foto: Publicitātes foto
Labās baktērijas – mierīgam zīdainīša puncītim
Bērni
2024. gada 30. aprīlis, 09:00

Labās baktērijas – mierīgam zīdainīša puncītim

Reklāmas projekts

Nav lielāka prieka pasaulē, kā lūkoties uz savu mazulīti – viņa ir smaidīgs omulības iemiesojums. Manai Sofijai ir trīs nedēļas, meitiņa ir jau nedaudz apvēlusies un jūtas labi. Arī es pēc dzemdībām jūtos fiziski labi, tikai, vēl pielāgojoties vecāku lomai, emocionāli esmu nomākta un satraukusies, jo esmu dzirdējusi, ka zīdaiņus vecumā no divām nedēļām līdz pat sešiem mēnešiem varot piemeklēt kolikas. Kā tam sagatavoties?

Esmu lasījusi, ka ārstiem joprojām nav vienota uzskata, kādēļ rodas kolikas, taču tiek veikti arvien jauni pētījumi un meklēti arvien jauni risinājumi, kā palīdzēt zīdaiņiem pārciest nepatīkamās sajūtas. Nolēmu papētīt internetā, kā zināt, ka tās patiešām ir kolikas, nevis bērniņš, iespējams, slikti jūtas cita iemesla dēļ, un kādi ir jaunākie pētījumi, kas palīdz tās novērst.

Dati liecina, ka no kolikām cieš aptuveni desmitā daļa zīdaiņu visā pasaulē. Viens no galvenajiem koliku simptomiem ir pēkšņa un bieža raudāšana bez redzama iemesla, turklāt bērniņu nekādi nav iespējams nomierināt. Viņš rociņas savelk dūrītēs, izstiepj kājiņas, izliec muguriņu un vēderiņš uz mirkli kļūst cietāks. No raudāšanas bērns var kļūt sārts, var pat paaugstināties ķermeņa temperatūra. Bet, ja pārējā dienas daļā zīdainis ir relatīvi mierīgs, ar labu apetīti un labu miegu, no tā nevajagot sabīties, jo iemesls ir nenobriedusi gremošanas sistēma.

Bērniņam zarnu trakts nobriest pamazām, un kādam laiciņam ir jāpaiet, lai tas varētu pārstrādāt ēdienu un adekvāti funkcionēt. Kolikas ir rādītājs tam, ka zīdaiņa kuņģa un zarnu trakts vēl nav līdz galam nobriedis un tam vienkārši vajag iedot laiku. Daži eksperti norāda, ka mātes uzturs var ietekmēt to, vai bērnam ir kolikas, taču 2018. gadā veikts pētījums parādīja, ka mātes diēta neietekmē šo zīdaiņa stāvokli. [1]

Ko darīt, ja bērniņš raud un ir satraukts? Protams, jaunie vecāki, kuru bērniņš cieš no kolikām, viņa intensīvās raudāšanas dēļ tiek pakļauti lielam stresam, tādēļ, lai situāciju nepadarītu vēl sarežģītāku, ir ieteikums mēģināt pret notiekošo izturēties pēc iespējas mierīgāk, rūpēties par mierīgu gaisotni mājās, panēsāt bērniņu uz rokām, maigi pamasēt vēderiņu (tas jādara ar plaukstu, to virzot pulksteņrādītāja virzienā ap nabu), pavadīt ar viņu kopā pēc iespējas vairāk laika. Protams, ir svarīgi pēc ēšanas bērniņu pacelt vertikāli (pret plecu), viegli piespiest un sagaidīt atraudziņu, gāzīti. Jo, ja tā neatnāk, tā aizceļo līdz zarnām un tās piepūš. Bet to es jau zināju.

Tas, ko es nezināju, – ka ir probiotikas arī pavisam maziņajiem, kuras palīdz pret kolikām. Pati savulaik, dzerot antibiotikas, esmu papildus lietojusi probiotikas, lai atjaunotu kuņģa un zarnu trakta mikrobiomu, un esmu pārliecinājusies, ka tās tiešām darbojas. Bet – kā ir ar tikko dzimušiem mazuļiem? Izrādās, ka pieaugušo zarnas ir baktēriju paradīze, bet mazuļa zarnu mikrobioms ir praktiski sterils, un tie mikroorganismi, kas pirmie iedzīvojas, tur arī apmetas uz dzīvi, gan ietekmējot imūnsistēmu, gan bērniņa veselību ilgtermiņā. Ir pierādīts, ka zīdaiņiem, kuri papildus uzņēmuši probiotikas – zīdainim vislabākās ir Lactobacillus, Bifidobacterium un Saccharomyces boulardii –, raudāšanas biežums ir mazāks un intensitāte zemāka. [2]

foto: Publicitātes foto

Mikrobioma augšanas veicināšana ar zīdaiņu probiotikām šķiet laba ideja, vai ne? Bet, tā kā neesmu mediķe, nolēmu pakonsultēties ar pediatri. Viņa mani mēģināja nomierināt, sakot, ka nevajag uztraukties pirms laika – ne visiem mazuļiem ir kolikas, bet probiotikas zīdainītim, parādoties kādiem nepatīkamiem simptomiem, noteikti var dot.

Uz jautājumu, kādas izvēlēties, jo aptieku piedāvājumā ir plašs probiotiku klāsts, viņa ieteica LYLBIOTIC Baby Drops, kuru efektivitāti un drošu lietošanu ir apstiprinājusi Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība. Daktere pastāstīja, ka viena deva LYLBIOTIC Baby Drops satur vismaz miljardu labo baktēriju, kas ir diennaktī mazulītim ieteicamais baktēriju daudzums. Produkta sastāvā ir jau minētās trīs labo baktēriju sugas –  Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri un Bifidobacterium breve –, kas ir izvēlētas, balstoties uz zinātniskos pētījumos pierādītiem veselības ieguvumiem. Turklāt LYLBIOTIC Baby Drops formula ir veidota, ievērojot Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) jaunākās vadlīnijas.

Aptiekā, jautājot pēc LYLBIOTIC Baby Drops, vēl uzzināju, ka tas ir 100 procentu dabisks produkts, nesatur ģenētiski modificētas sastāvdaļas, fruktozi, mākslīgās krāsvielas un konservantus, glutēnu, laktozi un plazmīdas (DNS molekulas, kas nodrošina rezistenci pret antibiotikām). Inovatīvā 3Phase® iepakojuma tehnoloģija garantē produkta iedarbības noturību visa derīguma termiņa laikā – komplekss tiek aktivizēts tikai produkta atvēršanas brīdī.

Farmaceite ieteica pievērst uzmanību īpašajai pudelītes atvēršanas tehnikai: griezt pulksteņrādītāja virzienā apmēram 10 reizes, līdz atveras aizsargapvalks un baktērijas iebirst eļļā; sakratīt pudelītes saturu 4 reizes, atskrūvēt vāciņu un nomainīt to pret vāciņu ar pipeti – un probiotikas ir gatavas lietošanai! Pēc lietošanas aizskrūvēt pudelīti un pirms nākamās lietošanas atkārtoti sakratīt.

foto: Publicitātes foto

Iegādājos uzreiz divus iepakojumus, jo, ja pudelīte nav atvērta un baktērijas nav iekritušas eļļā, produkts mājās var glabāties un gaidīt brīdi, līdz būs nepieciešams. Nodrošinājusies ar pirmo palīdzību iespējamo koliku gadījumā, es pati tagad jūtos drošāk un esmu arī nomierinājusies.

Lai visiem mazulīšiem mierīgi puncīši un salds miedziņš!

Martā LYLBIOTIC Baby Drops pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 20%.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

1) What is Colic? Colicky Baby Symptoms & Treatments, 2023 Jan, https://www.peanut-app.io/blog/what-is-colic

2) Probiotics for Babies: What We Know So Far, 2023 Jan, https://www.peanut-app.io/blog/probiotics-for-babies