Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Ukrainas spēki tuvāko dienu laikā spēs nostiprināt savas līnijas un stabilizēt fronti Harkivas apgabalā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 5 minūtēm
Pie Gruzijas parlamenta protestētāji iesaistās sadursmēs ar policistiem

Gruzijas parlaments 14. maijā pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu par ārvalstu ietekmi, kas izraisījis nedēļām ilgus masu protestus. Tūlīt pēc likuma pieņemšanas pie Gruzijas parlamenta sākās cilvēku sadursmes ar policistiem.

pirms 20 minūtēm
Juščenko: ASV kavējoties ar palīdzību, Putins vairojis postu

ASV Kongresa kavēšanās ar militārās palīdzības apstiprināšanu Ukrainai bija "milzīga laika šķērdēšana", un tās dēļ Krievijas diktators Vladimirs Putins vairojis ciešanas jau divus gadus ilgstošajā iebrukumā un pagarinājis karu, intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" atzina bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.

Munīcijas trūkums, kura dēļ sliktāk apbruņotie ukraiņu karavīri bija spiesti atkāpties no vairākiem ciematiem, raisījis bažas Ukrainas Rietumu sabiedroto vidū par Kijivas izredzēm atvairīt Krievijas iebrukumu, sacīja eksprezidents.

Tādējādi Putinam raidīts signāls "uzbrukt, graut infrastruktūru, plosīties visā Ukrainā", skaidroja Juščenko.

pirms stundas
Kijiva: situācija Vovčanskas rajonā tiek kontrolēta

Ukrainas armijas ģenerālštābs otrdien, sniedzot jaunāko informāciju par Krievijas karaspēka uzbrukuma gaitu Harkivas apgabala ziemeļos, norāda, ka situācija Vovčanskas pilsētas apkārtnē tiek kontrolēta.

Harkivas virzienā Ukrainas karaspēks "atvaira vienu ienaidnieka triecienu Šebekinas (Krievijas Federācija) virzienā - Vovčanska, situācija tiek kontrolēta", teikts ģenerālštāba kārtējā ziņojumā par stāvokli frontē.

Vienlaikus ģenerālštābs faktiski atzīst Ukrainas karavīru atkāpšanos no Lukjancu ciema. Tas atrodas pie Vovčanskas netālu no stratēģiski svarīgā Lipcu ciema - tā virzienā uzbrukumu cenšas izvērst Krievijas karaspēks.

pirms stundas
Daukšts: Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Taujāts, kāpēc Putinam bija vajadzīga amatu pārdale, kur, piemēram, līdzšinējais aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iecelts par Drošības padomes sekretāru, bet jaunais aizsardzības ministrs būs Belousovs, Daukšts sacīja, ka patlaban ir grūti atbildēt, kāpēc režīma līderim tas ir vajadzīgs un ko viņš domā, jo "ar trakajiem tikai pa labam".

Politologa ieskatā, tas ir signāls gan Ukrainai, gan arī pārējai pasaulei, ka pie varas nāk cilvēks - Belousovs, kurš ir absolūti pārliecināts, ka Krievijai apkārt ir tikai un vienīgi ienaidnieki. Pēc Daukšta paustā, Belousovs ir pārliecināts, ka valsts "stāv pāri visam". Viņš nav korporāciju piekritējs, bet gan valstiskuma.

pirms stundas
Krievu okupants pēc tikšanās ar Ukrainas dronu pārkvalificējies par akrobātu

Ukraiņu FPV droni krievu okupantiem frontē rada īstas šausmas. Viņu tikšanās vairumā gadījumos iebrucējiem beidzas letāli.

pirms 2 stundām
Krievu okupanti Vovčanskas apkaimē
pirms 3 stundām
ASV palielinās muitas tarifus vairāku Ķīnas produktu importam

ASV paaugstinās muitas tarifus Ķīnas importam 18 miljardu dolāru apmērā, šim palielinājumam skarot tādus stratēģiski svarīgus sektorus kā elektriskie automobiļi, akumulatori, tērauds un derīgie izrakteņi, otrdien pavēstīja Baltais nams.

Šajā paziņojumā teikts, ka muitas tarifi elektriskajiem automobiļiem šogad četrkāršosies līdz 100%, bet tarifi pusvadītāju importam līdz nākamajam gadam pieaugs no 25% līdz 50%.

pirms 3 stundām
Evakuācija Vovčanskā notiek gandrīz visu diennakti

Iedzīvotāji, gaidot evakuāciju, slēpjas patvertnēs.

pirms 3 stundām
Ķīnas automobiļu rūpniecība krievus pakļauj nāves briesmām

"GAC" krosovers gandrīz sadedzināja vadītāju.

Incidents noticis uz šosejas starp Maskavu un Orenburgu. Ķīnā ražotajam auto aizdegās durvis, iesprūda drošības josta un nedarbojās bremzes. Vīrietis brīnumainā kārtā izkļuva no nāves lamatām. Viņš tika hospitalizēts ar vairākiem apdegumiem.

pirms 3 stundām
Baidens parakstījis likumu, kas aizliedz Krievijas bagātinātā urāna importu

ASV prezidents Baidens parakstījis likumu, kas aizliedz Krievijas bagātinātā urāna importu, vienlaikus piešķirot 2,72 miljardus dolāru, lai veicinātu ASV vietējo urāna rūpniecību.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".