Pasaulē
2011. gada 6. aprīlis, 11:02

Uzbrukumu Gogēna gleznai izprovocējis kailums un homoseksuālisms tajā

Jauns.lv

Izstādes apmeklētāja, kas ASV Nacionālajā galerijā Vašingtonā uzbruka franču impresionista Pola Gogēna gleznai "Divas taitietes", mēģināja iznīcināt šo gleznu tajā parādīta kailuma un homoseksuālisma dēļ, otrdien apliecināja tiesas dokumenti.

Sjūzena Bērnsa, kas pēc uzbrukuma tika aizturēta, sacīja, ka gleznā parādītais kailums "ir slikts bērniem" un tajā redzamās sievietes ir "ļoti homoseksuāla" aina. "Es jūtu, ka Gogēns ir ļauns," sacīja aizturētā uzbrucēja.

Aizturētā arī pauda uzskatu, ka šī glezna jāiznīcina. "Es domāju, ka to vajadzētu sadedzināt," viņa sacīja.

"Es esmu no amerikāņu CIP un man galvā ir radio. Es jūs nogalināšu," sacīja Bērnsa, kuras teiktais var liecināt par viņas psihes nestabilitāti.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV Nacionālajā galerijā Vašingtonā kāda izstādes apmeklētāja uzbruka Pola Gogēna gleznai "Divas taitietes". Sieviete iesita pa gleznu un mēģināja to noņemt no sienas. Muzeja apsardze viņu nekavējoties aizturēja.

Uzbrucēja sestdien stājās tiesas priekšā Vašingtonā. Viņai tika izvirzītas apsūdzības īpašuma postīšanā un zādzības mēģinājumā.

Uz 1899.gadā tapušās gleznas vēl nav konstatēti nekādi bojājumi, jo to aizsargāja caurspīdīgs akrila apvalks, tomēr ir paredzēts to pamatīgāk apskatīt.

Glezna ir daļa no Gogēna darbu izstādes, kas Nacionālajā galerijā ir apskatāma kopš februāra. To šai izstādei bija aizdevis Metropoles mākslas muzejs Ņujorkā.


BNS