foto: Publicitātes foto
Pavasara superēdiens. Skaidrojam spinātu veselīguma noslēpumus.
Esi vesels
2024. gada 30. aprīlis, 09:05

Pavasara superēdiens. Skaidrojam spinātu veselīguma noslēpumus.

Sadarbības projekts

Tuvojoties pavasarim, daudzi no mums iegādājas dažādus uztura bagātinātājus, lai pēc garajiem ziemas mēnešiem stiprinātu veselību. Taču ir pierādīts, ka mūsu platuma grādos visas nepieciešamās uzturvielas spēcīgai imunitātei var uzņemt ar veselīgu, sabalansētu uzturu. Turklāt dabiski uzņemtas uzturvielas uzsūcas daudz vieglāk un ir labāk saprotamas organismam. Ievērojot šo principu, LIDO regulāri ievieš ēdienkartē sezonālus ēdienus, lai piedāvātu klientiem veselīgu un daudzveidīgu maltīti. Šopavasar par ēdienkartes “goda viesi” kļuva spināti. Apskatot spinātu sastāvu un salīdzinot to ar citiem dārzeņiem, uzturvērtības ziņā spināti ir izteikti līderi. Turklāt, tie ļoti labi garšo un ir iekļaujami jebkuros kokteiļos, zupās, salātos, arī pamatēdienos. Kāpēc ir vērts iekļaut tieši spinātus savā racionā, stāsta LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule.

Spināti ir vitamīniem un antioksidantiem bagāti zaļo lapu dārzeņi, kas satur niecīgu kaloriju daudzumu, bet ievērojami stiprina veselību un imunitāti, kas ir īpaši aktuāli pavasarī. Tie pozitīvi ietekmē cilvēka smadzeņu darbību, redzi, sirds – asinsvadu sistēmu, stiprina imunitāti, uzlabo vielmaiņu un gremošanu. Spinātiem nav tik izteiktā garša, tos var izmantot vairākās receptēs: šosezon LIDO ēdienkartē ir sastopami salāti, krēmzupa, pankūkas, maffini, mērces un citi ēdieni ar spinātiem. Pārdošanas dati rāda, ka īpaši iecienīti iedzīvotāju vidū ir spinātu pankūkas ar sieru un tādi pamatēdieni, kā pūķkāposti siera spinātu mērcē un vistas rullīši ar spinātiem.

foto: Publicitātes foto

Apskatīsim spinātu sastāvu no ķīmiskās puses, lai uzzinātu, kādas tieši vielas palīdz mums stiprināt veselību, cīnoties ar dažādām hroniskām saslimšanām, kā piemēram, cukura diabētu, onkoloģiskajām saslimšanām, iekaisuma procesiem. Spinātos esošais augstais antioksidantu, polifenolu, karotinoīdu saturs palīdz ķermenim cīnīties ar baktērijām, vīrusiem un sēnītēm. Īpaši lielu interesi imunologi izrāda par polifenoliem, tādiem kā luteīns, kvercetīns, kurkumīns, likopēns, resveratrols, tilirosīds, to fizioloģiskās antioksidatīvās, pretiekaisuma, antipatogēniskās, kardioprotektīvās, antikarcinogēnās un mitohondriju stimulējošās ietekmes dēļ. Īpaši daudz spinātos ir luteīns, kas ir svarīgs acu veselības saglabāšanai, kas sevišķi svarīgi tiem, kas mēdz ilgstoši laiku pavadīt pie datora..

foto: Publicitātes foto
Alise Kindzule, LIDO uztura speciāliste

Turklāt spinātos esošais augstais kālija saturs palīdz regulēt asinsspiedienu, uzlabojot sirds – asinsvadu veselību. Turklāt, kālijs darbojas pretī palielināti uzņemtā sāls daudzuma nelabvēlīgajām sekām. Tāpat spināti ir bagāti ar magniju, B grupas vitamīniem, cinku, kas palīdz saglabāt mieru, tolerēt stresu un labāk izgulēties. Pētījumos spinātos esošie antioksidanti krietni uzlabojuši arī smadzeņu veselību, stimulējot atmiņu un samazinot neiroloģisko saslimšanu iespējamību. Spināti ir arī ne-hēma dzelzs avoti, kas samazina nogurumu, ļaujot mums būt aktīvākiem un pozitīvākiem.

Padoms  - lai no spinātiem dzelzs labāk uzsūktos organismā, tos ieteicams kombinēt ar C vitamīnu avotiem, piemēram, citrona/apelsīnu sulu, zemenēm, papriku, kartupeļiem u.c. Tādu savienojumu var atrast, piemēram, spinātu krēmzupā.

Spinātos esošajam kalcijam ir liela nozīme arī kaulu un muskuļu veselībā. Savukārt A, C un E vitamīni palīdz uzlabot kopējo ādas veselību un izskatu, palēninot novecošanās procesus. Apkopojot visus minētus vitamīnus un antioksidantus, var secināt, ka spinātus tiešam var uzskatīt kā sava veida “Superēdienu”, kas satur tik bagātīgu uzturvielu paketi, kas ne tikai stiprinās veselību, bet arī uzlabos izskatu, noskaņojumu un pašsajūtu, kas īpaši būtiski ir pavasarī, kad ķermenim vitamīni ir tik ļoti nepieciešami. 

foto: Publicitātes foto