foto: Shutterstock
Ko patiesībā var nodarīt jau karsētas eļļas izmantošana atkārtoti?
Esi vesels
2024. gada 1. maijs, 07:27

Ko patiesībā var nodarīt jau karsētas eļļas izmantošana atkārtoti?

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Eļļā vārīti produkti nekad nav uzskatīti par īpaši veselīgiem, bet atkārtoti kaut ko gatavot jau lietotā eļļā un darīt to bieži varētu būt pavisam slikti.

Šā gada martā Amerikas Bioķīmijas un molekulārās bioloģijas biedrība savā gadskārtējā sanāksmē prezentēja pētījumu, ko zinātnieki bija veikuši ar žurkām un secinājuši, ka ilgstoša atkārtoti karsētu eļļu lietošana veicina saslimšanu ar neirodeģeneratīvām slimībām kā Alcheimera slimība.

Pēc Amerikas Alcheimera asociācijas aplēsēm, šajā valstī ar to sirgst gandrīz 7 miljoni cilvēku, kas ir vecāki par 65 gadiem. Latvijā, pēc Vašingtonas Universitātes Veselības metrikas un novērtēšanas institūta datiem, Alcheimera slimība 2019. gadā bija trešais galvenais mirstības iemesls (pirmajā vietā – išēmiskā sirds slimība, otrajā – insults).

Pētījumā zinātnieki baroja žurkas ar atkārtoti karsētu sezama vai saulespuķu sēklu eļļu un ievēroja, ka to nervu šūnas zaudē funkcijas daudz lielākā mērā nekā žurkām, kuras saņēma parasto barību.

Pētnieki domā, ka šīs atkārtoti karsētās eļļas traucē tā sauktajai aknu-zarnu-smadzeņu asij, kas uztur fizioloģisku līdzsvaru, un šā līdzsvara izjaukšanu zinātnieki saista ar neirodeģeneratīvām slimībām.

Atkārtoti karsētās eļļas to spēj tāpēc, ka izraisa aknu audos oksidatīvo stresu un iekaisumu. Ar karsētajām eļļām barotajām žurkām varēja novērot arī zarnu bojājumus, kas noveda pie toksīnu pieauguma un liecināja, ka zarnās savairojušās specifiskas baktērijas, kuras ražo šos toksīnus. Beigu beigās nabaga žurkām spēcīgi mainījās tauku vielmaiņa aknās un samazinājās smadzeņu apgāde ar tik ļoti vajadzīgajām Omega 3 taukskābēm. Tas tad arī rada nervu šūnu funkciju sarukumu, kas ir raksturīgs Alcheimera slimībai.

Neaizraujieties ar eļļā vārītu ēdienu ēšanu un lietojiet to, kas pretdarbojas karsēto eļļu neveselīgajai iedarbībai. Pētnieki nosauc E vitamīna uzņemšanu, ko satur, piemēram, mandeles, polifenolu uzņemšanu, kas ir svaigos augļos, ogās, dārzeņos un zaļajā tējā, kurkumas lietošanu un arī probiotiku uzņemšanu, ko var nodrošināt, ēdot skābētus kāpostus un dzerot kefīru.