Kultūra
2024. gada 30. aprīlis, 07:02

VIDEO: Rīgas Fotogrāfijas biennālē sarunas ar robotiem un mirušo iedzīvināšana

Jauns.lv

"Rīgas mākslas telpā" skatāmas divas Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādes – "Cilvēks-dators” Lielajā zālē un “Vamp(ire) Reality" jeb "Vampīru realitāte" Intro zālē. Biennāle šogad svin piecu gadu jubileju un runā par mūžam aktuālajiem identitātes jautājumiem.

Izstāde “Cilvēks-dators” veltīta tehnoloģiju lomai mūsdienu cilvēka dzīvē un no dažādiem skatpunktiem pievēršas jautājumam, kā šodienas digitālajai pasaulei piemērojas tikai cilvēkam raksturīgā emociju un jūtu pasaule. Savu redzējumu piedāvā divas pašmāju mākslinieces, kā arī mākslinieki no Norvēģijas, Dānijas, Somijas, Igaunijas un ASV. Amerikāniete Stefanija Dinkinsa iemūžinājusi savas sarunas ar patlaban visattīstītāko robotu, kuram uzdod mulsinošus jautājumus par ģimeni, jūtām un rasu jautājumiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Izstāde "Cilvēks-dators" veltīta tehnoloģiju lomai mūsdienu cilvēka dzīvē.

Savukārt Intro zālē skatāma britu mākslinieku Lindsejas Sīrsas un Kīta Sārdženta izstāde “Vampīru realitāte”. Daļa ekspozīcijas ir kādā Rīgas antikvariātā iegādāta pagājušā gadsimta divdesmito gadu filmu zvaigžņu fotoalbuma bildes, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību padarītas kustīgas un runājošas.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024 notikumi skatāmi arī RIXC galerijā, un biennāle ilgs līdz pat 14. jūlijam. Tajā paredzētas arī lekcijas un radošās darbnīcas.

Tēmas