckā. Viņi ir izvietoti frontes līnijā. Mans vīrs dienēja kopā ar vienu no šiem puišiem!” rakstīja Kolbasņikova.

ES regula, kas spēkā stājusies 2022. gada 25. februārī, aizliedz piegādāt vai ar naudas līdzekļiem nodrošināt konkrētu preču iegādi Krievijas militārpersonām.

Šādu preču sarakstā ir radioiekārtas, piemēram, raidītāji, uztvērēji un raiduztvērēji.

Vācijas likumi paredz par sodīt par šo regulu neievērošanu ar pieciem gadiem aiz restēm.

Kolbašņikova un Šlunds naudu, ko, pēc viņu teiktā, savākuši no atbalstītājiem, atdevuši Krievijas virsniekam Dmitrijam Tkačovam Krievijas dienvidos esošajā pilsētā Rostovā-uz-Donas, atceļā no brauciena uz Donbasu, aģentūrai “Reuters” pavēstīja Tkačovs. Donbasa reģionu, kā zināms, daļēji okupējusi Krievija.

Vācijas ražotais "Leopard 2"

Ukraiņu militārais eksperts Oleksandrs Musijenko norāda, ka vācu ražojuma “Leopard 2” ir četri svarīgākie raksturlielumi, kāpēc tie būtu labākais risinājumus ...

gallery icon

Pēc sava komandiera lūguma Tkačovs izmantojis naudu sakaru iekārtu iegādei un nosūtījis tās uz nodaļu, kas izvietota frontē Ukrainas austrumos.

Atbildē uz “Reuters” jautājumiem Kolbasņikova sacīja: “Mūsu advokāts jums sniegs atbildi. Un jūs arī atbildēsiet par saviem meliem un provokācijām.”

Šlunds savukārt ziņoja reportierim: “Pie***zt tevi, idiot!” beigās sarakstē pievienojot smejošo emotikonu.

ES dzīvojošu Krievijas okupantu atbalstītāju netrūkst

Šlunds, kurš studējis Krievijas militārajā akadēmijā, uz Vāciju pārcēlās 2012. gadā.

Vēlāk viņš uzsāka attiecības ar Kolbasņikovu, kura ir no Ukrainas un Vācijā strādājusi par medicīnas māsu.

Kopš Krievijas 2022. gada 24. februāra iebrukuma Ukrainā pāris Ķelnes pilsētā rīkojis protesta akcijas, mudinot Vācijas valdību pārtraukt Ukrainas apbruņošanu un “panākt mieru ar Maskavu”.

Savas darbības ietvaros viņi jau iepriekš publiskojuši, kā vākuši ziedojumus Vācijā un naudu izmantojuši, lai pērn vizītes laikā Donbasa reģiona iedzīvotājiem atnestu humāno palīdzību, tostarp medikamentus.

Stāsti par prokrieviskiem aktīvistiem, kuri dzīvo ES teritorijā, taču sniedz, tostarp, pretlikumīgu atbalstu Krievijai un tās struktūrām, nav sveši arī Latvijai.

Šādā rīcībā pirms kāda laika atzinies no Latvijas aizmukušais, Somijā notiesātais prokrieviskais aktīvists Sergejs Vasiļjevs, kurš šobrīd ir odiozā formējuma “Baltijas antifašisti” līderis.

Plaši savulaik aprakstīts gadījums ar nodibinājumu “GVD Baltija”, kas īsi pēc Krimas aneksijas un Ukrainas austrumu daļu okupēšanas it kā vācis humanitāro palīdzību, taču bijušais aizdomas, ka patiesībā atbalsts vākts separātistiem.

Saistībā ar “GVD Baltija” plašāk izskanējis aktīvista Staņislava Bukaina vārds, kurš reiz izteicis arī draudus, ka Latvijā jautājumu par krievu skolām atbrauks un palīdzēs risināt Donbasa separātisti.

Vēl 2014. gadā ziņots par kādu pāri no Latvijas – Valentīnu un Elīnu – kuri abi bijuši nacionālboļševiki un aktīvista Vladimira Lindermana atbalstītāji, bet tad pievienojušies prokrieviskajiem separātistiem Ukrainā.

Togad arī ziņots par citām personām, kuras aizmukušas karot separātistu pusē.