Skandāls: internetā aicina šaut Dauna sindroma slimniekus
Pasaulē
2010. gada 23. februāris, 06:01

Skandāls: internetā aicina šaut Dauna sindroma slimniekus

Jauns.lv

Sociālā tīkla Facebook.com itāliešu segmentā izcēlies konflikts starp „dauņu nošaušanas” atbalstītājiem un pretiniekiem.

Portālā pamatīgs strīds izcēlies starp „Dauņu nošaušanas” atbalstītājiem, kuru skaits sasniedzis vairākus tūkstošus un viņu oponentiem. Domubiedru grupā izvietots liels daudzums dažādu pretrunīgu materiālu, tai skaitā, kāda zīdaiņa foto ar uz pieres uzrakstītu vārdu „muļķītis”. Turklāt grupas biedri ar Dauna sindromu sirgstošos bērnus sauc par „bezjēdzīgu nastu” un „parazītiem”. „Bērni ar Dauna sindromu ir apgrūtinājums mūsu sabiedrībai. Kā šo problēmu atrisināt? – jautā viens no aktīvistiem. – Esmu atradis risinājumu: jāizmanto šīs radības kā mērķi šaušanā.” Kā raksta itāliešu laikraksts „Corriere della Sera”, tikt galā un sodīt šīs akcijas iniciatorus pavēlējusi Itālijas cilvēktiesību ministre Māra Karfanja. Politiķe nosaukusi šo domubiedru grupu par bīstamu un civilizētas cilvēku sabiedrības necienīgu: „Pamudinājumi nozieguma izdarīšanai – tas pats par sevi ir smags noziegums, kurš neapšaubāmi tiks izmeklēts. Tiks noskaidroti vainīgie, un viņiem tiks izvirzītas apsūdzības. Pasta policija jau strādā pie tā, lai šo grupu aizliegtu.”

Ministri atbalsta arī interneta lietotāji – 22 tūkstoši cilvēku pieprasa šīs grupas slēgšanu, tostarp arī slavenais itāliešu dziedātājs Jūdženio Finardī, kurš arī pats ir 26 gadus vecas ar Dauna sindromu sirgstošas meitas tēvs.

Viņš nācis klajā ar asu virtuālās domubiedru grupas nosodījumu: „Aiz šīs iniciatīvas, iespējams, slēpjas vēlme izprovocēt skandālu, bet tā ir arī neiecietības izpausme: kāds dedzina bezpajumtniekus, kāds piekauj homoseksuāļus, bet kāds nolēmis iet vēl tālāk un ķerties klāt Dauna sindroma slimniekiem,” sašutumu neslēpj mūziķis.

Saskaņā ar jaunāko informāciju pieeja šai domubiedru grupa ir bloķēta un notiek aktīva izmeklēšana.

Nesen līdzīgs skandāls izcēlās arī ASV. Satīriskās animācijas filmas „Family Guy” autori ne pa jokam sakaitināja bijušo Aļaskas gubernatori Sāru Peilinu, jokojot par viņas slimo meitu. Kādā no pēdējām epizodēm galvenais varonis Kriss Grifins dodas uz randiņu ar savu klasesbiedreni, kura cieš no Dauna sindroma. Kad pāris ierodas restorānā, nesimpātiskā apaļīte ar Sāras Peilinas brillēm atzīstas, ka viņas tēvs strādā par grāmatvedi, bet māte ir bijusī Aļaskas štata gubernatore.


Kasjauns.lv / Foto: "Bulls Press"