Slavenības
2024. gada 30. aprīlis, 06:32

Nepajautāsi, neuzzināsi: aktieris ar komiķa zīmogu – Jānis Jarāns

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Jānis Jarāns daudziem asociējas ar viņa komiskajiem tēliem, tomēr pats mākslinieks uzskata, ka tas ir tikai zīmogs. Viņa krātuvē ir arī nopietnas un dziļas lomas.

Teātris labāks par kino

Lai arī pēdējā laikā manīts vairākās lomās kino, Jānis Jarāns atzīst, ka teātris viņa sirdij ir tuvāks. “Dīvaini, ka pēc visiem šiem daudzajiem profesijā nodzīvotajiem gadiem kino manā dzīvē ienāca nesen, vien pagājušajā vasarā, bet uzreiz strauji – trīs lielas lomas trīs lielās filmās. Jāatzīst, ka man iepatikās un arī labi sanāca, bet teātrī es esmu aci pret aci ar saviem skatītājiem. Es ar viņiem runājos, redzu emocijas.”

Komiķis vislabāk prot izspiest asaru

Nav šaubu, ka Jānis Jarāns ir viens no zināmākajiem komiķiem Latvijā. Viņa stāvizrāde “Alu cilvēks” pilnas zāles pulcēja teju 500 reižu, tomēr mākslinieks ir nedaudz sarūgtināts par šo komiķa statusu. “Nereti uzskata, ka humors nav īsta māksla, bet tāda cilvēku smīdināšana. Jā, man ir tāds zīmogs, ka esmu komiskais aktieris, bet ziniet, tieši komiķi vislabāk māk dziļi ieurbties un izspiest asariņu.”

Jarāns atklāj, ka nereti pēc nopietnu lomu nospēlēšanas viņam nākas saskarties ar attieksmi – nemaz nezināju, ka varat arī nopietni, tas ir tik pārsteidzoši!

foto: Rojs Maizītis
Jānis Jarāns atzīst, ka teātris viņa sirdij ir tuvāks.

Kā nodzīvot 50 gadus laulībā?

Jānis Jarāns ar sievu gredzenus mija pirms pusgadsimta. Viņš uzsver, ka ilgas kopdzīves panākumu atslēga ir māksla piekāpties. “Nu ko tur taisīt to kašķi?  Viss labi, jā, jā, jā, vainīgs, piedod! Nu ir tev taisnība, jā, miers mājās… Un tādā garā. Vīriešiem bieži ir grūti piekāpties, bet nu būsim godīgi – ne jau viņi regulē to, kas mājās notiek. Es savā izrādē vaicāju – kurš mājās galvenais? Veči izgāž krūtis. Es prasu – kurš nopirka biļetes uz izrādi? Klusums, tikai sievas baksta ar elkoni sānos.”
Jānis Jarāns atzīst, ka būt par aktiera sievu nav viegli. “Es uzskatu, ka šīm sievietēm ir jāpiešķir ordenis vai medaļa. To tā arī varētu saukt – aktiera sieva. Bet, ja nopietni, man ir ļoti paveicies ar sievu. Ļoti, ļoti.”

Pilnu interviju ar TV, teātra un kino zvaigzni Jāni Jarānu skaties video.