foto: AP/Scanpix
Vācijā vēlēšanu priekšvakarā ielās iziet tūkstošiem vides aktīvistu ar Grētu Tūnbergu priekšgalā
Zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga piedalās mītiņā Berlīnē, Vācijā.
Pasaulē
2021. gada 24. septembris, 23:01

Vācijā vēlēšanu priekšvakarā ielās iziet tūkstošiem vides aktīvistu ar Grētu Tūnbergu priekšgalā

Jauns.lv / LETA

Vides aizstāvju organizācija "Piektdienas nākotnei" Bundestāga vēlēšanu priekšvakarā daudzās Vācijas pilsētās sarīkojusi plašus mītiņus.

Šīs akcijas tiek rīkotas globālā "klimata streika" ietvaros, un aktīvisti apgalvo, ka demonstrācijas piektdien notiekot 1400 pilsētās vairāk nekā 80 valstīs.

Šogad īpašs uzsvars likts uz Vāciju, kur kopumā pieteiktas 450 protesta akcijas, un kustības "Piektdienas nākotnei" dibinātāja Grēta Tunberga šoreiz piedalās mītiņā, kas sarīkots Berlīnes centrā pie Reihstāga ēkas, kur tagad notiek Bundestāga sēdes.

Tiek ziņots, ka līdz pēcpusdienai tur sapulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp kāda pamatskolas audzēkņu grupa, kas skandē: "Mēs esam šeit, jo jūs iztirgojas mūsu nākotni".

foto: EPA/Scanpix
Zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga uzrunā protesta dalībniekus Berlīnē, Vācijā.

Šīs protesta akcijas varētu atstāt zināmu ietekmi uz svētdien gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām, īpaši uz zaļo sniegumu, jo jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā cīņa ar klimata pārmaiņām bija viens no svarīgākajiem jautājumiem.

Tomēr Tūnberga mītiņā paziņoja, ka neviena no politiskajām partijām "nedara pietiekami cīņā ar klimata krīzi".

"Jā, mums jābalso, taču atceraties, ka ar balsošanu nepietiek. Mums jāturpina iziet ielās," uzsvēra zviedru aktīviste.

Tikmēr Vācijas zaļo līdzpriekšsēdētāja un partijas kandidāte uz kanclera amatu Annegrēta Bērboka, lai piedalītos akcijā, negaidīti ieradusies Ķelnē.

"Tieši tāpat kā Ķelnē, desmitiem tūkstošiem bērnu, jauniešu un visu vecumu cilvēku šodien visā Vācijā klimata streika ietvaros iziet ielās, lai nepārprotami paziņotu, - viņi vēlas jaunu sākumu, jo viņi zina, ka uz spēles likta mūsu visu nākotne," tviterī raksta Bērboka.

Atbalstu protestiem tviterī paudis arī sociāldemokrātu (SPD) kandidāts uz kanclera amatu Olafs Šolcs, atzīstot, ka tā esot "pareiza" rīcība.

foto: EPA/Scanpix
Vides aktīvisti protestē pie Bundestāga ēkas Berlīnē, Vācijā.

Organizācijas "Piektdienas nākotnei" rīkotais globālais klimata streiks kļuvis par ikgadēju tradīciju un bieži tas notiek septembrī vienlaikus ar ANO Ģenerālo asambleju.

Pirms diviem gadiem akcijā piedalījās miljoniem cilvēku, taču pērn Covid-19 pandēmijas dēļ klimata streiks daļēji tika rīkots attālināti.

Šogad, kad daudzas valstis vismaz daļēji karantīnas ierobežojumus ir atcēlušas, vides aktīvisti plāno piepildīt ielas vismaz īpaši atlasītās pilsētās visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, kā arī citviet pasaulē, lai pieprasītu no valdībām īstenot ambiciozāku politiku klimata pārmaiņu apturēšanai.

Iezīmējot klimata streika sākumu aktīvisti platformā "Twitter" izplatījuši fotoattēlus, kuros redzami protestētāji Brazīlijā un Filipīnās, kas akciju uzsākuši vienlaicīgi.

"Streikotāji no pasaules abām pusēm aicina savus prezidentus pārstāt melot un ķerties pie klimata krīzes saknēm," tviterī raksts protestu rīkotāji.