foto: Shutterstock
"AstraZeneca" pirmo reizi atzīst, ka tās Covid vakcīna var izraisīt retas, bet ļoti bīstamas blakusparādības
Esi vesels
2024. gada 30. aprīlis, 14:05

"AstraZeneca" pirmo reizi atzīst, ka tās Covid vakcīna var izraisīt retas, bet ļoti bīstamas blakusparādības

Jauns.lv

"AstraZeneca" pirmo reizi tiesas dokumentos norādījusi, ka kompānijas radītā Covid-19 vakcīna, kas tiek pārdota arī zem zīmoliem "Covishield" un "Vaxzevria" retos gadījumos var izraisīt asins recekļu veidošanos un samazinātu trombocītu skaitu asinīs, vēsta "Businesstoday". 

Lielbritānijā pret "AstraZeneca" ir iesniegta kolektīvā prasība tiesā, saistībā ar vairākiem nāves un smagu traumu gadījumiem. 

Kāda ir šī retā blakusparādība?

Trombozi un trombocitopēnijas sindromu (TTS) raksturo asins recekļi un zems trombocītu skaits asinīs. Asins receklis, kas veidojas asinsvadā, var izraisīt trombozi, kas var samazināt asins plūsmu skartajā asinsvadā.

Trombocitopēnija rodas zema trombocītu skaita organismā laikā. Trombocīti palīdz asinīm sarecēt un novērst pārmērīgu asiņošanu.

Kāda ir saistība starp TTS un "AstraZeneca" Covid vakcīnu?

Pētnieki atklāja saistību starp vakcīnu un šo sindromu. Uzņēmuma atzīšanās iezīmē izšķirošu brīdi notiekošajā juridiskajā cīņā, uzsverot potenciālos riskus, kas saistīti ar vakcināciju.

Tiesvedību ierosināja Džeimijs Skots, kurš pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas 2021. gada aprīlī guva neatgriezenisku smadzeņu bojājumu.

Apvienotās Karalistes Augstākajai tiesai iesniegtajos juridiskajos dokumentos "AstraZeneca" atzina, ka tās vakcīna “ļoti retos gadījumos var izraisīt TTS”.

Šis atzinums sekoja plašiem juridiskiem strīdiem un varētu novest pie ievērojamām izmaksām, ja uzņēmums atzīs vakcīnas izraisītu saslimšanu vai nāvi konkrētos gadījumos. Neraugoties uz "AstraZeneca" atzīšanos, uzņēmums apstrīd apgalvojumus par plaši izplatītiem vakcīnas defektiem un blakusparādībām.