foto: Courtesy of Intimissimi/MEGA / Vida Press
Talants vai radu būšana? Slavenību bērni, kas paši kļuvuši slaveni
Heidija un Leni Klumas.
TV
2024. gada 1. maijs, 06:22

Talants vai radu būšana? Slavenību bērni, kas paši kļuvuši slaveni

Zane Pudule

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Viņi  ir auguši rampu gaismā, un nu paši plūc panākumus, un tāpēc tiek pētīti kā caur lupu: vai tik par to nav jāpateicas slaveno vecāku protekcijām vai vienkārši radniecībai? Dažām zvaigžņu atvasēm tā patiesi arī ir, savukārt citi gūst publikas piekrišanu, jo spēj pierādīt, ka viņiem pašiem ir gan talants, gan darbaspējas. Un tomēr nav noliedzams, ka slavena uzvārda maģija ļauj pavērt durvis, kas citiem slēgtas…

Mūsdienās slavu iespējams gūt visai ātri. Vai tā ir lēta un tukša, vai godam pelnīta – tas ir cits jautājums. Daudz jauno modeļu, dziedātāju un aktieru tiecas iekļūt rampas gaismās, lai gan viņu lielākais talants vismaz pirmajā brīdī šķiet spēja piedzimt īstajā ģimenē un dabūt pareizo uzvārdu, kas atver visas durvis.

«Nepobērni»

Tas viss, protams, nav nekas jauns. Taču pēdējos gados publikas uzmanība šajā virzienā pastiprinājusies – lielā mērā, pateicoties interneta iespējām. Populārie slavenību bērni pat ieguvuši speciālu, kaut nedaudz nievājošu apzīmējumu «Nepo Babies» («Nepobērni»). «Nepo» ir saīsinājums no vārda «nepotisms», kas vēsturiski nozīmē ienesīgu amatu, augstu titulu, zemju, īpašumu piešķiršana radiniekiem varas nostiprināšanas nolūkā. Latviski to mēdzam saukt vienkārši par radu vai draugu būšanu. Aiz šī apzīmējuma slēpjas sabiedrības aizdomas, ka šiem slavenību bērniem par panākumiem nav jāpateicas talantam vai sūram darbam, bet gan vecāku naudai un ietekmei. Visvairāk šī tēma tiek apzelēta sociālajos tīklos, taču šos jautājumus skata arī lielajā presē, «New York Magazine» šai tēmai pērn ticis veltīts pat titulraksts. Uz vāka bija redzami uzzīmēti zīdaiņi, kuriem piemontētas nepobērnu galvas, savukārt paraksts vēstīja: «Viņai ir savas mātes acis. Un viņas aģenti.» Izdevums gāja pat tik tālu, ka nodēvēja 2022. gadu par «Nepobērnu gadu». Katrā ziņā raksts raisīja jaunu diskusiju vilni, un ugunskuram pagales piemeta fakts, ka tajā publiski iesaistījās arī daži no nepobērniem, piemēram, aktrise Džeimija Lī Kērtisa, kura vairākkārt atzinusi, ka daža laba loma viņai tikusi, pateicoties ne tik daudz talantam kā uzvārdam. Viņas tēvs bija aktieris Tonijs Kērtiss (plašu atpazīstamību guvis ar lomu filmā «Džezā tikai meitenes»), bet māte – Dženeta Lī, kura pasaulei pazīstama ar ikonisko dušas ainu Alfrēda Hičkoka filmā «Psiho». Savukārt Džeimija pati ir krustmāte aktierim Džeikam Džilenholam. 

Britu dziedātāja Lilī Allena reaģēja citādi, paziņojot, ka par savām privilēģijām viņa jau ir samaksājusi, pavadot bērnību bez vecāku uzmanības un mīlestības. Un ka vispār ļautiņiem derētu vairāk uztraukties nevis par nepobērniem, bet par politiķiem un finansistiem. (Lilī Allenas abi vecāki ir aktieri, savukārt krusttēvs bija panku grupas «The Clash» ikona Džo Strammers.)

Savukārt dziedātājas Vanesas Paradī un aktiera Džonija Depa meita, modele Lilī Rouza, ne pirmo reizi apgalvoja, ka, neraugoties uz hiperslavenajiem vecākiem, viņai nācies strādāt tikpat uzcītīgi un smagi kā jebkurai citai modelei – par to viņu pat esot norājusi kāda no kolēģēm.

foto: Anthony Harvey/Shutterstock/ Vida Press
Lilī Rouza Depa.

Ne tikai Holivudā

Skaidrs, ka jebkurā gadījumā slavenību bērniem dzīve nav viegla, īpaši, ja viņi arī izvēlas iet publiski redzama darba ceļu – kļūt par mūziķiem, aktieriem, šovmeņiem. Tad publika viņus pēta zem lupas īpaši cītīgi.

Vai slavas ceļš ielikts jau gēnos? Varbūt bērni orientējas pēc vecāku darba? Jo auguši tādā vidē, arī pie fotoaparātu zibšņiem, televīzijas kamerām un sarkanajiem paklājiem pierasts. Atbilde uz augstākminētajiem jautājumiem noteikti nav viennozīmīga, tomēr gribas teikt – tas, ka dēli un meitas izvēlas to pašu vai līdzīgu nodarbi, kā vecāki vai viens no tiem, diez vai ir nejaušība vai sakritība.

Arī Latvijā nav retums, ka atvases turpina vecāku iemīto taku. Un arī mūsu mazajā pīļu dīķītī reizēm darbojas blatu sistēma un uzvārda spozme, reizēm arī greizi skatieni uz kādu, kura vecāki ir mirdzējuši savā profesijā, tiek mesti pavisam nepamatoti, un ir arī gadījumi, kad jaunie ļaudis, vismaz sākumā, slēpj savu radniecību ar kādu no slavenībām. Jo ir ļoti daudzi, kuri iet savu ceļu droši un ar savu, nevis vecāku talantu. Jo galu galā neba vecāki bērnu vietā spēlē vai dzied uz skatuves, šuj tērpus vai raksta grāmatas! Neviens taču neapšauba, piemēram, Marijas Bērziņas, Imanta Strada vai Bertas Dimiteres talantu, Starp citu, pērn klajā nāca pat īpaša grāmata par latviešu aktieru bērniem, kas paši nokļuvuši uz skatuves vai strādā aizkulisēs (I. Jēruma «Ar teātri šūpulī»).

Slavas gēni

Holivudas zvaigznēm un pasaules slavenībām, protams, ir cits vēriens un cita auditorija, kas mūsdienu virtualizētajā pasaulē ar kaulainu aci seko līdzi katram sīkumam. Un pūlis, kā zināms, var gan celt debesīs, gan iemīt dubļos. Skaidrs, ka nepobērnu taciņu nogludina arī aģentu banda, kas, protams, stumj uz priekšu slavenību radus, ar elkoņiem atstumjot anonīmos censoņus. Tieši aģenti veido satīklojumu starp zvaigznēm un studijām, un patiešām ietekmīgajiem likteņlēmējiem, kuru, kopumā ņemot, nemaz nav tik daudz. Un tomēr – ja pašam nepobērnam nebūs talanta vai vismaz harismas, kritiķi (gan īstie, gan dīvāna eksperti) un publika ātri vien nepobērnu vieglo dzīvi var pārvērst ellē.

Reizēm šķiet, ka dzimtā tiek pārmantots ne tikai talants, bet arī spēja gūt panākumus – jo tas nebūt nav viens un tas pats. Dažas zvaigžņu atvases šajā ziņā pat pārspēj savus radītājus – piemēram, dziedātāja Mailija Sairusa. Vismaz šajā okeāna pusē tikai retais zina, ka viņas tēvs Billijs Rejs Sairuss ASV ir visai pazīstams dziesmu autors un kantridziedātājs, kas pabijis topu virsotnēs un izdevis 16 albumus. Tiesa, līdz savai krustmātei Dollijai Pārtonei, kura kļuvusi par kantri ikonu, skandalozajai Mailijai vēl tālu…

Mailija Sairusa un viņas izaicinošie tēli

gallery icon

Reizēm savukārt bērni iet vieglāko ceļu – nemēģina sevi pierādīt profesijā, bet vienkārši slaidi šļūc pa dzīvi uz vecāku lauriem. Piemēram, vien 24 gadus vecais Bruklins Bekhems patlaban vien ar sociālo mediju saturu un reklāmām pelna miljonus. Diez vai tas būtu iespējams, ja viņš nebūtu ārkārtīgi slavenu, ietekmīgu un bagātu vecāku, Deivida un Viktorijas Bekhemu, dēls…

Bruklins Bekhems sevi dēvē par pavāru un fotogrāfu, bet dēvēt sevi jau ikviens jebkā var. Tā, piemēram, īsts fotogrāfs, vārdā Džeks Raitons, kādā videorullītī analizēja Bruklina fotomākslas paraugus, kurus pēdējais pat bija izdevis īpašā fotoalbumā. Starp attēliem, piemēram, bija arī zilonis, kas bildēts pretgaismā un izskatās vienkārši pēc melnas ēnas. Džeks Raitons galavērtējumā bija skarbs: «Ja jums kādreiz ienāk prātā doma, ka nemaz neesat īsts fotogrāfs, bet tikai uzdodaties par tādu, atcerieties, ka ir samaketēta, nodrukāta un pat izdota grāmata ar šādām fotogrāfijām.» Taisnības labad gan jāteic, ka šis fotoalbums nekādus panākumus neguva.

Populāri, bet necienīti

Ir arī «labie» nepobērni, kam tad nu patiesībā šis apzīmējums pat tā kā nepiederētu, lai gan, kas zina – uzvārds vien arī palīdz izsisties – pat ja pats to nelūdz, daudzas durvis atveras it kā pašas no sevis. Publika atzīst, ka viņi savus panākumus godam nopelnījuši ar savu talantu, disciplīnu, izglītību, darbaspējām. Un ir arī pretēji gadījumi. Piemēram, skandalozā Kardašjanu famīlija – lai arī teju visi tās ģimenes locekļi ir neprātīgi populāri, cilvēki par viņiem drīzāk smīkņā un par talantīgiem gan neuzskata. Turklāt Kardašjani arvien mēdz atsaukties uz savu «smago darbu», aizmirstot piebilst, cik liela nozīme viņu atpazīstamībai un panākumiem ir turīgajai ģimenei ar lieliskajiem sakariem Losandželosas šovbiznesa vidē. Arī citi nepobērni, kas intervijās naivām acīm klāsta, ka panākumiem jāpateicas tikai saviem sviedriem un asarām, īpašu atbalstu neizpelnās.

Vēl pirms pārdesmit gadiem publika šķībi skatījās uz Toriju Spelingu, tīņu seriāla «Beverlihilsa» aktrisi. Publikasprāt, viņai nepiemita ne talants, ne harisma, ne fotogēniskums, un tomēr viņu filmēja atkal un atkal, un visi spriedelēja, ka tas ir, pateicoties ietekmīgajam tēvam, producentam Āronam Spelingam.

Vācijā ik pa brīdim uzšķiļas runas par  Vācijas «Džonija Depa» – visā pasaulē populārā (arī Latvijas skatītājiem viņš labi zināms) Tila Švaigera – atvasēm; savās filmās viņš regulāri piešķir lomas arī savām meitām – Lunai, Emmai un Lilijai, savukārt viņa dēls Valentīns gan nefilmējas pārāk bieži, bet nereti strādā kameras otrā pusē kā operators. Interesanti, ka meitas redzamas gandrīz tikai tēva filmās, un arī par to tiek iesmīnēts.

Savukārt duālā situācijā šobrīd ir viens ļoti slavens nepobērns – princis Harijs! Lai gan patlaban nosacīti Harijs ir parasts pilsonis, tomēr viņš var dzīvot zaļi, pateicoties savai izcelsmei. Viņam ir gan atbalstītāji, gan apsūdzētāji.

Jebkurā gadījumā – ģimeni izvēlēties nevar. Ja kopā ar piedzimšanu esat saņēmis noteiktu privilēģiju paketi, atliek tikai to atzīt un pieņemt – vai arī ne.

Daži no slavenajiem nepobērniem

Dakota Džonsone ir slavenās aktrises Melānijas Grifitas un aktiera Dona Džonsona meita, kā arī Tipijas Hedrenas mazmeita.

foto: ddp/AFF / Vida Press
Melānija Grifita un Dakota Džonsone.

Tipija Hedrena sākotnēji bija modele, līdz viņu atklāja Alfrēds Hičkoks un viņa kļuva par filmu «Putni» un «Mārnija» zvaigzni. Hedrenu, kas, starp citu, joprojām ir pie dzīvības un veselības, savulaik dēvēja par «Hičkoka mīļāko blondīni». Bez slaveno radinieku plejādes Dakotai ir tikpat slavens partneris – Gvinetas Paltrovas eksvīrs, populārās grupas «Coldplay» vokālists Kriss Mārtins, ar kuru kopā viņa ir jau kopš 2017. gada, abi dzīvo Malibu, Kalifornijā. Pirmo reizi uz ekrāniem Dakota parādījās jau desmit gadu vecumā, protams, vienā filmā ar slaveno māti. Vēlāk sekoja vēl vairākas filmas, bet lielais izrāviens notika ar galveno lomu erotisko filmu triloģijā «Piecdesmit nokrāsas», par ko pat tika nominēta BAFTA uzlecošās zvaigznes balvai. Un tomēr – kritiķus pārliecināt par savu aktrises talantu viņai tā arī nav izdevies…

Glītā Lilī Kolinsa ir kulta grupas «Genesis» bundzinieka un vokālista Fila Kolinsa meita.

foto: Dave Allocca/Starpix/Shutterstock/ Vida Press
Lilī un Fils Kolinsi.

Jau kā pusaudze viņa rakstīja sleju meiteņu žurnālam «Elle Girl». Vēlāk viņa sāka parādīties ekrānos, tostarp seriālā «90210» un filmā «Blind Side» («Neredzamā puse») kopā ar Sandru Buloku, kā arī daudzās citās filmās. Patlaban Lilī pazīstama galvenokārt kā titullomas izpildītāja «Netflix» seriālā «Emily in Paris» («Emīlija Parīzē»). Kolinsa sarakstījusi arī grāmatu par ēšanas traucējumiem, no kā agrajā jaunībā cietusi arī pati, turklāt viņa atveidojusi galveno lomu filmā par anoreksijas postu. Kritiķi Kolinsas veikumu vērtē atzinīgi, un par to liecina arī balvu un nomināciju birums.

Nepomeitene Keita Hadsone augusi Holivudas zelta pāra – Goldijas Hounas un Kurta Rasela – ģimenē. Goldija ir viņas mamma, bet Rasels – patēvs.

Aktrise Keita Hadsone un „Muse” mūziķis Metjū Belamijs

Aktrise Keita Hadsone un grupas „Muse” līderis Metjū Belamijs saderinājās 2011. gada aprīlī, bet kāzas tā arī nenosvinēja. 2014. gada ...

gallery icon

Lai gan vecāku slavu viņa nav aizēnojusi, tomēr ir gana zināma visā pasaulē un ar plašu filmogrāfiju. Tomēr Keitas panākumu ceļš ir kā amerikāņu kalniņi. Par viņas laimīgo biļeti uz atpazīstamību un kritikas atzinību uzskatāma filma «Almost Famous» («Gandrīz slaveni») – par lomu tajā viņa saņēma «Zelta globusa» balvu un pat tika nominēta «Oskaram». Nākamās filmas bija visai viduvējas. Viņa ir gan saņēmusi balvas un tikusi tām nominēta… bet starp nominācijām un balvām trīs reizes bijusi arī «Zelta avene», kas ir tāds kā «antioskars». Interesanti, ka par lomu filmā «Music» («Mūzika») viņa gan tikusi nominēta «īstai balvai», tas ir, «Zelta globusam», gan vienlaikus saņēmusi «Zelta aveni» kā sliktākā aktrise… Paralēli aktrises karjerai Keita Hadsone arī dzied, šad tad uzdejo, kā arī ir sporta apģērbu firmas līdzdibinātāja. Privātajā dzīvē Hadsone dod priekšroku mūzikas industrijas pārstāvjiem, viņas partneru vidū bijis arī kulta grupas «Muse» līderis Mets Belamijs.

Spilgtu karjeru izveidojusi Zoja Kravica, kolorītā mūziķa Lenija Kravica un aktrises Līzas Bonetas (īstajā vārdā Lilakoja Mūna) atvase.

Lenija Kravica meita Zoja Kravica Malibu pludmalē

Rokera Lenija Kravica meita aktrise un dziedātāja Zoja Kravica kopā ar draudzenēm devusies atpūsties uz Maiami pludmali. Pēc darba pie ...

gallery icon

Viņas vecmāmiņa no tēva puses, Roksija Alberta Rokera, bija aktrise, kura, starp citu, situāciju komēdijseriālā «Džefersoni» tēloja baltā vīrieša sievu – tas bija pirmais starprasu pāris, kas tika parādīts ASV televīzijas seriālā, turklāt tā dēvētajā «prime time» – laikā, kad ir visvairāk skatītāju. Zoja savā ekrāna debijā 2007. gadā jau spēlēja kopā ar zvaigzni Ketrīnu Zetu Džonsu. Vēlāk filmējusies dažādās populārās filmās, piemēram, «Betmens», «Trakais Makss», «X cilvēki» u. c. Viņa piedalījusies arī vairākās neatkarīgo režisoru filmās. Zoja ir arī modele un mūziķe. Žurnāls «Time» Kravicu pērn iekļāva gada 100 iedvesmojošāko cilvēku sarakstā.

Zināmu vārdu šovbiznesa pasaulē izcīnījusi aktrise un mūziķe Emma Robertsa. Arī viņas tēvs bija aktieris, tiesa, ne pārāk slavens, ko nevar teikt par Emmas tanti, un tā ir aktrise Džūlija Robertsa.

Džūlijas Robertsas brāļameita Emma Robertsa, dodoties uz Helovīnu ballīti

gallery icon

Mazā Emma bērnībā bieži vien pavadījusi tanti uzņemšanas laukumos un «saslima» ar šo gaisotni, vēloties arī pati kļūt par aktrisi. Mamma gan bija pret, jo vēlējās bērnam normālu dzīvi, bet – ko darīt. Pirmā filma, kurā Emma parādījās, protams, bija tāda, kurā spēlēja arī slavenā tante. Tomēr vēlāk Emma darbojās jau saviem spēkiem, pusaudža gados darbojās tīņu seriālos, vēlāk daudz filmējusies, piemēram, trilleros un šausmu filmās, lai gan pa laikam, vēloties pamainīt ampluā, arī nopietnākos darbos. Katrā ziņā gan TV, gan kino filmogrāfija ir visai gara. Kritiķi Emmu diezgan slavēja un arī tagad neko ļoti sliktu nesaka. Nav iztiks arī bez balvām un nominācijām, tiesa, pēdējā bijusi jau pirms sešiem gadiem.

Ja nu ir kāda atvase, kura par iespēju gozēties slavas saulītē, šķiet, tiešām var pateikties mātes protekcijām vai vismaz klātbūtnei, tad tā ir Lenī Kluma, vācu supermodeles Haidijas Klumas vecākā meita.

foto: Courtesy of Intimissimi/MEGA / Vida Press
Heidija un Leni Klumas.

Viņas tēvs ir tikpat slavens kā māte, tikai sporta pasaulē – «Formula 1» menedžeris Flavio Briatore. Piecu gadu vecumā Lenī adoptēja mātes vīrs, dziedātājs Sīls (tā viņa tika ne tikai pie trim jaunākām pusmāsām, bet arī pie papildvārda un jauna uzvārda, un oficiāli ir Lenī Olumi Samuela). 2021. gadā Lenī parādījās uz žurnāla «Vogue Deutschland» vāka – ne viena, bet kopā ar slaveno māti. Tūlīt par abām bija arī raksts. Un tūlīt Lenī arī viena pati dabūja pagozēties uz cita modes žurnāla vāka. Tad jau sekoja piedāvājums kā modelei atklāt Berlīnes modes nedēļu. Interesanti, ka modelēm, kas defilē pa mēli, ir noteikti standarti, piemēram, minimālais auguma garums. Lenī ar saviem 1,63 metriem tam nepavisam neatbilst, un tomēr… Jāpiebilst, ka šogad abas ar māti piedalījās reklāmas kampaņā, kurā kopīgi reklamēja apakšveļu. Tas izraisīja lielu rezonansi, un daļa sabiedrības šādu izgājienu ļoti nosodīja.