foto: Publicitātes foto
Viņi gatavo tā, ka siekalas saskrien mutē: labākie ekrāna šefpavāri
Dzīvesstils
2024. gada 1. maijs, 08:08

Viņi gatavo tā, ka siekalas saskrien mutē: labākie ekrāna šefpavāri

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Talantīgi aktieri māk iejusties jebkurā lomā un pārliecinoši tēlot virtuves pavēlniekus, pat ja pirms filmēšanas viņi nav pratuši pagatavot neko sarežģītāku par olu kulteni. Taču tikai paši izcilākie ar savu tēlojumu spēj likt skatītāju mutēs sariesties siekalām.

Lai gan televīzijas kanālu piedāvājumā netrūkst dažādu ar ēdiena gatavošanu saistītu raidījumu, kurus vada tādi harismātiski šefpavāri kā Džeimijs Olivers vai Gordons Remzijs, tomēr filmas un seriāli ar izdomātiem šā aroda meistariem arvien ir ļoti pieprasīti, vēsta kanāls FX.

Piemēram, pēdējo gadu hits – izcilais, kritiķu un skatītāju iemīļotais seriāls "Lācis" ("The Bear"), kas stāsta par talantīgo šefpavāru Kārmiju Berzato un viņa kolēģiem, turpinās ar otro sezonu, kura solās būt tikpat spraiga un notikumiem bagāta kā pirmā! 

foto: Publicitātes foto

Otrās sezonas galvenā tēma būs Kārmija jaunā restorāna "The Bear" atvēršana, kas veidots kā viņa vecā restorāna "The Beef" pēctecis. Kārmijs vēlēsies paturēt visus iepriekšējos darbiniekus, bet atvērt jaunu ēstuvi nebūs tik viegli, kā varētu šķist.   

Seriāla "Lācis" otrās sezonas pirmizrāde kanālā FX trešdien, 1. maijā, plkst. 21.00, taču nākamās sērijas būs skatāmas ierastajā laikā – pirmdienās, plkst. 21.00!  

Gaidot pirmizrādi, piedāvājam atcerēties labākos ekrāna šefpavārus!

"Draugu" Monikai patīk gatavot arī īstajā dzīvē

Viena no kulta seriāla "Draugi" ("Friends") galvenajām varonēm Monika Gellere – visās desmit sezonās demonstrēja savu kulinārijas talantu. Viņa gatavoja gan darbā, gan ārpus tā – klāja galdus visos nozīmīgajos svētkos.

Viņa prata gan izcept sulīgu tītaru Pateicības dienai ar trīs dažādiem kartupeļu biezeņa veidiem, gan sagatavot uzkodas brāļa bijušās sievas kāzām. Viņa ar savām kulinārajām dotībām arī izpalīdzēja citiem, piemēram, pagatavojot romantiskas vakariņas, kuras viņas labākā draudzene Reičela uzdeva par savu darbu!

Neskatoties uz savu talantu, Monika nomainīja vairākas darbavietas un kādu laiku bija bezdarbniece. Šajā periodā viņa kopā ar Fēbi piepelnījās, apkalpojot pasākumus. Visbeidzot viņa ieguva savu sapņu darbu un kļuva par šefpavāri prestižā Ņujorkas restorānā.

foto: Publicitātes foto

Starp citu, Kortnija Koksa, kura seriālā atveidoja Moniku, arī īstajā dzīve mīl gatavot un bieži dalās ar receptēm savā "Instagram" kontā. Viņas firmas ēdiens? Vista ar brokoļiem un ķiplokiem.

Savukārt, ja nav laika un vēlēšanās gatavot, bet pēkšņi ir ieradušies ciemiņi, Kortnija visbiežāk pasniedz pastu ar ķiplokiem. Viņas galvenais noteikums mājas ballītēm: daudz ēdiena un daudz labas mūzikas.

Seriāls “Draugi”

gallery icon

Gardēdis Remī no Parīzes kanalizācijas

Starp ekrāna labākajiem šefpavāriem ir jāmin arī animācijas filmas "Gardēdis" ("Ratatouille") galvenais varonis Remī. Jāpiebilst, ka 2007. gadā sirsnīgā 3D filma ieguva "Oskara" balvu kā gada labākā animācijas filma.

Žurkulēns vārdā Remī dzīvoja Parīzes kanalizācijā. Virs viņa mājvietas atradās smalks restorāns, kuru, riskējot ar savu dzīvību, Remī sāka laiku pa laikam apmeklēt, lai virtuvē atrastu pārpalikumus no dažādiem kulinārijas meistardarbiem.

Remī mūža sapnis bija kļūt par šefpavāru. Viņa radinieki – žurkas, kuras uzturā lieto dažādus atkritumus, –  pārmeta viņam nodevību. Savukārt restorāna darbinieki centās tikt vaļā no nelūgtā viesa, un tikai apkopējs vārdā Lingvīnī saprata Remī un atbalstīja viņu. Remī īstenoja sapni un tik izcili pagatavoja tradicionālo dārzeņu sautējumu franču gaumē – ratatuju –, ka tas iekaroja pat visbargākā ēdiena kritiķa sirdi.

foto: Publicitātes foto

Ādams Džons, kura lomai Bredlijs Kūpers bija gatavs visu mūžu

Oficiāli populārajam Holivudas aktierim Bredlijam Kūperam bija tikai mēnesis, lai sagatavotos šefpavāra Ādama Džonsa lomai 2015. gada filmā "Šefs Ādams Džons" ("Burnt"). Vienlaikus šai lomai viņš bija gatavs visu mūžu. Proti, aktiera mamma ir itāļu izcelsmes, tāpēc šīs valsts virtuves ēdiens ģimenē bija lielā cieņā. Bērnībā Bredlijs bieži gatavoja kopā ar vecmāmiņu. Viņš arī atceras, ka mājās teju visas sarunas grozījās par un ap ēdienu – ko gatavosim šodien? Ko ēdīsim rīt? Ko vēl var pagatavot?

foto: Publicitātes foto

Tīņa gados topošā zvaigzne piestrādāja grieķu restorānā par trauku novācēju un vēlāk arī par virtuves darbinieku itāļu restorānā "Mirabella's". Viņa uzdevums bija sagatavot sastāvdaļas pavāriem un ar to viņš nodarbojās no agra rīta līdz vēlam vakaram.

Tāpēc visu, ko skatītāji redz ekrānā filmā "Šefs Ādams Džons", Kūpers patiešām darīja patstāvīgi. Sava varoņa raksturu Kūpers "nošpikoja" no slaveniem pavāriem. Viens no iedvesmas avotiem bija britu šefpavārs Gordons Remzijs. Filmas galvenais varonis Ādams Džons ir šefpavārs, divu "Michelin" ceļveža zvaigžņu īpašnieks. Taču atkarība no narkotikām un augstprātīgais raksturs pieliek punktu viņa reiz tik spožajai karjerai. Tomēr viņš atrod sevī spēku atmest sliktos ieradumus. Ādams atgriežas Londonā, apņemoties sevi parādīt jaunā gaismā.

foto: Publicitātes foto

2023. gada nogalē Kūpers pārsteidza sava talanta pielūdzējus, kad ēstuve "Angelo's Pizzeria" savā "Instagram" profilā publicēja video rullīti ar aktieri. Tajā viņš bija redzams, izdalot ēdienu no furgona pārsteigtiem garāmgājējiem. Kā izrādījās, Kūpers ir furgona līdzīpašnieks. Tajā piedāvā picu, hotdogus un citus ātri pagatavojamus ēdienus.

Džulians no "Ēdienkartes" un viņa šokējošie pārsteigumi

2022. gada gastronomiskais trilleris "Ēdienkarte" ("The Menu") stāsta par kādu jauno pāri un citiem viesiem, kas dodas uz nomaļu salu, lai apmeklētu ekskluzīvu restorānu. Kā izradās, tas, ka viņi visi ierodas restorānā tieši šajā vakarā, nav nekāda nejaušība.

Šefpavārs Džulians Sloviks izcilā aktiera Reifa Fainsa izpildījumā šim vakaram ir sagatavojis īpašu ēdienkarti, kas sastāv no 14 izsmalcinātiem ēdieniem, kā arī šokējošiem pārsteigumiem. Lai sagatavotos šai lomai, Fainss tikās ar īstiem šefpavāriem, taču viņu visvairāk interesēja nevis ēst gatavošana, bet šīs profesijas psiholoģiskie aspekti. Proti, tas, kā viņi komunicē ar restorāna viesiem, kā uzvedas virtuvē u.tml.

foto: Publicitātes foto

Kas interesanti, aktieris atzīst, ka ārpus ekrāna neprot pat sagriezt sīpolu. Tiesa, līdz pat filmas beigām viņš gandrīz nemaz nav redzams gatavojot. Tomēr gan skatītāji, gan kritiķi augsti novērtēja "Ēdienkarti", un Fainss par šo lomu bija izvirzīts "Zelta globusa" un vairākām citām prestižām balvām.

"Lācis" Kārmijs Berzato un viņa trakā virtuve

Šobrīd skatītāji visā pasaulē seko līdzi Čikāgas šefpavāram Kārmijam Berzato talantīgā aktiera Džeremija Alena Vaita izpildījumā. "Lāča" ("The Bear") pirmajā sezonā skatītāji iepazinās ar Čikāgas restorāna "The Beef" darbiniekiem. Īpašnieks – Kārmijs, saukts par Lāci,– mantoja šo iestādi ar visiem tās  parādiem no brāļa, kurš bija izdarījis pašnāvību.  

Arī otrajā sezonā Kārmijs joprojām cenšas tikt galā gan ar finanšu problēmām, gan ar haotisko kolektīvu – savu brālēnu Ričiju, konditoru Markusu, pavāri Tīnu un jauno darbinieci Sidniju, kā arī citiem ne mazāk kolorītiem personāžiem. Starp tiem ir arī vietējais itāļu mafijas pārstāvis, kurš cer atgūt Kārmija brālim aizdoto naudu. 

Izrādās, pirms uzņemties šefpavāra lomu, Vaits vispār nemācēja gatavot. Tāpēc kopā ar citiem kolēģiem, kas arī tēlo pavārus, vairākus mēnešus apmeklēja nodarbības Kulinārijas institūtā. Vaits arī īsu brīdi stažējās pie šefpavāra Deiva Berana, kura restorāns "Pasjoli" ticis apbalvots ar "Michelin" zvaigzni, bet vakaros cītīgi studēja pavārgrāmatas.  

Viņa ieguldītais darbs tēla veidošanā atmaksājās, jo par savu meistarību viņš ir ieguvis gan skatītāju mīlestību, gan kritiķu atzinību, gan, protams, daudzas prestižas balvas, tostarp 2023. gada "Emmy" apbalvojumu kā gada labākais aktieris komēdijseriālā.  

foto: Publicitātes foto

Divus gadus pēc kārtas, 2023. gadā un 2024. gadā, viņš saņēma "Zelta globusu" par labāko sniegumu televīzijas seriālā. Par šo lomu viņš pērn ieguva arī "Screen Actors Guild" un "Critics Choice Awards" balvas kā labākais aktieris komēdijseriālā.

Daudzi televīzijas kritiķi savās recenzijās atzina, ka otrajā sezonā "Lācim" izdevies teju neiespējamais. Jaunā sezona ir ne vien spējusi saglabāt seriāla aizraujošo garu, bet pat šajā ziņā pārspējusi pirmo sezonu, kas televīzijas pasaulē gadās reti. Gan sižets, gan dialogi, gan aktieru paveiktais aizvien ir ļoti augstā līmenī. Nav brīnums, ka seriāls ir pagarināts arī uz trešo sezonu, kura šobrīd tiek aktīvi filmēta.  

Seriāla "Lācis" otrās sezonas pirmizrāde trešdien, 1. maijā, plkst. 21.00, kanālā FX, nākamās sezonas sērijas pirmdienās, plkst. 21.00.