Rīgā atklāj pirmo vides izglītības konceptvietu

Ceturtdien, 2. maijā, Rīgā oficiāli atklāta pirmā vides izglītības konceptvieta "Šūna", kur turpmākās astoņas nedēļas rīdzinieki un pilsētas viesi ir ...

gallery icon
Runā Rīga
2024. gada 2. maijs, 18:45

Rīgā rīkos vairāk nekā 30 ilgtspējai, dabai un klimatam veltītus pasākumus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 2. maijā, Rīgā oficiāli atklāja pirmo vides izglītības konceptvietu un notikumu ŠŪNA, kur nākamās astoņas nedēļas rīdzinieki un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt vairāk nekā 30 bezmaksas pasākumus, kas veltīti ilgtspējai, dabai un klimatam, informēja “CleanR Grupa” valdes locekle Agita Baltbārde.

“Par sabiedrību mēs varam rūpēties dažādi - gan sniedzot savus pakalpojumus visaugstākajā kvalitātē, gan proaktīvi rūpējoties par ilgtspēju visplašākajā šā vārda nozīmē. Manuprāt, ilgtspēja nav tikai Eiropas Savienības, ministriju vai pašvaldību jautājums, tā ir ikviena mūsu atbildība, un katram no mums ir sava loma tajā,” atklāšanā sacīja “CleanR Grupas” padomes priekšsēdētājs Guntars Kokorevičs.

Viņš arī pauda pārliecību, ka šī vieta būs kā tilts starp vides nozares speciālistiem un sabiedrību, palīdzot satikties, diskutēt un apmainīties viedokļiem, tādējādi veicinot izpratni par vides izaicinājumiem un motivējot rīkoties.

Astoņās nedēļās attiecīgajā vides izglītības konceptvietā satiksies klimata pārmaiņu pētnieki, mākslinieki, aktīvisti un ikviens, kam rūp planētas nākotne, lai kopīgi diskutētu, iedvesmotu un meklētu risinājumus Zemes aktuālākajiem izaicinājumiem. Katra nedēļa būs veltīta kādam no ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, piedāvājot apmeklētājiem aktivitātes, lekcijas, diskusijas un radošas darbnīcas.

“Mēs esam pārliecināti, ka diskusijai par ilgtspēju ir jābūt publiskai un daudzveidīgai. Tāpēc "Šūna" nav muzejs vai izstāde, bet gan notikumu kopums, kas astoņās nedēļās aplūkos astoņas dažādas tēmas dažādās formās - multimediālā performancē, darbnīcās, diskusijās, izstādēs un spēlēs. Mūsu mērķis ir normalizēt sarunu par vides tematiem, padarīt to par ikdienas daļu un rosināt ikvienu pārdomāt savu lomu vides un klimata ilgtspējā,” uzsvēra Baltbārde. 

Atklāšanas pasākumā tika sniegta informācija par gaidāmajiem pasākumiem un vartēja iepazīties ar mākslinieka Ginta Gabrāna izstādi “Fungas kalns”, aplūkojot mākslīgā neironu tīklā ģenerēto pasauli, kur kalni mijas ar ielejām, upes vijas cauri mežiem, radot neparastu un aizraujošu ainavu, kas būs apskatāma līdz 10. maijam. 

“Klimata pārmaiņu un vides degradācijas temati aizvien vairāk parādās mūsu dienaskārtībā, tomēr  ar to vien, ka apzināmies, ka pārmaiņas notiek un ne vienmēr labākajā virzienā, ir nepietiekami. Par risinājumiem ir ne tikai jādomā, bet tie ir arī jāīsteno - jāsāk ar savu ieradumu maiņu. Mēs labi zinām, ka darīt citādāk, nekā ierasts ne vienmēr ir viegli – ir vajadzīga motivācija. Mēs ceram, ka "Šūnas" pasākumi iedvesmos un motivēs rīkoties par labu videi un ilgtspējai,” aicina Eiropas Klimata pakta vēstniece Latvijā un "Šūnas" projektu vadītāja Ieva Kolosova. 

Pirmā pasākumu nedēļa ir veltīta tēmai “Kvalitatīva vides izglītība”. 

  • 3. maijā no plkst. 17.00 līdz  20.00 māksliniece Iveta Trence vadīs “Papīra darbnīcu”, kurā varēs apgūt radošus paņēmienus, kā pārstrādāt papīru un izgatavot unikālus priekšmetus.
  • 4. maijā no plkst. 12.00 līdz  16.00 kopā ar “1836” komandu svinēsim valsts svētkus.
  • 5. maijā no plkst. 12.00 līdz. 13.30 grāmatas “Plastmasas huligāni” autore Agnese Vanaga vadīs radošo darbnīcu, kurā varēs izveidot savu “huligānu grāmatu”. No plkst. 14.00 līdz  16.00 ģimenes ar bērniem varēs piedalīties aizraujošās vides spēlēs, kas palīdzēs uzzināt vairāk par dabas aizsardzību un ilgtspējīgu dzīvesveidu.

Plašāka informācija pieejama šeit.

Katru nedēļu līdz 28. maijam pirmdienās un otrdienās notiks multimediāla izrāde jauniešiem vecumā no 16 līdz 19 gadiem “Es neesmu nekāds zaļais!”.