foto: Publicitātes foto
SUP ekspedīcijas ar draugiem un ģimeni brīvdienās
Trakā pasaule
2024. gada 30. aprīlis, 07:00

SUP ekspedīcijas ar draugiem un ģimeni brīvdienās

Reklāmas projekts

Pirmās siltās pavasara dienas kņudina ķermeni un prātu, un liek vēlēties doties dabā un darīt kaut ko aktīvu, nebijušu un foršu. Esmu pārliecināts, ka arī tagad - dažas dienas pirms vairākām maija brīvdienām - Google meklētājā vairākas reizes pieaug “aktīvas brīvdienas”, “ko darīt darbā ar ģimeni”, “ko darīt dabā” utml. meklējumu skaits. Ieteikums ar draugiem vai ģimeni iznomāt SUP dēļus un doties nelielā supošanas braucienā, ir tieši laikā siltajās dienās.

Ieteikumus sagatavoja Edijs Lučka,  “SunSUP” vadītājs.  SunSUP Saulkrastos un Rīgā nodrošina SUP dēļu nomu.

SUP (Stand Up Paddle boards) ir iemantojuši strauju popularitāti Latvijā, un tam ir pārliecinoši iemesli. Latvija taču ir ezeru, jūras un upju zeme, kas ļauj mums baudīt vasaru uz ūdens visos iespējamos veidos. SUPošana ir arī izcila ar to, ka piemērota dažādiem sagatavotības līmeņiem un kompānijām - var SUPot sportiski, vingrot vai meditēt uz SUP, laiski airēt un baudīt apkārti, doties ekspedīcijās un atklāt apkārtni no cita skatu punkta, var braukt vienatnē, ar ģimeni (mazākus bērnus var sēdināt uz SUP kā pasažieru), var braukt stāvus vai sākumā uz ceļiem, ja jāpārvar nedrošība. Ir bezgala daudz iespēju.

foto: Publicitātes foto

Atklājot “SunSUP” supošanas sezonu, mēs jau esam izmēģinājuši un iesakām vairākus SUPošanas maršrutus gan brīvdienām, gan darbadienu pievakarēm. Visi maršruti koncentrējas Saulkrastu apkaimē vai Rīgā, visi ir pašu pārbaudīti un ērti.

  1. LILASTES UPE

Viena brīvdiena ir pietiekami, lai lieliskā kompānijā SUPotu no Lilastes ezera pa Lilastes upi līdz pat jūrai un atpakaļ. Šis ir apļveida maršruts, kas atvieglo rūpes par to, kur atstāt vai kā pārvest automašīnas.

Lilastes upe ir Saulkrastu novada robežupe, kas jūrā ietek ļoti skaistā, cilvēku nepārblīvētā vietā. Šis ir universāls un skaists SUPošanas maršruts. Universāls tāpēc, ka piemērots laiskākiem dabas baudītājiem un SUPošanas iesācējiem. Bet sportiskākiem SUPotājiem te ir iespēja uzņemt ātrumu un ieSUPot, izmest kādu loku arī jūrā.

Maršruts ir viegls, piemērots SUP iesācējiem, bērniem un vienkārši laiskai dzīves baudīšanai uz SUP.

Mēs sākām un finišējām maršrutu Lilastes ezerā pie viesnīcas “Porto Resort” vai atpūtas kompleksa “Lilaste”. Abās vietās ir ērta plaša stāvvieta, kā arī piekļuve ezeram un pēc brauciena iespēja nobaudīt garšīgas pusdienas, uzkodas vai kafiju. Bet protams, startēt var no jebkuras Lilastes ezera krasta vietas, kurai varat piekļūt.

Maršruts sākas Lilastes ezerā, pa to nokļūstam līdz Lilastes upei un dodamies līdz pat ietekai jūrā. Upe ir mierīga, bet ar nelieliem pārsteigumiem - krastos daudz koki, kas rada patīkamu ēnu un brīžiem raisa asociācijas ar kādu džungļu upi. Var gadīties arī kāds bebru nogāzts koks, kas jāpārvar, tilti, zem kuriem jāpieliecas, šaurākas vietas, akmeņi un līkumi, ap kuriem jālaipo. Bet viss tas ir komforta robežās. Sākumā gar krastiem ir īsti džungļi, tad vietējo iedzīvotāju mājas ar pie-upes sadzīvi, bet noslēguma posmā - makšķernieku paradīze, kur, ja SUPojat makšķerēšanai labvēlīgā laikā, jālaipo ap pludiņiem un jāpagūst pārmīt kāds vārds ar pašiem makšķerētājiem.

Pie jūras, atkarībā no garastāvokļa un laikapstākļiem, var atpūsties, sarīkot kādas spēles, airēt pa jūru, un tad doties atpakaļ. Straume Lilastes upē nav liela, tāpēc brauciens ir komfortabls abos virzienos.

Atpakaļceļā, iebraucot Lilastes ezerā, iespējams būs jāpacīnās ar nelielu pretvēju, vai arī jāizmet līkums pa ezeru, tās saliņu, drosmīgākajiem - jānopeldas.

foto: Publicitātes foto

2. AĢES UPE

SUP brauciens pa Aģes upi no Aģes dzirnavām (Mindegas) līdz Skultes ostai Zvejniekciemā ir pilnīgs pretstats Lilastes maršrutam.  Tās ir 3-4 stundas nepārtrauktas modrības, spiedzienu un smieklu, nedaudz akrobātikas, komandas darba, bebru aizsprostu un daudz, daudz akmeņu. Tā īsumā var raksturot šo fantastisko SUP braucienu pa Aģi no Aģes dzirnavām līdz Skultes ostai Zvejniekciemā. Maršrutu mērojām vēlā pavasarī, kad sausums vēl nebija upi skāris, iespējams, ka vasarā šajā posmā ir vēl viens izaicinājums - upes dziļums.

Maršruts ir izaicinošs ar šķēršļiem. Ļoti patiks pusaudžiem un tiem pieaugušajiem, kuri meklē piedzīvojumus un nevēlas mierīgu maršrutu. Mūsu kompānijā bija arī pilnīgi SUPošanas iesācēji, arī bērni kā pasažieri. Visi tika galā, bet visi bija slapji, pārsmējušies un noguruši.

Savu maršrutu mēs sākām Mandegās, netālu no Aģes dzirnavām, aiz dambja. Šajā posmā ir grūti atrast ērtu vietu, kur piekļūt upei ar SUP dēļiem, mēs tādu atradām netālu no Mandegu bērnu dārza un atpūtas zonas.

Upe mūs pārsteidza jau uzreiz! Pirmais bebru vai vēja radītais šķērslis ceļā bija jau pēc dažiem desmitiem metru. Jautrs vietējais zēns kādu laiku skrēja mums līdzās pa krastu un uzmundrinoši sauca “Tādu būs vēl daudz!!!” Un tā arī bija. Pusi no ceļa mums bija jābūt akrobātiski izveicīgiem un mundriem. Aizsprosti bija nepārtraukti - daži tikai kā viens koks, daži kā vesels koku un sanesumu krāvums. Galvenais uzdevums - jau no attāluma novērtēt šķērsli, vai tam var izpeldēt pa apakšu, guļot uz SUP dēļa? Vai labāk laist dēli pa apakšu, bet pašam rāpties pāri šķērslim? Vai jārāpjas pašam un dēlis jāpārceļ? Vai jāgaida komanda, jo vienatnē šķērsli pievarēt nevar? Tiem, kuriem uz SUP dēļa bija arī bērni, vēl vajadzēja pagūt izdomāt, kā bērnus pārcelt.

Forši, ka mēs šo maršrutu mērojām pirmo reizi, līdz ar to pievarējām to “soli pa solim”, nezinot, kas mūs gaida priekšā. Neviens nepadevās un jau pavisam drīz mēs šķēršļus pārvarējām pat ļoti eleganti un precīzi. Bērni bija sajūsmā!

Tuvojoties Saulkrastiem, upe mainījās. Bebru aizsprostu vairs nebija un mēs uzelpojām, bet tikai uz īsu brīdi. Sākās īsts zemūdens akmeņu labirints!!! Tas prasīja pilnīgu, 100% koncentrēšanos, lai spētu straumē pamanīt akmeņus, apbraukt tos un “neuzsēsties”. Brīžiem gan akmeņu bija pārāk daudz un nācās vienam otru izstumt no lamatām. Upe bija izaicinājumiem bagāta līdz pat pēdējiem airu šļakstiem. Bet palika mums atmiņā kā satriecoši pozitīvs un foršs piedzīvojums!

Finišējām tieši pirms jahtu ostas Zvejniekciemā!

Vēl viena atšķirība no Lilastes maršruta - šis nav apļveida brauciens, tāpēc nāksies sarunāt kādu palīgu, kas no finiša nogādās jūs līdz sākuma punktā atstātajiem auto. Vai otrādi.

3. GAUJA NO ĀDAŽIEM LĪDZ CARNIKAVAI

Brauciens pa Gauju ar SUP dēļiem ir skaists emociju mikslis. Brīžiem mierīgs un laisks, ļauj apskatīt apkārtni, baudīt dabu, piestāt kādā pludmalē un izpeldēties. Var uzņemt arī sportisku ātrumu un apvienot treniņu ar dabas baudīšanu. Gauja ir forša ar to, ka pārsteidz. Straume brīžiem var radīt papildu šķēršļu joslu, “nesot” uz kādu krastu vai pat sagriežot pretējā virzienā. Ja ir ievērotas visas drošības prasības - glābšanas vestes un SUP saite ap kāju - tad šie šķēšļi rada papildu jautrību un emocijas. Maršruts ir vidēji sarežģīts tieši straumes dēļ. Piemērots iesācējiem, bet būtu vēlams iepriekš patrenēties airēt un vadīt SUPu, jo Gaujas straume ir dažāda.

Mēs startējām Ādažu centrā, kur izveidota plaša autostāvvieta un Gauja izveidojusi tādu kā “kabatu” (Gaujas iela 31) vai arī pie tilta, kas ved uz Kadagu. Šeit var ērti sagatavoties braucienam, atstāt auto un ērti iekļūt upē. Maršruts ir vienvirziena, proti, sākums un beigas ir dažādos punktos, tāpēc savlaicīgi jāparūpējas par transportu starp abiem punktiem. Starts Ādažos pie Gaujas, finišs Carnikavā Vecgaujā pie autostāvvietas jūras promenādes galā.

Pa ceļam var baudīt Gaujas piekrasti, dabu, kas mijas ar pilsētas, vēlāk vasarnīcu apbūvi un mazām pludmalītēm. Maršruta laikā sanāk braukt zem auto tilta, dzelzceļa tilta un gājēju tilta. Carnikavas tuvumā ir svarīgi pagūt nogriezties no Gaujas pa kreisi Vecgaujā, pa kuru ceļš ved cauri Carnikavai, jahtu un laivu piestātnei līdz pat stāvlaukumam Carnikavas promenādes galā. Šeit ir izvietoti jauki uzkodu kioski, kas ļaus uzkost pēc aktīvā maršruta.

4. JUGLAS EZERS UN KANĀLS

Tākā paši esam rīdzinieki, tad ļoti novērtējam ērtus un ne visai garus maršrutus, kuri pārsteidz un ir paveicami siltā vakarā darba dienā. Viens no tādiem Rīgā noteikti ir Juglas kanāls un ezers. Lielāko dzīves daļu esmu pavadījis Rīgā, Teikā un Juglā, bet tas, cik atšķirīga un pārsteidzoša Jugla paveras no kanāla puses, mani vienmēr pārsteidz. Nenoliedzami, interesantākā daļa ir laivu piestātnes un dzīve, kas ir izveidojusies ap tām. To mēdz dēvēt arī par Rīgas Šanhaju. Šeit ir gan romantiski galdiņi ar ziediem, gan mazas siltumnīcas, gan vecas un jaunas laivas. Pilnīgi cita Rīga, kur tā vien prasās uzņemt kādu filmu.

Juglas kanāls ir 3,3km garš un SUPojot pa to var nokļūt 3 ezeros - Ķīšezerā, Juglas ezerā vai Baltezerā. Maršruts ved no Juglas ezera, pa kanālu zem auto tilta, tad pa kreisi kanāla “kabatā” apkārt saliņai līdz pat nedaudz maskētai iebrauktuvei laivu teritorijā. Pēc tam atpakaļ līdz kanālam, zem dzelzceļa tilta un tālāk var izlemt - pa labi Baltezera virzienā vai pa kreisi Ķīšezera virzienā, atkarībā no izturības un plāniem. Nogriežoties pa kreisi uz Ķīšezeru, SUPosiet garām mazdārziņiem ar daudzām mazām peldvietām, kuras katrs ierīkojis un aprīkojis kā nu varējis, tiem sekos jau pamatīgāka upes malas apbūve. Noteikti ieplānojiet atpūtu krodziņā “Piepe” Priedkalnē, kur var ērti piebraukt ar SUPiem un baudīt vienus no garšīgajiem šašlikiem, sēžot piekrastē.

Jugla noteikti ir izpētes vērta no upes puses, ne par velti pats nosaukums Jugla lībiešu valodā nozīmē upe. Jugla ir pirmā vieta Rīgā, kur tika uzcelta deviņstāvu māja un atvērts pirmais universālveikals. Padomju laikos Jugla bija leģendāra ar to, ka šeit bija vienīgais jaunlaulātajiem paredzētais veikals “Pavasaris”. Ūdens maršrutā būs no visa pa druskai - betons un ūdensrozes, grafiti un gulbji, dabas spēks pilsētā, dzīvi pie ūdens visā tās daudzveidībā un krāšņumā!

foto: Publicitātes foto

Ja ideja par nelielu piedzīvojumu uz SUPa brīvdienās jums iepatikās, sazinieties ar mums un mēs nodrošināsim jūsu kompānijai vajadzīgo skaitu piepūšamos SUP dēļus. Katrā SunSUP nomas komplektā ir piepūšamais dēlis, airis, kājas pavada, drošības veste un pumpis. Dēli līdzņemšanai saņemsi ērti iepakotu somā. Ja nepieciešams dosim līdzi arī ūdensizturīgo somu mantām. SUPus nodosim jums Rīgā vai Saulkrastos.

Ja vēlies varam parūpēties arī par dēļu nogādi un pārbraucieniem starp izvēlētā maršruta sākuma un beigu punktu.

Tiekamies uz SUPiem!